|

„Martorii lui Putin” vin la Bârlad!

DOCUMENTAR…Sâmbãtã, 9 noiembrie, de la ora 12.00 bârlãdenii sunt asteptati la sediul central al muzeului, pentru a viziona filmul „Martorii lui Putin” - productie: Letonia, Elvetia, Cehia, scris si regizat de Vitali Mansky. Granita dintre milenii avea sã marcheze evenimente vitale în traseul Rusiei moderne, pe care Vitali Mansky le-a urmãrit din apropierea jocurilor de putere, de la nivel înalt, în ipostaza de cameraman privilegiat al presedintilor.

Având acces la culisele de unde se trãgeau sforile în Rusia post-comunistã, cineastul a reusit sã capteze conversatii, mãrturii, amintiri si deceptii ale ultimilor conducãtori din perioada de tranzitie de la fosta URSS cãtre democratie, Mihail Gorbaciov, Boris Eltân si Vladimir Putin. Cîtiva ani mai târziu, cineastul se întoarce la materialul întregistrat atunci si reviziteazã imaginile, încercând sã reconstituie tabloul instaurãrii lui Putin la conducerea uneia dintre cele mai mari puteri.

KineDok este un program international de distributie alternativã pentru filmul documentar, care se desfãsoarã în sapte tãri partenere: Republica Cehã, Slovacia, Ungaria, Croatia, Norvegia, Bulgaria si România, unde este coordonat de cãtre Asociatia One World România, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare tarã contribuie la catalogul comun cu unele dintre cele mai interesante documentare produse în ultimii ani, care ruleazã apoi în sute de localitãti din toate cele sapte tãri, generând astfel o comunitate culturalã impresionantã. Un obiectiv important al proiectului este acela de a diversifica si extinde lantul de distributie dincolo de sãlile de cinema, organizând proiectii în orice spatiu unde vizionarea unui film are potentialul de a deveni o experientã comunitarã (galerii, muzee, baruri, biblioteci, case de culturã etc.).