spot_imgspot_img
7.9 C
Vaslui
18-apr.-2024

“Salvati copiii” singuri acasã, din Vaslui

- Advertisement -

HELP… Liceul Tehnologic “Nicolae Iorga” din Negresti se implicã în spijinirea copiilor afectati de migratia pentru muncã în strãinãtate. Alãturi de Fundatia “Salvati copiii” si alte centre de zi din tarã, va desfãsura o campanie de informare a pãrintilor care au plecat sau urmeazã sã plece la muncã în strãinãtate, cu privire la obligatiile ce le revin atunci când pãrãsesc tara. În Vaslui, potrivit statisticilor furnizate de Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui (ISJ), peste 6. 130 de copii au, în acest moment, unul sau ambii pãrinti plecati la muncã în strãinãtate. Specialistii spun cã, în realitate, numãrul copiilor cu pãrinti plecati la muncã în strãinãtate este mult mai mare decât cel înregistrat în evidentele institutiile implicate în aceastã problemã. Multi pãrinti nu anuntã autoritãtile atunci când decid sã plece la muncã în strãinãtate, astfel cã acestia nu beneficiazã de un tutore legal si sunt expusi unor adevãrate traume: depresii, abuzuri psihice, fizice, sexuale, infractiuni, abandon scolar. Proiectul “Protectie si educatie pentru copiii cu pãrinti plecati la muncã în strãinãtate”, lansat în Vaslui, ieri, la Centrul Judetean de Resurse si Asistentã Educationalã (CJRAE) Vaslui, vine tocmai în preîntâmpinarea unor astfel de cazuri si în sprijinirea acestora. Oferã consiliere psihologicã si socialã copiilor în astfel de situatii, punându-le la dispozitie o linie telefonicã Help-Line – 0800.070.040.

“Ai anuntat la primãrie în grija cui îti lasi copilul?”. Acesta este motto-ul proiectului cu care Fundatia “Salvati copiii” vine în ajutorul pãrintilor si al copiilor afectati de migratia economicã. Sub numele “Protectie si educatie pentru copiii cu pãrinti plecati la muncã în strãinãtate”, proiectul a angrenat în aceastã actiune 16 centre de zi din tarã, printre care si Liceul Tehnologic “Nicolae Iorga” din Negresti. Ieri, la Centrul Judetean de Resurse si Asistentã Educationalã Vaslui, a avut parte de lansarea localã, fiind prezentate atât obiectivele, cât si situatia Vasluiului în aceastã problemã.

În mediul rural, legislatia nu este suficient de bine cunoscutã

În Vaslui, situatia copiilor, care cresc departe de pãrintii plecati la muncã în strãinãtate, este îngrijorãtoare. Numãrul lor este în continuã crestere. Dacã anul trecut, în statisticile Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectia Copilului (DGASPC), numãrul minorilor cu unul sau ambii pãrinti plecati peste hotare se ridica la peste 3.500, iatã cã, anul acesta, situatia e mult mai îngrijorãtoare. Potrivit datelor culese de Fundatia “Salvati Copiii” de la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Vaslui, numãrul copiilor cu unul sau ambii pãrinti plecati la muncã în strãinãtate se ridicã la 6.130. Situatia e cu atât mai gravã cu cât, potrivit aceleasi surse, autoritãtile locale din mediul rural nu cunosc suficient de bine legislatia privind protectia copiilor cu pãrinti plecati la muncã în strãinãtate. Asa se face cã, la nivelul judetelor, peste 75% din serviciile publice de asistentã socialã nu au înregistrat notificãri conform Legii nr. 272/2004 modificatã. Prin urmare, principalul obiectiv al proiectului este reducerea impactului negativ al migratiei economice a pãrintilor, asupra copiilor rãmasi acasã. Concret, va oferi servicii de suport psihologic, educational si social pentru copii, pãrinti si persoane în grija cãrora au rãmas copiii. Le va fi pusã la dispozitie linia telefonicã Help-Line – 0800.070.040.

Dificultãti de ordin emotional, social si scolar

Rãmasi singuri acasã, copiii se confruntã cu numeroase probleme, de la depresii si abandon scolar pânã la abuzuri fizice, sexuale si infractiuni. Într-un interviu acordat, sãptãmâna trecutã, cotidianului nostru, psihologul clinician si psihoterapeutul Genoveva Zavate a explicat consecintele migratiei pãrintilor la muncã în strãinãtate. “Existã riscul ca plecarea pe termen lung a ambilor pãrinti, mai ales la cei care vin rar acasã, sã redefineascã relatia pãrinte-copil în sensul în care copiii nu-i mai percep ca pãrinti din punct de vedere afectiv. Ajung sã confunde afectiunea cu partea materialã care, treptat, pare sã nu mai fie suficientã, indiferent de valoarea din ce în ce mai mare. Însã, la orice suferintã a persoanei de îngrijire (bunicã, bunic, mãtusã, sorã, frate etc.), reactioneazã emotional, iar când se mai întâmplã sã se îmbolnãveascã grav sau chiar sã moarã, durerea este cea similarã pierderii unui pãrinte. În situatia în care mama este cea plecatã în strãinãtate, riscurile sunt mai mari. În primul rând, mama este principala persoanã de atasament. Apoi, relatia dintre pãrinti este mai des afectatã, ajungându-se la distantare, separare sau chiar divort. Uneori, plecarea la muncã reprezintã si un mod de rezolvare a problemelor de cuplu. Nu de putine ori, un tatã rãmas cu copiii, dupã ce a fost pãrãsit de sotie poate prezenta atitudini sau comportamente inadecvate sau chiar abuzive fatã de copii. Însã, în munca cu oamenii, nu existã adevãruri absolute. Desi statisticile aratã un anumit model de comportament specific copiilor cu pãrinti plecati la muncã în strãinãtate, existã destule exceptii de la tipare”, explicã psihologul Genoveva Zavate.

Procedura legalã de protectie a copiilor singuri acasã

Potrivt Legii nr. 272/2004, nerespectarea obligatiei legale de a notifica intentia de a pãrãsi tara si de a desemna o persoanã care sã exercite, pentru o perioadã determinatã de timp, autoritatea pãrinteascã fatã de copilul/copiii rãmasi la domiciliu, constituie contraventie si poate fi sanctionatã cu amendã cuprinsã între 500 si 1000 lei. Astfel, pentru a evita aceastã situatie, pãrintii care decid sã plece la muncã în strãinãtate, lãsându-si copiii în tarã, acasã, au obligatia de a anunta Serviciul de Asistentã Socialã din cadrul primãriei de domiciliu, cu minimum 40 de zile înainte de a pãrãsi tara. Notificarea va contine, în mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupã de întretinerea copilului pe perioada absentei pãrintilor sau tutorelui, dupã caz. Persoana desemnatã trebuie sã facã parte din familia extinsã, sã aibã minimum 18 ani si sã îndeplineascã conditiile materiale si garantiile morale necesare cresterii si îngrijirii unui copil. De asemenea, aceasta trebuie sã-si exprime acordul personal pentru îngrijirea copilului. Confirmarea persoanei în întretinerea cãreia va rãmâne copilul se efectueazã de cãtre instanta de tutelã, care va dispune delegarea temporarã a autoritãtii pãrintesti pe durata lipsei pãrintilor, dar nu mai mult de un an. Dupã ce instanta hotãrãste delegarea drepturilor pãrintesti, persoana în sarcina cãreia cad îngrijirea si cresterea copilului trebuie sã urmeze, obligatoriu, un program de consiliere, pentru a preveni situatii de conflict, neadaptare sau neglijentã în relatia cu minorul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.