spot_imgspot_img
9.4 C
Vaslui
27-apr.-2024

“Te cautã o carte”, despre huseanca Lina Codreanu

- Advertisement -

PREZENT… Povestea frumoasã a atâtor minti strãlucite, care au dat urbei Husilor, de-a lungul vremii, aura unui loc binecuvântat, continuã! Este rândul scriitoarei Lina Codreanu sã ducã stafeta spiritualã mai departe si, prin cãrtile sale, huseanca reuseste sã impresioneze, de fiecare datã. Iatã, de pildã, realizatorul emisiunii “Te cautã o carte”, scriitorul Stefan Mitroi, a rezervat loc special pentru prezentarea cãrtii, “Studii si interpretãri”. “Lumea ruralã de atunci era, oameni buni, o lume mai culturalã decât cea de azi”, a exclamat scriitorul, în urma lecturãrii scrierii Linei Codreanu.

“Studii si interpretãri” cuprinde un mãnunchi de comentarii tandre despre un mãnunchi de cãrti, acestora alãturându-li-se câteva dãri în vileag, altceva decât dãrile de seamã, ale marilor întâmplãri culturale, petrecute pe meleaguri vasluiene. O astfel de întâmplare a fost – si continuã sã fie, în memoria afectivã a locului, revista bârlãdeanã “Florile dalbe”, amintind doi dintre colaboratorii tineri ai acestei reviste, poetul Vasile Voiculescu si dramaturgul Victor Ion Popa, suficient credem, pentru a spune cã Bârladul este un reper important al istoriei literaturii române. A mai existat în aceeasi parte de tarã o foaie culturalã, care s-a chemat “Glasul nostru”, ea fiind o reflectare fidelã a lumii rurale din perioada 1931 – 1937. Lina Codreanu îi scoate colectia din arhivã si îi rãsfoieste cu migalã paginile, dezvãluindu-ne comorile din ele, comori sub formã din oameni si sub formã de fapte culturale datorate acestor oameni. Lumea ruralã de atunci era, oameni buni, o lume mai culturalã decât cea de azi. O spun dovezile pe care ni le prezintã în cartea sa Lina Codreanu. “Studiile si interpretãrile” domniei sale se bizuie în permanentã pe respectul fatã de valorile trecutului si pe dragostea fatã de ceea ce înseamnã identitate nationalã. Asa se si explicã de ce sunt atât de încãrcate de luminã”, a sustinut, pe un post national de televiziune, scriitorul Stefan Mitroi. Cartea “Studii si interpretãri” a apãrut la editura RAFET, în 2014, Râmnicu Sãrat. Alte volume semnate de Lina Codreanu sunt “Viata ca o poveste, lagãrul – cosmar” – prozã documentarã (apãrutã în 2013, la editura Axis libri, Galati); “Postalion”, carte apãrutã la Iasi, în 2014, la editura Junimea. Cea mai recentã creatie a Linei Codreanu se numeste “Proprietarii de amintiri”, prozã scurtã distinsã cu premiul “Fãnus Neagu”, la cea de-a VIII-a editie a festivalul “Titel Constantinescu” de la Râmnicu Sãrat.

Proza husencei, întotdeauna pe sufletul cititorilor!

“Prozele mele sunt o oglindã a ceea ce am trãit eu si generatiile mele. Exprimã sensibilitatea unui suflet care rezoneazã la atmosfera unei zone moldave, molcome si în care dramele nu se vãd. Sunt drame ascunse, sunt drame extrem de bogate – bogate pentru cititor, destul de tragice pentru cel care le aude, dar mai ales pentru cel care le trãieste”, a spus profesoara Lina Codreanu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.