spot_imgspot_img
8.5 C
Vaslui
19-apr.-2024

Trãim în Vaslui: Site arheologic aproape distrus, pentru o bucatã de pânzã de sac! (foto)

- Advertisement -

SOCANT Caz incredibil la Gherghesti, acolo unde se aflã situl arheologic unde au fost descoperite recent fragmente dintr-un schelet apartinând elefantului gigant, Deinotherium, specia Deinotherium giganteum! În dimineata zilei de joi, 13 august, indivizi încã neidentificati au vandalizat locul în care echipa de arheologi descoperise cu o zi înainte alte componente ale acelui schelet preistoric. “Este inadmisibil ce s-a întâmplat. Practic vorbim despre o violare a trecutului acestor locuri. Nouã, românilor, ne lipseste educatia”, au comentat stupefiati specialistii care fac cercetãri la situl de la Gherghesti. Dezamãgiti si supãrati, profesorii universitari de la Iasi si Cluj au gãsit forta de a continua cercetãrile, împreunã cu studentii aflati în practicã.

O echipã de specialisti din douã mari centre univesitare, Iasi si Cluj, împreunã cu sapte studenti arheologi si geologi, coordonati de drd. Laurentiu Urache, muzeograf la Muzeul “Vasile Pârvan” din Bârlad, sunt prezenti de pe 11 august, la Gherghesti. Ei au început o nouã sesiune de sãpãturi si cãutãri în nisipãria unde au descoperit recent un sit arheologic plin de fragmente fosile ale elefantului gigant, Deinotherium, specia Deinotherium giganteum. Dr. Vlad Codrea (Universitatea Cluj) si dr. Bogdan Rãtoi (Universitatea Iasi), sositi la Gherghesti împreunã cu sapte studenti, când au sosit ieri dimineatã la situl unde au loc cercetãrile, au avut un soc: situl era vandalizat, iar o parte din osul hummerus descoperit acum douã zile era distrus! Echipa de cercetare terminase miercuri seara scoaterea la “luminã” a încã douã pãrti componente ale scheletului elefantului gigant: osul hummerus si o parte din claviculã. Au pus pe aceste oase o subsatntã pentru întãrire, ca sã le poatã scoate din pãmânt întregi, acoperind locul descoperirii cu o pânzã mare de sac. Dar, dimineatã la primele ore, localnici rãu intentionati au trecut pe lângã sit si au furat pânza de sac, stricând din nestiintã sau din rãutate, o bunã bucatã din osul hummerus descoperit. “Avem o sãpãturã în dezvoltare, practic am continuat lucrãrile aici unde este o acumulare de fosile, de oase si probabil dintr-un exces de curiozitate, cineva a deranjat situl, aducând distrugeri materiale. Oasele sunt fragmentate, sunt sparte, a dispãrut o bucatã de pânzã fãrã valoare, dar dupã cum vedem, a cãpãtat o valoare pe care noi nici nu o bãnuiam, de vreme ce a dispãrut! Vom încerca sã mai salvãm ce a mai rãmas. Vom încerca sã le extragem repede, pentru cã, asa dupã cum vedeti, avem probleme. Nu aveam de ce sã le extragem repede, tocmai ca sã le cosolidãm. Ieri le-am consolidat si astãzi trebuia sã le scoatem de manierã profesionalã. Dar, asta este situatia, am venit în <<tinutul ororilor>>, cum spuneau colegii mei de la Cluj! Eu vãd ca un fel de viol, aceastã vandalizare a sitului. Sper mãcar cã au fost sapte, numãrul fatidic al violatorilor “, a precizat glumind amar, profesorul dr. Vlad Codrea.

“Lucrãrile au fost îngreunate, nici nu mã asteptam”

Laurentiu Ursache, doctorand al Universitãtii din Cluj si muzeograf la Muzeul “Vasile Pârvan” din Bârlad, cel care a fãcut magistrala descoperire, pe 20 iunie, a fragmentelor de schelet apartinând elefantului gigant, Deinotherium, a precizat cã lucrãrile au fost îngreunate, în special cele de restaurare. “Lucrãrile vor continua, fãrã discutie, dar ce s-a întâmplat acum nu face altceva decât sã ne îngreunezefoarte tare munca de restaurare. Este singurul aspect care l-a provocat luarea acelei pânze si distrugerea bucãtii de os. Tocmai am gãsit o bucatã din osul Hummerus, o jumãtate din omoplat, cât si alte oase, coaste si elemente din schelet. Tocmai lucram la Hummerus pentru cã starea lui naturalã este destul de precarã, îl preparasem cu solutie si astãzi trebuia sã-l extragem complet”, a precizat Laurentiu Ursache.

Descoperirea este remarcabilã!

Despre descoperirea fãcutã de muzeograful bârlãdean Laurentiu Ursache, prof.dr. Vlad Condrea, un expert în paleontologie, supranumit si “vânãtorul de dinozauri”, a precizat cã este remarcabilã. “Da, descoperirea este remarcabilã. Este foarte bine cã Laurentiu a scos deja pãrtile cele mai relevante, adicã dintii animalului (mandibula aproape întreagã), pentru cã este vorba de un schelet al urmasilor proboscienilor, adicã a elefantilor care sunt astãzi. Deinotherium, specia Deinotherium giganteum, apare într-o perioadã numitã miocenul inferior si îsi continuã existenta în special în Europa pânã târziu, la începutul pliocenului . Descoperirea este fabuloasã, si numele îi spune – animalul înfricosãtor, dar el nu era asa înfricosãtor, era doar mare, avea peste patru metri înãltime. Este bine cã s-a gãsit acest animal, mai ales cã deja în judetul Vaslui a fost descoperit acum 120 de ani, un alt schelet de Deinotherium gigant, care a devenit emblema Muzeului Antipa din Bucuresti”, a spus prof. dr. Vlad Codrea.

Cãutãrile continuã!

Echipa de cercetãtori va continua sãpãturile la situl de la Gherghesti pânã la sfârsitul sãptãmânii viitoare. Cei de la muzeul bârlãdean au primit bani de la CJ Vaslui, alocati pentru sprijinirea aducerii la suprafatã a scheletului – dacã este posibil în întregime, a elefantului gigant, Deinotherium. Suma alocatã de CJ Vaslui este de 15 000 de lei. De asemenea, Primãria din comuna Gherghesti a asigurat cazarea echipei de cercetãtori în comunã, usurând astfel ajungerea în timp util la sit. Din pãcate, Politia din Gherghesti n-a asigurat nimic, nici mãcar o minimã informare a cetãtenilor “cunoscuti” cu apucãturi distructive, cât de importante sunt cercetãrile si descoperirile fãcute de arhelogii, muzeografii, paleontologii si geologii care formeazã echipa de cercetare de la situl din localitate. Si ne-am mai fãcut odatã de râs, doar pentru o bucatã de pânzã de sac!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.