|

10 tehnici de liniste si sãnãtate interioarã pe durata pandemiei

SFATURI…Pandemia de coronavirus a bãgat groaza în populatie. În aceste conditii, oamenii cautã mijloace pentru a-si atenua temerile si angoasele. Mesajele transmise de o autoritate cãtre omul de rând sunt hipnotizante, deoarece vin de la o entitate superioarã cãtre una inferioarã; fie cã vin de la doctor, judecãtor, politie, titluri din mass-media sau un guvernator, toate produc un efect cu bãtaie lungã în mintea si inima omului care ascultã: “Urgent, Grav, Incurabil, Agresiv, Metastazã, Mortal, Boalã, Virus” si multe altele conduc la o memorare cu influentã negativã în actiunile viitoare ale omului.

În opinia psihologului Alexandru Plesea, aceste cuvinte vor fi întipãrite în memorie si ca urmare reactiile si rãspunsurile omului vor veni din teamã, si nu din curaj. “Totusi, omul are puterea sã îsi controleze functiile: îsi poate observa degetul care gliseazã acum pe telefon, ochii care îsi mutã directia, vocea care vorbeste, inima care bate si emotia / simtirea pe care o are fatã de ceea ce citeste. Dacã aceste functii si le poate observa si controla, atunci frica se diminueazã si începe sã disparã direct proportional cu autocontrolul. E pe verificate”, explicã psihologul Alexandru Plesea.

Pentru a ajuta frica sã disparã si sã instalãm încet si bine rânduirea linistii interioare, specialistul ne recomandã o serie de 10 exercitii:

1. Maxim 15 minute de TV / Radio / Internet cu stiri pe zi – exact ce ne intereseazã

2. În discutiile cu cei dragi, se va evita subiectul de care amândoi avem fricã

3. Stãm cu atentia la ce vrem, nu la ce vine / apare

4. Gândul despre boalã atrage boalã. Gândul fiind o fortã, el trebuie sã fie productiv, nu distructiv

5. Exercitii de relaxare când te pui în pat – fiecare muschi, nerv si os, le relaxezi progresiv prin decizie mentalã.

6. Autosugestia pe expiratie si inspiratie sã curete plãmânii si sângele

7. Sistemul imunitar este ajutat prin controlul miscãrilor, emotiilor si gândurilor. Acolo unde nu este atentie pe ele, boala si drama se instaleazã.

8. Oprim viralitatea numãrului de morti, virusati, bolnavi. Cãutãm viralitatea valorilor si intentiilor noastre.

9. Ne ajutãm de prezent, pentru a nu sta în imaginatie. Imaginatia e drumul spre îmbolnãvire, prezentul spre sãnãtate.

10. Producem clipe frumoase altora: surprize, cadouri, complimente, mesaje de dragoste etc.