spot_imgspot_img
11.2 C
Vaslui
28-mart.-2024

„Gigi 10%“, denunţat de un locotenent. INTERCEPTĂRI: „E groasă. Suntem monitorizaţi“

- Advertisement -

Primarul-suspendat al municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, a fost arestat pentru 30 de zilei ieri după-amiază în dosarul în care este acuzat de luare de mită de la milionarul Tiberiu Urdăreanu. Acesta din urmă a fost plasat în arest la domiciliu după ce şi-a recunoscut faptele. Nichita a fost singurul care nu a recunoscut că a luat mită. DNA a început dosarul privind şpăgile din Primăria Iaşi încă din luna februarie 2014, cazul fiind deschis mai întâi la Iaşi, după care a fost preluat de structura centrală. Un angajat din Primărie l-a denunţat pe Nichita la DNA în timpul cercetărilor. În luna octombrie 2014, Nichita îl pusese să deschidă un cont bancar cu un card ataşat. „Cardul, codul PIN şi documentele aferente fiind înmânate primarului“, arată procurorii DNA.

Gheorghe Nichita a rămas singurul din dosarul său care nu a colaborat cu procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) fiind arestat, ieri după-amiază, pentru 30 de zile. Alături de Nichita, în faţa Tribuna­lului Bucureşti a mai fost dus şi milionarul Tiberiu Urdăreanu, care a recunoscut faptele imputate de DNA şi a detaliat cum Nichita i-a propus să ofere mită pentru a-i oferi contractul de management al traficului rutier, derulat prin fonduri europene. Şi omul de afaceri ieşean Gabriel Mardarasevici, acuzat şi el de dare de mită, a recunoscut faptele şi a explicat procurorilor cum discuta cu unul din repre­zen­tanţii UTI Grup (firma lui Urdăreanu), prin intermediul bileţelelor, de teama interceptărilor. De altfel, şi într-o discuţie interceptată dintre Mardarasevici şi Nichita, din septembrie, cei doi spun că ar fi monitorizaţi şi că „treaba e groasă“.
Cum a început dosarul
Potrivit informaţiilor „Ziarului de Iaşi“, dosarul şpăgilor din Primăria Iaşi fost deschis la Bucureşti în luna martie, DNA având suspiciuni atunci cu privire la fapte de corupţie comise de persoane cu funcţie de conducere din administaţia locală. În mod suspect, investigaţii judiciare fuseseră deschise la Serviciul Teritorial Iaşi încă din februarie 2014, însă dosarul a fost preluat de structura centrală pentru continuarea anchetei. Pe 30 aprilie, în ziua în care Gheorghe Nichita a fost săltat în dosarul spionării amantei, au fost audiaţi de procurori şi fostul său şofer, Eugen Chişcă, directorul tehnic, Dumitru Tomorug, dar şi Adina Samson. În aceeaşi zi în care au avut loc acele audieri, la DNA s-a înregistrat şi denunţul cu privire la mita solicitată de Gheor­ghe Nichita.
„Ziarul de Iaşi“ a luat le­gătu­ra cu persoane care au dat atunci de­claraţii. Eugen Chişcă, fostul şofer al lui Ni­chita, a negat informaţia conform căreia el ar fi denunţător, deşi sursele juridice ale repor­terului îl indicau pe el ca fiind cel care a deta­liat în ziua respectivă iţele afacerii cu se­mafoarele inteligente. La rândul său, Dumitru Tomorug, întrebat despre denunţ, a spus: „Exclus, nu am formulat niciun denunţ“. DNA nu a făcut public numele denunţătorului din acest dosar, însă, în referatul de propunere a arestării, a inserat un paragraf în care dă indicii despre acesta. „La data de 30.04.2015 (…) a formulat un denunţ, împotriva primarului Nichita Gheorghe, arătând că primarul primea sume de bani cu titlu de mită, vehiculate fiind de 10% din valoarea contractelor. De asemenea, denunţătorul (…) a arătat că, în cursul lunii octombrie 2014, primarul i-a solicitat să deschidă un cont bancar pe numele său, spunându-i că, dacă refuză, va fi dat afară din funcţie. Primarul i-a indicat ca, după ce va deschide contul, cardul aferent să i-l înmâneze lui spre a-l folosi. Contul a fost deschis (…), cardul, codul PIN şi documentele aferente fiind înmânate primarului“, a precizat, oficial, DNA. Despre un astfel de cont deschis pentru Nichita ar fi dat detalii, la DNA, Eugen Chiş­că, susţin sursele noastre.

sursa: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/a-gigi-10a-denuntat-de-un-locotenent-interceptari-a-e-groasa-suntem-monitorizatia–110279.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.