spot_imgspot_img
23.1 C
Vaslui
17-apr.-2024

“Convorbiri cu si despre Dan Ravaru”

- Advertisement -

INVITATIE LA LECTURÃ… Fostul jurnalist Radu Bobicã îi dedicã mentorului sãu, profesorul Dan Ravaru, o carte. “Convorbiri cu si despre Dan Ravaru” a apãrut de curând la Editura Pim Iasi si e scrisã sub forma interviului. Din cele zece convorbiri, nouã se aflã sub semnãtura autorului (La poarta pãmântului”, “Despre instrumentele medicale”, “Târgurile de mesteri populari”, “Costumul popular în zona judetului Vaslui”, “Despre ouã încondeiate si icoane pe sticlã”, “Sãrbãtoarea Crãciunului”, “Sãrbãtoarea anului nou”, “Despre cifra 13 si superstitii” si “Incursiune în istoria judetului Vaslui”), iar una poartã semnãtura fostei ziariste Mihaela Manu (“Rãzboiul unui copil”).

În Introducere, Radu Bobicã povesteste cum l-a cunoscut pe profesorul Dan Ravaru: avea 14 ani si s-a dus la el acasã ca sã-l întrebe despre folclor. “Stiam câte ceva despre dumnealui de la profesorii de limbã românã, de prin ziare, din cãrtile împrumutate de la bibliotecã peste care cu trudã îsi pusese semnãtura. Dar sã îl si întâlnesc era altceva. Am plecat de la domnul profesor Ravaru cu o multime de cãrti, sau mai bine spus cu promisiunea cã revin sã i le duc si sã-i împãrtãsesc cunostintele acumulate. M-am legat sufleteste de omul care nu a privit copilul de 14 ani ca un nestiutor, ci l-a tratat egal, a semãnat picuri din cunstintele lui si l-a lãsat sã priveascã lumea liber prin ochii sãi. Am continuat sã mã înfrupt din cunostintele domnului domnului profesor ani la rând. Ca mine s-au bucurat deacest lucru toti cei care au avut mãcar o datã ocazia sã îl cunoascã în orice împrejurare. Fãrã sã stie, fãrã sã stiu, pe nestiute, Dan Ravaru este omul care poartã pe umerii sãi materia cenusie a lumii. Bagajul sãu de cunostinte nu va putea fi niciodatã cuprins în paginile unei cãrti. E prea multã, prea complexã, precisã, explicitã si detaliatã informatia pe care Dan Ravaru o detine. E undeva un geniu tãcut, umbrit de vreme si de vremuri care poartã cu demnitate, seninãtate, luciditate si modestie povara de a sti cã lumea e nestiutoare. Am ales sã asez în paginile acestei cãrti 10 convorbiri avute de-a lungul timpului cu domnia sa si sã scot la luminã si în evidentã încã o datã cã bârlãdeanul Dan Ravaru meritã sã ocupe în primul rând al distintilor academicieni bârlãdeni”, scrie fostul jurnalist Radu Bobicã.

“Dãnut, te iubesc!”

Cartea mai contine, pe lângã cele zece convorbiri, si câteva gânduri si urãri dedicate profesorului din partea a câtorva prieteni, care îl cunosc de atâtia si atâtia ani: “Orice s-ar spune, Dan Ravaru rãmâne o matrice a unui spirit rafinat care pulseazã diafanic cãtre noima culturalã si cãtre curata renastere interioarã a oamenilor de creatie. Tocmai de aceea, hoinara sa inimã a fugit mai mereu cãtre strãfundul neastâmpãrului celorlalti” – Laurentiu Chiriac; “Unul dintre cei rãspunzãtori de perpetuarea frumosului pe aceste plaiuri îndurãtoare de vitregii (mai ales umane) este distinsul om Dan Ravaru, cel dintotdeauna, cu o pasiune neîntreruptã, le-a studiat si le-a îmbogãtit” – Gelu Voicu Bichinet; “Dãnut, te iubesc! Îti doresc sã trãiesti încã multi ani împliniti, sã fii sãnãtoas, sã scrii numeroase alte cãrti si articole, sã faci, în continuare, prozeliti. Si-ti mai doresc, de asemenea, sã mã iubesti si mai târziu, mãcar pe jumãtate cum mã iubesti astãzi! Cu dragoste, sotia ta, Cleopatra”. Dan Ravaru este unul dintre cei mai apreciati cunoscãtori ai obiceiurilor locale si datinilor populare din tarã, contribuind, în colaborare cu autoritãtile locale, la organizarea diverselor manifestãri populare. Este autorul unor importante volume despre istoria si traditiile din judetul Vaslui, printre care “Datini si obiceiuri de pe valea Tutovei”, “Folclor, etnografie, istorie localã”, “Cutia Pandorei”, “Comuna Alexandru Vlahutã”, “Folclor literar de pe Valea Tutovei”, “Cartea întâia a Racovei”, “Cartea Puiestilor”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.