spot_imgspot_img
19.7 C
Vaslui
30-apr.-2024

“Semneazã pentru tichete de masã pentru profesori”.

- Advertisement -

Mobilizare … Cedrele didactice vor tichete de masã si au început sã se mobilizeze pe internet. Sãtui de salariile mizere, dar si de faptul cã, spre deosebire de alti angajati ai statului, nu primesc unele stimulente, precum tichetele de masã, profesorii au început sã îsi cearã drepturile în mediul virtual. Astfel cã, de la începutul anului 2016, peste 2000 de persoane au semnat o petitie online intitulatã “Semneazã pentru tichete de masã pentru profesori”.

Petitia, desi a fost scrisã în urmã cu câtiva ani, se pare cã abia acum a devenit cunoscutã cadrelor didactice, din moment ce, din cele 3100 de semnãturi acumulate, mai bine de 2000 sunt înregistrate la începutul acestui an. Nu este de mirare cã profesorii se agatã de orice sperantã care le-ar putea îmbunãtãti putin viata. În general, salariul unui profesor debutant se învârte în jurul sumei 800 de lei, poate 900 dacã are si dirigintie. Posturile titularizabile sunt din ce în ce mai putine, mai ales pentru discipline precum istorie, geografie sau biologie. Pentru a beneficia de catedrã întreagã, de multe ori, acestia sunt nevoiti sã accepte ore în trei, patru scoli din localitãti diferite, sã facã naveta zilnic, desi nu este decontatã tot timpul. De asemenea, trebuie sã-si cumpere materiale didactice auxiliare. Nu în ultimul rând, profesorii trebuie sã aibã o vestimentatie decentã, asa cum cere regulamentul Ministerului Educatiei. Cum reusessc sã se descurce în aceste conditii cadrele didactice? Rãspunsul l-a dat chiar o pensionarã care a semnat petitia: “Sunt o pensionarã si am o fiicã care lucreazã în învãtãmânt . Desi fiica mea este pe salariu, vã rog sã mã credeti cã tot eu îi cumpãr un palton sau o pereche de cizme. De multe ori nu-mi plãtesc întretinerea ca sã pot sã o ajut. Duceti-vã într-un second hand sã-i vedeti pe bietii profesori cum cautã prin vechituri sã-si gãseascã ceva de îmbrãcat. Nu mai vorbim de altele”.

Profesorii câstigã din pregãtire, un mit

De fiecare datã când si-au cerut drepturile, cârcotasii au acuzat profesorii cã, de fapt, veniturile lor sunt substantial majorate din pregãtirea pe care o fac în particular cu elevii. Totusi, comentariul pe care un cadru didactic l-a lãsat dupã ce a semnat petitia demonstreazã cã nu este vorba nicidecum despre o regulã: “Sunt profesor de stiinte socio-umane si niciodatã nu am dat meditatii plãtite unor elevi. Atunci când acestia nu înteleg materia la ore si se apropie un test, fac pregãtire suplimentarã cu clasa. Pe gratis. Pentru cã vreau ca elevii mei sã aibã rezultate bune. Nu am fost, de asemenea, niciodatã plãtitã pentru orele de pregãtire suplimentarã în vederea olimpiadelor si a altor concursuri scolare.”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.