spot_imgspot_img
17.6 C
Vaslui
25-apr.-2024

„Avem nevoie de un proroc, ca Sfântul Ilie, sã ne decupleze de la zeul consumismului” (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -

PREDICÃ…Credinciosii Parohiei „Sfântul Ilie”, din Bârlad, l-au avut, în dupã-amiaza zilei de vineri, 19 iulie, în mijlocul lor, pe Preasfintitul Pãrinte Ignatie, Episcopul Husilor. Ierarhul Husilor a sãvârsit slujba Vecerniei Mari si a Litiei cu prilejul hramului acestei comunitãti parohiale, pãstoritã de pãrintele protopop al Bârladului, Vasile Lãiu. În cuvântul adresat celor prezenti, Pãrintele Episcop Ignatie, le-a vorbit credinciosilor despre faptele proorocului Ilie, care si-a dedicat viata sprijinindu-i pe sãrmani, în numele Domnului. Cu o cutezantã care ar fi bine de luat în seamã de cãtre decidentii vremii, PS Ignatie a vorbit si despre consumismul care subjugã sufletele oamenilor, dar si despre lipsa de chibzuintã a unora dintre cei care administreazã banul public. Dacã ar fi înlãturatã risipa materialã, nu ar mai fi nici atâtia sãraci, care nu aibã o bucatã de pâine de pus copiilor pe masã. Dupã aceastã înteleaptã predicã, PS Ignatie a primit din partea protopopului Vasile Lãiu, o icoanã pictatã de pictorul iconograf, ieseanul Daniel David.

Sute de credinciosi au fost prezenti în Biserica „Sf. Ilie” din Bârlad, vineri dupã amiazã, la slujba care a precedat sãrbãtoarea proorocului Ilie, patronul spiritual al acestei biserici, unde preot paroh este protopopul de Bârlad, Vasile Lãiu. La slujbã a participat PS Ignatie, Episcopul Husilor, care a dat binecuvântare la toti cei prezenti, a sãvârsit, alãturi de mai multi preoti din Bârlad, slujba Vecerniei Mari si a Litiei cu prilejul hramului acestei comunitãti parohiale. PS Ignatie a vorbit cãtre credinciosi (Omilia), sustinând o temã care i-a a pus pe multi pe gânduri. A vorbit despre faptele proorocului Ilie, apoi a atins o temã grea, care sufocã autenticitatea credintei si anume consumismul. „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul s-a impus în memoria colectivã a Bisericii ca fiind prorocul care a propovãduit autenticitatea credintei în Dumnezeul cel Viu. Contextul în care a trãit era unul destul de tulbure din punct de vedere religios. Regele Ahab s-a cãsãtorit cu fiica regelui Sidonului, care a adus cu sine si credinta în zeul Baal, un simbol al fertilitãtii. Aceastã credin a atras mânia lui Dumnezeu asupra poporului. Regele Ahab, la insistentele reginei Izabela, a încercat sã impunã credinta în aceastã zeitate mincinoasã, confectionatã dupã mintea fenicienilor, evreilor. A vrut sã transforme credinta într-un zeu mincinos, într-o credin nationalã. Dumnezeu l-a trimis pe Prorocul Ilie ca sã dea mãrturie, în mijlocul poporului, despre ceea ce înseamnã autenticitatea credintei în Dumnezeu cel Viu”, a spus PS Ignatie.

Superstitiile denatureazã credinta!

De asemenea, Ierarhul Husilor a vorbit si despre pericolul superstitiilor, care denatureazã credinta autenticã: „Vremurile de neliniste, de tulburare de confuzie din punct de vedere religios, pe care le trãiau contemporanii Prorocului Ilie, le trãim si noi astãzi. Din punct de vedere duhovnicesc si noi am avea nevoie de un proroc precum Sfântul Ilie, care sã cristalizeze, sã decanteze unde este adevãrata credin si unde este superstitie. De multe ori, din nefericire, am transformat credinta în superstitie. Ritualurile, obiceiurile care s-au altoit pe lângã credinta cea adevãratã, sunt mult mai puternice. Superstitiile, care nu au nimic de-a face cu credinta cea adevãratã, te asfixiazã, îti pun un obstacol în a trãi credinta cu adevãrat”, a predicat pãrintele Episcop.

„Consumismul”, o formã de închinare la zei!

PS Ignatie a atras atentia în predica sa, cã o nouã formã de închinare la zei, la fel de nocivã ca cea din timpul Prorocului lie, o reprezintã „consumismul”. „Zeul Baal la care se închinau cei din vremea Sfântului Ilie, astãzi poartã un nume mai special. Zeitatea la care ne închinãm fãrã sã ne dãm seama, cu toate cã produce în noi o foarte mare confuzie si derutã moralã, se numeste consumism. Trãim într-o societate de consum. Toti ne închinãm acestui <<Baal>> contemporan, numit  consumism. Credem într-o minciunã, lansatã în spatiul public, cã ne putem vindeca de anxietãti, de nevroze, de angoase, de nelinisti, prin shopping, prin cumpãrãturi. Chiar se vorbeste intens, în literatura de specialitate, de „terapia prin shopping”, prin cumpãrãturi. Cumpãrãm extraordinar de multe lucruri care nu ne sunt de folos. Nu numai oamenii înstãriti devin „sclavii” acestui zeu contemporan, numit consumism, ci si oamenii sãraci. Suntem cu totii sclavii consumismului. Simtim consecintele acestui fapt: devenim oameni nevrotici, nelinistiti, care nu ne mai gãsim sensul vietii. Pe mãsurã ce dispunem de mai multe facilitãti, cu atât noi nu reusim sã gãsim sensul propriei noastre vieti. Devenim oameni care rãtãcim, ne pierdem, trãim într-o degringoladã a vietii noastre, fãrã niciun fel de tel. Devenim fiinte nefericite! Prorocul Ilie rãmâne în constiinta Bisericii, ca având cea mai minunatã atitudine si formã de verticalitate în fata a tot ceea ce ne poate deturna de la sensul vietii noastre. El a cristalizat prin verticalitatea sa, prin fermitatea sa, cã zeul Baal este o iluzie, la care se închinau contemporanii sãi. Ar trebui sã ne dãm si noi seama cã alergãm dupã o iluzie, devenind sclavii consumismului”, a încheiat PS Ignatie. Dupã slujba Vecerniei si cuvântarea tinutã întregii comunitãti crestinesti prezentã la Biserica Sf. Ilie din Bârlad, Pãrintele Episcop Ignatie a primit în dar, de la protopopul Vasile Lãiu, o icoanã a Sf. Ilie, realizatã în conditii grafice deosebite, de iconograful Daniel Davis, din Iasi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.