spot_imgspot_img
9.1 C
Vaslui
26-apr.-2024

„Cuza“ refuză dezbaterea dintre Ponta şi Iohannis: „Ne vedem de treaba noastră“

- Advertisement -

„Niciodată nu se va discuta ca la universitatea din Iaşi să existe o astfel de negociere“, susţine preşedintele Senatului instituţiei de învăţământ. „La noi, totul este politizat, totul este pasibil sau supus suspiciunii şi prezumţiei de interes special, interes ascuns, şi am zis că mai bine să ne vedem de treaba noastră“, întăreşte rectorul universităţii.

Aflat într-o vizită la Cluj-Napoca, candidatul la scaunul de preşedinte al Ro­mâniei Klaus Iohannis a acceptat ideea de a avea o dezbatere într-o universitate cu Victor Ponta şi l-a invitat pe acesta să accepte, dacă nu la Timişoara, atunci la Cluj sau la Bucureşti, dar nu a amintit nimic de Iaşi. „Dacă nu doreşte Univer­sitatea de Vest din Timişoara, nicio pro­blemă, putem să venim la Babeş – Bolyai, putem să mergem la Universitatea din Bu­cu­reşti, putem să mergem la Facultatea de Drept unde, domnule Ponta, v-aţi luat doctoratul“, a spus Klaus Iohannis. Re­prezentanţii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi susţin că o astfel de dezbatere nu doar că nu ar putea avea loc la Iaşi, ci că ar fi total inoportun ca aceasta să fie lansată între cele două tururi electorale, părând ca o armă folosită împotriva unuia sau altuia dintre cei doi candidaţi.

„Totul este supus prezumţiei de interes special“

La UAIC, singura iniţiativă concretă a unei dezbateri a avut loc în urmă cu cinci ani, când propunerea ca o dezbatere între Mircea Geoană şi Traian Băsescu să aibă loc la Iaşi. Însă aceasta a fost abandonată, şi rectorul instituţiei de învăţământ superior, prof.dr. Vasile Işan, spune că nici nu s-ar mai putea pune acum în discuţie. „Într-un fel se desfăşoară activităţile pe scena politică americană, unde au loc dezbateri între candidaţii pentru funcţia de pre­şedinte la Universitatea din Georgetown, spre exemplu, care are recunoaştere internaţională pentru calitatea studiilor de ştiinţe politice, şi altfel se fac la noi. La noi, totul este politizat, totul este pasibil sau supus suspiciunii şi prezumţiei de interes special, interes ascuns, şi am zis că mai bine să ne vedem de treaba noastră, să fim în afara luptelor acestea politice“, a declarat prof.dr. Vasile Işan, rectorul UAIC. Acesta a mai precizat că nu s-a discutat pentru anul acesta, nici în Consiliul de Administraţie şi nici în vreo altă structură a universităţii ca dezbaterea să aibă loc. Pe aceeaşi linie discursivă a mers şi prof.dr. Constantin Rusu, preşedintele Senatului instituţiei de învăţământ superior.

„Niciodată nu va avea loc la UAIC o astfel de negociere“

Acesta consideră că o astfel de dezbatere nu va face decât să pună într-o lumină proastă universitatea şi spune că ea nu va avea loc niciodată la Universitatea „Cuza“ din Iaşi. „În opinia mea, la Uni­versitatea «Cuza» nu vom face nici într-un fel politică chiar dacă ar exista afinităţi pentru o grupare sau nu“, a spus prof.dr. Constantin Rusu adăugând că niciodată nu s-a discutat ca cei doi candidaţi să vină la Iaşi în această poziţie. „Niciodată nu se va discuta ca la universitatea din Iaşi să există o astfel de ne­go­ciere. Dacă condu­cerea executivă a univer­sităţii doreşte o dezbatere, dar nu pe problemele candi­daţilor, ci pe cele ale învăţământului în general, ale culturii, ale artei, atunci stăm de vorbă. Dar o dezbatere pur politică, nu sunt de acord cu ea. E o chestiune de opţiune a fiecăruia dacă se duce sau nu în cabina de vot şi cu cine votează, eu nu vreau să negociem o astfel de întâlnire“, a adăugat prof.dr. Con­stantin Rusu. Acesta a ţinut să precizeze că singura politică care se face la nivelul Senatului UAIC este cea în glumă, în pauzele şedinţelor, între membrii care iau parte la ele, şi niciodată universitatea „nu îşi va păta blazonul“, lăsându-se influenţată „în acest mod“ de politică.

Cititi: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/a-cuzaa-refuza-dezbaterea-dintre-ponta-si-iohannis-a-ne-vedem-de-treaba-noastraa–79482.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.