spot_imgspot_img
5.8 C
Vaslui
20-apr.-2024

„Brânzã cu suflet” de la Gãgesti, prima fermã socialã din România!

- Advertisement -

BRÂNZÃ BIO… În comuna Gãgesti se aflã prima fermã socialã de capre din România, care produce brânzã bio 100%. Aceastã brânzã este obtinutã la Ferma „Bettine”, singura care are si paginã de Facebook si la care lucreazã persoanele cu dizabilitãti care sunt institutionalizate la Gãgesti, în Centrul de Servicii Comunitare „Noi si Voi”, preluatã de Fundatia olandezã „Bunã Ziua, Copii din România”. În fiecare duminicã, reprezentantii fermei ”Bettine” pot fi gãsiti în Piata Centralã din Bârlad, unde vând brânza la 5 lei calupul, sumele strânse fiind necesare pentru a-si acoperi din cheltuieli. Asadar, duminica puteti cumpãra de la ei, brânza obtinutã de la caprele olandeze, care este excelentã!

Asociatia „Bunã Ziua, Copii din România” (BZCR), despre care am mai arãtat cã este recunoscutã la nivel national pentru proiectele sociale reusite în judetul Vaslui, a implementat un proiect deosebit, care se poate … gusta! Este vorba despre „Brânza cu suflet” obtinutã la Ferma Socialã ”Bettine” din Gãgesti, sub „umbrela” acestei asociatii. Ieri, în Piata Centralã din Bârlad, doi dintre administratorii acestei ferme ne-au detaliat povestea acestui extraordinar proiect. „Ferma a fost construitã de o fundatie olandezã, iar asociatia << Bunã Ziua, Copii din România>> a preluat-o si o duce mai departe. Din 2011 facem aceastã brânzã pentru consumul nostru, la centrul de servicii comunitare, iar surplusul îl comercializãm pentru a achizitiona furaje pentru capre si pentru a stimula persoanele cu dizabilitãti, beneficiarii de la Centrul. Sunt zece persoane care sunt institutionalizate si se recupereazã în locuinta protejatã Gãgesti. Avem o microfermã si sunt cam 35 de capre si vreo 20 de iezi. Noi venim în fiecare duminicã aici, la Bârlad, în piatã, aducem la cerere si brânzã cu mãrar, brânzã cu nuci… Totul la preturi accesibile, este 5 lei/bucatã, iar cele cu mãrar 6 lei si cele cu nuci 7 lei. Avem brânzã specialã, preparatã cu suflet de tineri cu dizabilitãti si vã oferim brânzã de calitate olandezã cu suflet românesc”, ne-a spus Emil Petcu, reprezentantul Fermei ”Bettine” din Gãgesti. Puteti comanda si telefonic brânza, iar duminica veniti în piata Bârlad, cea din Centru si vã ridicati comanda. Telefonul fermei este 0769 599 722.

Vã reamintim cã în comuna Gãgesti din judetul Vaslui s-a construit prima fermã de crestere de capre din tara noastrã. În februarie 2007, fundatia româno-olandezã “Noi si Voi”, cu sediul în Bârlad, a cumpãrat grajdurile fostului C.A.P. al comunei Gãgesti, cu intentia de a construi o fermã de capre, plus locuri de muncã pentru persoanele cu handicap aduse de la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni. Proiectul a fost finantat de Johan Ewÿk, care este cel mai mare crescãtor si prelucrãtor de lapte de caprã din lume. Pe lângã construirea fermei de capre, fundatia “Noi si Voi” a construit, cu voluntari din Olanda si România, o „Casã de tip familial” pentru persoanele cu handicap din zonã. Acestia îsi petrec o parte din timp la fermã, fiind în permanentã monitorizati de asistenti maternali.

Toti rezidentii de la fermã au diagnostic de dizabilitate gradul I sau II si acest lucru înseamnã cã n-ar putea sã trãiascã independent. Institutionalizarea, în lipsa unei familii, a fost tot ce a putut face statul român pentru ei. Oamenii de la BZCR au crezut dintotdeauna altceva. Eforturile lor de dezinstitutionalizare, adicã de scoatere a tinerilor din institutii-mamut si sprijinirea lor sã stea în case, sã aibã serviciu pe mãsura abilitãtilor lor, sã fie membri egali ai comunitãtii, au început în 2002. Ferma de capre, deschisã în noiembrie 2013 cu ajutor financiar si tehnic de la organizatii olandeze, este doar unul din modurile în care îi ajutã. Ferma este fãcutã la standarde occidentale, cu linie de mulgere automatã si spatiu autorizat de prelucrare a laptelui. Au început cu 11 capre, acum au 35 si la anul vor avea 50. Planul este ca ferma sã producã suficient pentru a putea sustine pe termen lung acest proces. Fiecare leu e atent planificat. O cheltuialã constantã e mâncarea caprelor, un amestec de diferite furaje indicat pentru aceastã rasã pentru a da suficient lapte. Initial, îl cumpãrau din afara tãrii cu 1,82 euro kilogramul. Cu ajutorul Fundatiei Vodafone România, si-au cumpãrat în 2015 o moarã pentru furaje si mãlai care le-a permis sã-si producã singuri amestecul. Iar acum îi costã doar 0,64 euro kilogramul. Acest lucru înseamnã venit mai mare si sansa ca ferma sã devinã o afacere stabilã care sã continue sã-i ajute pe noii adulti dezinstitutionalizati.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.