|

„Colectiv” – povestea dramaticã ruleazã la Bârlad si Vaslui!

DRAMATISM PE PÂNZÃ…Filmul „Colectiv”, regizat de cãtre Alexander Nanau, se vede la Bârlad, pe 29 februarie, dar si pe 1, 3 si 4 martie, de la 19:30, la Cityplex Victoria iar biletele sunt disponibile la casele de bilete. În aceleasi zile, ruleazã si la Vaslui, începând cu orele 19.00, biletele fiind disponibile la casa de bilete din Cinema Cityplex Vaslui.

„Colectiv” spune povestea primului an de dupã incendiul din clubul cu acelasi nume si urmãreste cu egal interes autoritãti si jurnalisti, într-o interactiune permanentã de cãutare si expunere a adevãrului. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevãr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj si responsabilitate individualã. Productia va oferi în premierã spectatorilor din cinematografe acces în locurile cheie de dupã evenimentul tragic din clubul Colectiv: redactii de ziare, cabinete de ministri, coridoare de institutii, sãli de sedinte. Filmul urmãreste jurnalisti, avertizori de integritate (whistleblowers), pacienti si familiile lor, dar si oficiali din guvern si reprezentanti ai statului, dezvãluind fãrã compromisuri o întreagã retea a coruptiei, minciunii si manipulãrii.

“Momentul Colectiv a fost pentru noi toti o traumã, o societate traumatizatã devine usor de manipulat si de mintit”

„Momentul Colectiv a fost pentru noi toti o traumã. Ca orice individ traumatizat, o societate traumatizatã devine usor de manipulat si de mintit. Dupã Colectiv, decizia de a face un film prin care sã înteleg mai bine cum functioneazã societatea si mai ales relatia cetãtean – stat, a venit natural. Mi-am îndreptat atentia cãtre presã sI, pe parcursul unui an, am putut observa din interior si în timp real procesul dramatic al luptei pentru adevãr a jurnalistilor cu autoritãtile statului care, lipsite de orice urmã de umanitate, nu numai cã au manipulat opinia publicã, dar au si acoperit intentionat coruptia din sistemul de sãnãtate, luând în calcul fãrã sã clipeascã moartea propriilor cetãteni.” a declarat regizorul Alexander Nanau. Premiera mondialã a filmului a avut loc în cadrul Festivalului International de Film de la Venetia, fiind primul film documentar românesc selectat în cadrul prestigiosului festival italian, iar premiera nord-americanã la TIFF (Toronto International Film Festival). Pelicula a fost selectatã si în cadrul altor competitii europene, printre care Festivalul de Film din Zurich, unde a obtinut premiul pentru cel mai bun film documentar. „Colectiv” s-a aflat si în selectia oficialã din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020, unul dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume, care se desfãsoarã în Statele Unite.

Despre Alexander Nanau

Alexander Nanau, regizor si producãtor germano-român, a studiat regia la Academia Germanã de Film si Televiziune din Berlin (DFFB) si este detinãtorul a douã burse la Institutul Sundance, respectiv Academia de Artã (Akademie der Künste) din Berlin. În 2007 a înfiintat în România casa de productie Alexander Nanau Production. Filmul sãu documentar, „Lumea vãzutã de Ion B.”, a cîstigat, în 2010, premiul Emmy International la categoria „Arts Programming”, iar „Toto si surorile lui”, urmãtorul documentar al lui Nanau, a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film în 2015. Cel din urmã a avut o distributie internationalã numeroasã si a avut succes în rândul festivalurilor din întreaga lume. Nanau a fost director de imagine pentru documentarul francez-german „Nothingwood”, filmat în Afganistan, care a avut premiera la Cannes în 2017, în selectia Quinzaine des Réalisateurs. Filmul „Colectiv” este produs de Alexander Nanau Production, în coproductie cu Samsa Film Luxembourg si HBO Europe, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Luxemburg Film Fund si Sundance Documentary Fund, cu participarea MDR Germania, RTS Elvetia, RSI – Elvetia si YES Docu – Israel.