spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
26-apr.-2024

11 elevi din Vaslui, calificati la faza nationalã a Olimpiadei de Biologie

- Advertisement -

SUCCES… Judetul Vaslui va fi reprezentat de 11 elevi la Olimpiada Nationalã de Biologie. Cinci dintre acestia sunt la gimnaziu, iar sase la liceu, chiar de la aceeasi unitate de învãtãmânt: Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu”. Calificarea la faza nationalã a adus si câteva suprize. La clasa a IX-a, spre exemplu, subiectele au fost atât de grele încât majoritatea celor care s-au calificat au avut punctaje între 70 si 80. Acesta este si motivul pentru care Vasluiul va avea un singur reprezentant. De asemenea, si la clasa a XI-a, rezultatele au fost surprinzãtoare. Trei elevi au obtinut la faza judeteanã acelasi numãr de puncte- 93 – însã doar unul dintre ei se calificase, cel care rezolvase cele mai multe probleme. Redistribuirea locurilor suplimentare, realizatã la nivel national de Ministerul Educatiei Nationale, a rezolvat nedreptatea fãcutã celorlalti doi elevi, fiind declarati si acestia calificati la etapa nationalã.

Iatã lista completã a elevilor care s-au calificat la Olimpiada Nationalã de Biologie: Clasa a VII-a – Costan Vlãdut de la Scoala Gimnazialã Draxeni, prof. Sandu Daniela, Chipirliu Ioana si Bercea Andrada Maria de la Scoala Gimnazialã “Iorgu Radu” Bârlad, prof. Gându Nicoleta, Prisecaru Ancuta Gabriela si Butnaru Iustin Gabriel de la Scoala Gimnazialã “Stefan cel Mare” Vaslui; Clasa a IX-a – Iosif Timofticiuc de la Liceul Teoretic Mihail Kogãlniceanu, prof. Romascu Gianina; Clasa a X-a – Hobincu Laura Georgiana si Iurascu Ana Mihaela de la Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu”, prof. Romascu Gianina, clasa a XI-a – Scarlatachi Matei de la Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu”, prof. Romascu Gianina, Gutu Alexandru Mihai si Chetreanu Diana Elena, tot de la Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu”, prof. Diaconu Daniela.

Iosif: “avem o mostenirea grea la Vaslui. Sîmbotin a ridicat stacheta sus, sper sã nu-l dezamãgim”

Pentru Iosif, emotiile olimpiadelor nu s-au încheiat. Acesta are sanse sã se mai califice la încã o olimpiadã, cea de la Matematicã, acolo unde a obtinut locul II si unde urmeazã sã se redistribuie locurile suplimentare. “Mã bucur cã am reusit sã mã calific din nou la faza nationalã. Pentru mine înseamnã mult, fiindcã în viitor vreau sã dau examen la Medicinã si acest lucru mã ajutã. A fost destul de greu. Pregãtirea am început-o încã din vacanta de varã. La clasa a IX-a bibliografia pentru olimpiadã este foarte stufoasã si chiar dacã ai bunãvointã, îti trebuie si timp. Anul acesta, ca un fãcut testul de la judeteanã a fost foarte difcil, fatã de alti ani, lucru care s-a reflectat si în punctajele obtinute. Eu, de exemplu, m-am calificat cu 73 de puncte, aproape la limitã. Si în tarã majoritatea colegilor meu au luat între 70 si 80 de puncte, dar au fost si punctaje peste 90. Asta spune mult, dar mai ales cât de ridicat este nivelul competitiei. Mai am aproape o lunã pânã la olimpiadã si trebuie sã accelerez cu pregãtirea, fiindcã nu vreau sã dezamãgesc la Oradea. Noi avem o mostenirea grea la Vaslui. Sîmbotin a ridicat stacheta sus, iar noi, cei care-l urmãm, suntem mãsurati în fuctie de performantele lui. Eu sper sã fim la înãltime. În final, vreau sã-i multumesc doamnei profesoarei Gianina Romascu, care si-a sacrificat vacanta si weekendurile pentru noi. În viziunea mea, contributia profesorului care te pregãteste pentru olimpiadã este decisivã. Emotii am si pentru Matematicã, unde este posibil sã mã calific pe locurile suplimentare, iar dacã voi reusi si acolo, cum olimpiadele pe cele douã discipline se suprapun voi opta pentru Biologie. Aici am iesit pe primul loc, sunt calificat din oficiu, pe când la Matematicã am obtinut locul II”, a declarat Timofticiuc Iosif Aliodor de la LMK.

Laura, olimpica pasionatã de lecturã: “îmi doresc sã devin neurochirug”

Laura Hobincu îsi dorea se calficie la nationala de Biologie încã din clasa a VII-a, însã atunci a ales sã se concentreze pe Limba si Literatura Românã. “Subiectele de la judeteanã au fost destul de accesibile ca nivel de dificultate. Îmi doream din clasa a VII-a sã ajung la olimpiada nationalã de Biologie, doar cã atunci m-am concentrat pe Olimpiada la Limba si Literatura Românã. Anul trecut am iesit pe locul trei la etapa judeteanã a Olimpiadei de Biologie, au trecut doar primii doi, si mã bucur cã anul acesta am reusit sã mã calific. Într-un fel mã asteptam, pentru cã m-am pregãtit foarte bine. Îmi doresc sã devin neurochirug, e o provocare pentru mine, dar nu exclud nici o carierã în cercetare, cred cã as fi bunã si pe partea aceasta. Mie oricum îmi place si Fizica. Eu dintotdeauna au cãutat sã încerc toate domeniile, am fost la olimpiade la tot ce s-a putut. Spre exemplu, în clasa a VI-a am fost la faza nationalã a Olimpiadei Lectura ca abilitate, în clasa a VII-a la nationala de Limba si Literatura Românã, iar anul trecut la nationala de Lingvisticã. Acum era si cazul sã încerc la Olimpiada de Biologie si îi multumesc doamnei profesoare Gianina Romascu, pentru ne pregãteste si ne sustine pe drumul acesta. Dar sã nu credeti cã dacã esti olimpic, nu e ca si cum ai sta toatã ziua cu capul în cãrti. Este important sã ai timp liber pentru cã trebuie sã astepti sã se sedimenteze informatia, nu se poate aseza într-un timp foarte scurt, mai ales, nu se pot crea conexiuni atât de repede. Oricum subiectele de la olimpiadã sunt peste materia din manual, cumva e vorba de cum întelegi tu lucrurile. Mie îmi place foarte mult sã citesc. De obicei citesc în jur de douã-trei cãrti pe sãptãmânã, dar în ultimul timp nu am apucat sã citesc mai mult de o carte pe sptãmânã. Îmi place foarte mult Dostoievski, Kafka”, a povestit Laura.

Alexandru vrea sã-si ia revansa. Anul trecut a fost pe locul II din cauza unei întâmplãri ciudate

Alexandru Gutu a mai participat la Olimpiada de Biologie, inclusiv anul trecut, când din cauza unei întâmplãri nefericite, a pierdut locul I, desi în primã fazã îl primise. “Subiectele de la judeteanã mi s-au pãrut de o dificultate medie spre ridicat, mai mult de atentie. Mi-am dorit sã mã calific si pentru cã anul trecut, la etapa nationalã a Olimpiadei de Biologie, am avut parte de o întâmplare nefericitã. Se afisaserã rezultatele de dupã constetatii, eram pe primul loc, iar apoi le-au modificat, pentru cã nu iesise asa cum trebuia. O fatã, care depusese si singura contestatie, nu era pe primul loc. S-a anulat un item, pentru cã apãruse si o imagine care nu era specificatã în enuntul itemului. O neatentie care nu prea poate fi iertatã din punctul meu de vedere. Sigur cã m-am simtit foarte dezamãgit. Dar anul aceste îmi voi lua revansa. Am emotii pentru proba practicã, pentru cã e mai diversificatã. La clasa a IX-a si a X-a, trebuie sã te uiti la diverse preparate la microscop si sã rãspunzi la întrebãri, dar la clasa a XI-a, poate sã îti dea si imagini, si un schelet, iar apoi sã rãspunzi la întrebãri”, a povestit Alexandru, care îsi doreste sã devinã medic sau cercetãtor. “Încã oscilez între Medicinã si cercetare, dar mai mult înclin spre profesia de medic. Nu stiu dacã în România sau în strãinãtate”, a mai adãugat acesta.

Matei: “vreau sã dau la Medicinã si sã profesez în tarã”

La fel ca în cazul colegilor sãi, si Matei Sacarlatachi îsi doreste sã devinã medic. “Subiectele la etapa judeteanã au fost ok, nu as putea zice usoare sau foarte grele. Am avut ceva emotii si încã am, pentru cã urmeazã partea practicã, unde mai am de învãtat. Mã bucur cã m-am calificat, pentru cã eu am mai fost si în clasa a IX-a la Olimpiada de Biologie, dar nu m-am calificat la nationalã. Mi-ar plãcea sã dau la Medicinã, dar încã nu stiu pe ce specializare voi merge. Facultatea as vrea sã o fac în tarã, pentru cã îmi doresc sã rãmân, aici mi-ar plãcea sã profesez. Mã atrage ideea de a-i trata pe oameni, de a-i face bine, dar si pentru cã pe mine mã fascineazã modul în care este “construit” omul, sunt foarte multe sisteme complexe pe care omul le-a copiat inventând alte lucruri, precum aparatul foto sau avionul”, a povestit Matei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.