|

“Lume, lume, stai de sase, cã vine, din nou, Tãnase” | FOTO | VIDEO

SETE DE CULTURÃ…Abonamentele la Festivalul Umorului “Constantin Tãnase” s-au vândut ca pâinea caldã încã din prima zi. Ca sã fie siguri cã nu vor pierde ocazia de a-i vedea pe marii actori ai României în Vaslui, oamenii s-au adunat la coadã cu douã ore înainte. Spre deosebire de editia precedentã, de data aceasta atmosfera a semãnat cu cea a unei sezãtori literare, în care s-au compus poezii si s-au depãnat amintiri din vremea comunismului. Directorul Bibliotecii Judetene “Nicolae Milescu Spãtarul”, Gelu Bichinet, a avut o idee ineditã de a reînvia vremurile de altã datã: spatiul de asteptare la coadã a fost semnalizat cu ajutorul unor cordoane formate din butelii goale si lanturi proptite în capacele acestor butelii, iar pe una dintre ele a scris cu creta “cu umor – 2018”. Când sã scrie si pe pavaj “3, 2, 1… nu mai sunt abonamente”, au sosit si jandarmii, cel mai probabil anuntati de un fost securist… L-au chestionat si i-au transmis “aveti grijã ce mesaje scrieti”.

Momentele, însã, au fost cel mai bine descrise de fostul inspector scolar general al ISJ, profesoara Elena Condrea, care a compus ad-hoc urmãtoarea poezie: “Lume, lume, stai de sase, / Cã vine, din nou, Tãnase / Sã ne mai aline dorul / Sã reînvie iar umorul / Dar sã vezi încurcãturã / Vasluienii vor culturã / Si cea mai bunã dovadã / N-au uitat sã stea la coadã / Seful cãrtilor, se stie, / A adus o butelie / Cu capace si umor / Spre amintirea tuturor / Ca sã ne treacã necazul / Poate explodeazã gazul / Cã nu a fãcut nimica / Când a sãrit mãmãliga / Printre oameni de culturã / Sunt si din nomenclaturã / Fosti primari, fosti edili / Stau la rând tãcuti, cuminti / Nea Tãnase, ce sã fie? / Asa da, democratie”.

De patru ani, vasluienii tot asteaptã centrul multicultural promis, pentru a merge la teatru

La casa de bilete pentru Festivalul Umorului “Constantin Tãnase” s-a format o coadã ce se putea observa cu usurintã de la distantã. Ne-am îndreptat atentia spre ultima persoanã din rând, o doamnã care abia ajunsese de 10 minute. Desi aceasta nu avea garantia cã va obtine un abonament din cele 90 rãmase, era optimistã în privinta sanselor sale si dispusã sã rãmânã pânã la sfârsit: “Am mai participat la editiile anterioare ale festivalului, dar am avut ghinionul de a prinde schimbul doi sau trei si sã nu pot ajunge la toate spectacolele. Cred cã pretul este chiar unul mic în raport cu ce se întâmplã acolo. Mi-ar plãcea la nebunie sã avem spectacole de teatru la Vaslui constant, singura alternativã apropiatã fiind la Bârlad. As fi dispusã sã plãtesc si mai mult, artistii meritã apreciati din toate punctele de vedere”. Auzind dialogul nostru, un domn care într-o ora avansase circa câtiva pasi a simtit nevoia sã intervinã: “Ar fi mai eficientã comercializarea online a biletelor, sã nu fie nevoie sã stãm atât timp în soare. Nici nu avem garantia ca o sa prindem abonamente. E sesizabil cã organizarea festivalului se îmbunãtãteste de la an la an, în ciuda problemelor inevitabile.” Dezamãgit, a continuat povestind cum în urmã cu douã editii, pe scenã, a fost anuntat în fata tuturor spectatorilor faptul cã în curând, Casa Armatei va fi transformatã în centru multicultural, mai exact teatrul propriu al orasului. Au trecut patru ani si oamenii încã asteaptã.

Tinerii vasluieni, tot mai implicati în activitãti culturale

Printre cei prezenti la casa de bilete s-au numãrat si douã adolescente pasionate de lumea teatrului, nerãbdãtoare sã pãtrundã în atmosfera festivalului. În ciuda faptului cã au petrecut douã ore la coadã, acestea au continuat sã astepte cu ardoare obtinerea abonamentului. Unii s-au aratat impresionati de ideea participãrii tinerilor voluntari în cadrul proiectului “Scrie despre tine” coordonat de actorul Sorin Poamã. Chiar dacã ei cred cã spatiul dedicat sustinerii acestor spectacole este unul mic (Sala studio “Valentin Silvestru”), considerã acest proiect ca pe un mare plus al festivalului “un experiment, o experientã, o idee bunã”. Pe langa persoanele optimiste, au existat si persoane care începeau sã îsi piardã speranta devenind tot mai presate de numãrul limitat al abonamentelor. Din fericire, însã, toti cei care au stat la coadã au prins abonamente. Mai sunt disponibile doar bilete, care vor putea fi cumpãrate în functie de programarea fãcutã de organizatori. (Denisa Lupu, Andra Boiangiu)