|

200 de copii cu tulburări de scris-citit şi vorbire, beneficiarii unui proiect european transfrontalier

Consilierii judeţeni au aprobat, în şedinţa ordinară de consiliu din luna iunie, alocarea a 9.600 euro pentru cofinanţarea unui proiect trabsfrontalier dedicat copiilor care au tulburări de scris-citit şi de vorbire din Galati, Iaşi, Chişinău şi Bălţi, derulat de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Galaţi.
Este vorba despre proiectul „Cross border cooperation and research through interdisciplinary approach of genesis, clinical manifestations and therapeutical/preventional aspects of oral/written language specific disorders and development of innovative method of intervention in the cross border area – CERDIS”, derulat de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Galaţi, care a obţinut finanţare prin programul transfrontalier ENI-Cross Border Cooperation România – Republica Moldova.
În prezent, proiectul se află în etapa de precontractare, având ca lider de parteneriat Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Galaţi alături de organizaţiile non-guvernamentale: Somato din Republica Moldova şi Helicomed din Iaşi, România. Proiectul are o importantă componentă de inovarecercetare şi se va derula pe o perioadă de 18 luni.
Obiectivul general al proiectului vizează îmbunătăţirea modalităţilor de identificare, diagnosticare şi intervenţie precoce pentru copii care au tulburări de scris-citit şi de vorbire din Galati, Iaşi, Chişinău şi Bălţi. Obiectivul general va fi atins prin dezvoltarea unei metodologii de diagostic precoce şi intervenţie terapeutică integrată pentru un minim de 200 de copii (preşcolari şi copii aflaţi la începutul şcolarizării) care au tulburări de scris/citit/vorbire.

Copiii selectaţi, care vor fi beneficiarii proiectului, vor fi în general copii care provin din grupuri dezavantajate

În cadrul proiectului va fi realizată şi o cercetare pe baza utilizării unui aparat folosit pentru identificarea timpurie, dar şi terapia integrată a tulburărilor de vorbire şi de scris-citit (acest aparat este patentat deja printr-un brevet de invenţie aparţinând preşedintei Helicomed) şi 23 de astfel de aparate vor fi produse în cadrul proiectului şi vor intra în dotarea instituţiilor de unde provin cei 20 de specialişti care vor participa la cursurile de formare şi care vor testa/implementa noua metodologie, lucrând efectiv cu copii cu dizabilităţi/tulburări de vorbire. Patentul este unul premiat şi este marcă înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci din România….https://www.monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/200-de-copii-cu-tulburari-de-scris-citit-si-vorbire,-beneficiarii-unui-proiect-european-transfrontalier.html