spot_imgspot_img
13.4 C
Vaslui
25-apr.-2024

“Traseul” pacientului cu Hepatita C, explicat de dr. Otilia Bălănescu, șeful secției “Boli Infecțioase” Vaslui

- Advertisement -

Informații foarte importante pentru pacienții cu Hepatita C din județul Vaslui s-au spus ieri, într-o emisiune de televiziune transmisă în direct la TVR Iasi, la care au participat un reputat medic al județului Vaslui, dr. Otilia Bălănescu, medic primar, șef secție “Boli Infecțioase”, conf. dr. Mihnea Hurmuzache, director medical la Spitalul de Boli Infecțioase Iasi si dr. Roxana Chiruță, medic de familie.

Dr. Otilia Bălănescu, medic primar, șef secție Boli Infecțioase Vaslui: “În Vaslui există o incidență mai mare a infecției în rândul populației, chiar si decât  decât media pe țară. Lotul cel mai mare de pacienți infectați cu acest virus este cuprins în intervalul de vârstă 40- 65 de ani si care în antecedentele lor au primit niște transfuzii de sânge înainte de 1995. De atunci a început testarea sângelui si a derivatelor de sânge, deci nu ne mai întâlnim cu această cale de transmitere.
Circuitul pacientului cu Hepatita C din Vaslui este următorul: este trimis de medicul de familie, se adresează secției noastre, unde avem posibilitatea sa investigăm prin servicii de tip <<spitalizare de zi>>, se face un consult clinic, se fac analize, o primă testare pentru virusurile hepatitice, iar dacă se confirmă un astfel de test, de regulă noi îl repetăm printr-o tehnică superioară. Dacă si acel test este pozitiv, confirmăm cazul, iar pacientul urmează mai departe traseul. Acest lucru înseamnă că avem anticorpii anti-virus C prezenți, iar atunci efectuam o viremie. Dacă aceasta este detectabilă, trimitem apoi pacienții Spitalul Clinic de Boli Infecțioase. Deja am început să trimitem pacienții, au fost introdusi in acest program, unde sunt continuate investigațiile clinice, care se fac gratuit.
Tratamentul inovator despre care vorbim trebuie însă acompaniat si de un stil de viață sănătos. Acest lucru înseamnă o alimentație sănătoasă și o viață echilibrată.”

Dr. Mihnea Hurmuzache, director medical la Spitalul de Boli Infecțioase Iasi: “Din nefericire, nu există vaccin pentru acest tip de infecție… Ca atare, poate informarea pe scară mai largă si în rândul populației tinere ar fi foarte, foarte importantă. Dar îmbucurător este că, deși vaccin nu avem, avem terapii cu eficiență de aproape 100 la sută. Avem vindecări la aproape toți pacienții cu Hepatita C la momentul actual. Afectarea nu este doar a ficatului, in infecția cu virusul C. Sunt foarte multe manifestări extra-hepatice: rinichi, vascular, neurologic, care, cu tratamentul acesta, pot fi stopate din evoluție.”

Dr. Roxana Chiruță, medic de familie Iasi: “În acest moment, putem testa decontat de Casa de Asigurări de Sănătate, implicit cu bilet de trimitere, depistarea virusului C. Este încă mic totuși numărul celor care vin si solicită testarea de bunăvoie, de la sine, datorită unei informări.”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.