spot_imgspot_img
10 C
Vaslui
26-apr.-2024

“Asa NU!”, domnule ministru.

- Advertisement -

CONCLUZII…Venirea Ministrului Educatiei la Vaslui nu a impresionat, pentru cã totul s-a desfãsurat “pe fugã”. Sorin Mihai Cîmpeanu a crezut cã vizita se va desfãsura dupã modelul celebrei sintagme rostite de Caesar “Veni, vidi, vici”. De venit este drept cã a venit, de vãzut multe nu a reusit sã vadã, iar de învins, nu a învins pe nimeni. Nici mãcar liderul de sindicat din învãtãmânt, Sorin Tiplea n-a fost impresionat în vreun fel, desi a avut multe asteptãri de la aceastã vizitã. A reusit totusi sã ridice câteva probleme specifice judetului, trecute cu constiinciozitate de secretara ministrului, într-o agendã.

Programul lui Sorin Mihai Cîmpeanu, desi nu a fost anuntat în mod oficial, a fost unul cât se poate de simplu si s-a desfãsurat pe “repede-înainte”. Practic, acesta a stat 10 minute la Scoala nr. 1 din Bãcesti si încã 10, 15 minute la Liceul Teoretic “Emil Racovitã”. O problemã cronicã pentru Vaslui sunt acele scoli din mediul rural care lasã de dorit, ia cea din Bãcesti, chiar dacã vrem sã acceptãm sau nu, face parte din categoria unitãtilor de învãtãmânt în “regulã” prin comparatie cu cele din satele Pãdureni, comuna Osesti sau Fâstâci, comuna Cozmesti. Acolo a fi fost oportunã vizita ministrului care s-ar fi convins cã tabletele în scoli nu reprezintã o prioritate, din moment ce unii copii au parte de conditii care amintesc de traiul tãranilor din perioada medievalã, desi suntem în secolul XXI. Dupã vizitarea celor douã unitãti de învãtãmânt, dar si probabil dupã o prealabilã informare primitã de la Inspectoratul Scolar Judetean, ministrul a tinut o conferintã de presã, dupã care a avut o scurtã întâlnire cu directorii din judet. Este greu de crezut cã într-un timp atât de scurt a reusit sã îsi facã o imagine obiectivã despre învãtãmântul vasluian si sã afle care sunt cele mai arzãtoare “chestiuni” atât în ceea ce priveste scolile, cadrele didactice si elevii; drept dovadã a întâmpinat dificultãti în a rãspunde la unele întrebãri. Practic, nu a avut loc nici mãcar o întâlnire oficialã cu Sindicatul sau cu alti membri ai administratiilor locale, cum ar fi primarii celor cinci orase din judet, desi acestia l-ar fi putut pune la rândul lor în temã cu anumite aspecte.

Cererile sindicatului

Prezent la întâlnirea cu directorii de unitãti de învãtãmânt care a avut loc la Centrul de Afaceri, Sorin Tiplea, liderul FSLI Vaslui, a reusit sã îi prezinte câteva probleme lui Sorin Mihai Cîmpeanu. “Nu a existat o întrevedere între sindicat si ministru. Am fost invitat ca orice alt director. Nu stiu dacã o astfel de întâlnire a celor douã pãrti ar fi fost în intentia ministrului, dar din punctul nostru de vedere întotdeauna dialogul social este binevenit. Este firesc sã fie comunicare, însã încerc sã fiu obiectiv, într-o singurã zi a fãcut douã vizite în douã judete, Piatra Neamt si Vaslui, timpul dumnealui a fost limitat. Printre problemele pe care eu le-am expus la întâlnirea cu directorii s-au numãrat si urmãtoarele: deblocarea posturilor în sistemul educational, problema necesitãtii unei dezvoltãri durabile a mediului rural, pentru cã infrastructura scolarã trebuie gânditã ca un întreg, vorbim de o dezvoltare integratã. Trebuie avutã în vedere inclusiv infrastructura rutierã din mediul rural deoarece degeaba avem microbuze care sã transporte elevii dacã drumurile sunt sub orice criticã, microbuzele se stricã des si stau pe butuci. De asemenea, în anumite localitãti când plouã sau când ninge nu se mai poate intra. Îmi vine totusi greu sã cred cã ministerele, cel al Educatiei si Ministerul Dezvoltãrii Regionale si Administratiei Publice, vor colabora în mod real în acest sens. O altã problemã expusã a fost necesitatea aplicãrii legii unitare de salarizare cu toate riscurile pe care le determinã. Legea se poate face esalonat, în sensul cã, dacã anul acesta nu sunt suficienti bani, ar putea fi stabilitã plata unui raport de 80%, la anul 90%, pânã ajungem la integralitate. Domnul ministru a apreciat calitatea întrebãrilor si a problemelor pe care a spus cã le va analiza, mentionând cã în data de 5 februarie va avea loc o întâlnire cu sindicatele în care va fi dezbãtutã problema legatã de acordul semnat cu sindicatele înaintea alegerilor prezidentiale, plus alte aspecte care vor fi aduse în discutie.”, a declarat Sorin Tiplea, liderul FSLI, filiala Vaslui.

Timpul alocat directorilor a fost prea mic

La întâlnirea cu directorii, Sorin Mihai Cîmpeanu a stat o orã si jumãtate, timpul alocat fiind prea mic în comparatie cu numãrul mare de persoane din salã care ar fi putut sã ridice probleme. Practic, directorii unitãtilor de învãtãmânt prezenti au pierdut mai mult timp asteptându-l, cãci în momentul în care au vrut sã îsi expunã doleantele sau sã îsi prezinte ideile au fost anuntati cã întâlnirea s-a încheiat, aproape înainte de a începe. “Problemele ridicate de cei prezenti în opinia mea erau strict ale scolilor pe care le reprezentau. Cu astfel de probleme se confruntã mai toate scolile din tarã, cum ar fi lipsa personalului nedidactic si auxiliar, finantarea per capita si altele.”, a mai spus Sorin Tiplea.

În concluzie

Aceste vizite pe care ministrul Educatiei le-a întreprins în luna ianuarie, ca si cele care urmeazã a fi efectuate în alte patru judete, nu au avut drept scop cunoasterea în amãnunt a ceea ce se întâmplã în unitãtile de învãtãmânt din fiecare judet în parte. “A fost mai mult o întâlnire pentru contact, pentru a afla care sunt principalele probleme cu care se confruntã scolile în general, dar si pentru a-si expune câteva obiective pe care le are în vedere anul acesta. Ceea ce am putut observa este faptul cã domnul Cîmpeanu este mult mai deschis discutiilor spre deosebire de Remus Pricopie”, a declarat Sorin Tiplea.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.