|

30 de copii si 50 de bâtrâni, ai nimãnui: centrul social inagurat cu fast, închis!

SCANDAL… Nici bine nu s-a inagurat cu fast centrul social de la Ghermãnesti, care îsi propunea sã ocroteascã 30 de copii si 50 de bãtrâni, cãci deja se pune problema închiderii sale! Vestea a venit de la Primãria Drânceni, unde alesii sunt foc si parã pe Consiliul Judetean, care le-ar fi promis fonduri pentru asezãmântul nou-înfiintat, însã, pânã acum, nu au primit niciun leu. În parteneriatul încheiat între Episcopia Husilor, Primãria Drânceni si Consiliul Judetean, doar Episcopia si Primãria s-ar fi tinut de cuvânt, contribuind cu fondurile promise, spune administratorul Gelu Pecheanu, însã CJ Vaslui a fãcut doar “promisiuni goale”. “Consilierii au decis sã închidã centrul de la 1 ianuarie. Ne-am sãturat de promisiuni goale. CJ Vaslui a promis cã ne dã 135.000 lei, ca sã închidem anul, din luna octombrie, dar nu ne-a dat nimic. Noi ne-am înglodat în datorii, cã am luat din altã parte, ca sã putem sustine centrul, dar nu putem continua asa”, a spus Gelu Pecheanu.

Centrul social modern de la Ghermãnesti, deschis în octombrie si amenajat precum o casã a sperantei pentru 30 de copii si 50 de bãtrâni, s-ar putea închide de la 1 ianuarie 2020. Nu se stie sigur dacã vestea datã de reprezentatii Primãriei Drânceni este doar un semnal de alarmã sau chiar o decizie fermã, însã administratorul comunei, Gelu Pecheanu, declarã cã hotãrârea închiderii centrului a fost deja luatã de consilierii PSD, majoritari în CL. “Asezãmântul social Sfântul Gheorghe este în pericol de a se închide, pentru cã nu mai avem bani. Am fãcut solicitãri de mult timp, dar nu am primit nimic. Asteptãm rectificarea de buget cu cea mai mare sperantã, dar o asteptãm din octombrie si nu stim ce sanse avem. Noi am luat din alte surse bani, pentru a plãti salariile si acum am rãmas noi descoperiti. Am fãcut solicitãri si la CJ Vaslui, si la Ministerul Muncii, încã din octombrie, dar de nicãieri nu am primit niciun rãspuns”, a spus Gelu Pecheanu.

“Prin deschiderea acestui centru, ne-am luat un angajament prea mare”

“Sunt 30 de copii, cãrora le asigurãm hranã zilnicã, plus celor 50 de bãtrâni, pe care centrul îi are în ocrotire. Plus salariatii pe care îi avem, 8 la numãr. Sunt multe cheltuieli la un asemenea centru, sunt utilitãti, sunt multe… Totalul pe care l-am solicitat este de 135.000 lei, ca sã putem rezista pâna la închiderea anului. Dar n-am primit niciun rezultat, doar promisiuni. Dar m-am sãturat de promisiuni. Cred cã prin deschiderea acestui centru, ne-am luat un angajament prea mare. De aceea, consilierii, de la 1 ianuarie, au luat decizia de a-l închide, deoarece este greu pentru Primãria Drânceni sã îl sustinã. Ne-am fi dorit ca acest centru sã meargã bine, cãci e mare nevoie de el. 30 de copii au un loc unde primesc mâncare, o îndrumare bunã în viatã, ca sã nu apuce pe cãi gresite. 50 de bãtrâni primesc si ei ocrotire cum nu au sperat, cã sunt singuri si vai de capul lor. Dar suntem fãrã ajutor din partea institutiilor care trebuie sã ne ajute. Pentru bugetul Primãriei Drânceni, cheltuiala este enormã si nu o poate suporta”, a mai spus Pecheanu.

Pecheanu, supãrat pe presedintele Buzatu: “M-am sãturat de promisiuni! M-am sãturat si de politicã”

“M-am sãturat de promisiuni! Consiliul Judetean asa mi-a promis si la aductiunea de apã, cã-mi dã 250 mii lei, dar nu ne-a dat… Am luat bani din altã parte, apoi am rãmas deficitari, de astã-varã.. Si, iaca, au trecut atâtea luni si n-am primit banii nici acum. S-a dat hotarâre de CJ cã ne dã 250 mii lei si ne-a dat din impozitul pe venit. Întrucât impozitul pe venit la nivel de tarã nu s-a colectat, noi am rãmas acum si ne înjurã toti… Pãi, dar ce suntem noi vinovati cã ni se fac promisiuni neonorate? M-am sãturat! M-am sãturat si de politicã. De la 1 ianuarie vrem sã închidem. Ne-a promis CJ Vaslui sprijin total, dar nu am primit nimic. Noi suntem foarte nemultumiti, ne simtim mintiti. Toti consilierii PSD sunt foarte nemultumiti, cã ne-a promis CJ-ul cã ne sprijinã, la centru, cã ne dã banii la aductiunea cu apã, dar nu ne-au dat banii, asa cã noi suntem foarte nemultumiti”, a mai spus Gelu Pecheanu. Aceste ape tulburi, stârnite de autoritãtile care nu prea înteleg prioritatea ocrotirii categoriilor defavorizate din judet afecteazã, din pãcate, entuziasmul si buna-credintã cu care Episcopia Husilor a investit în asemenea asezãminte sociale, atât de necesare vasluienilor necãjiti si singuri. Preotii au nevoie de parteneriate serioase, cu care sã poatã sustine asemenea centre sociale, cãci în joc sunt copii sãrmani, bãtrâni singuri si, implicit, salariati care, iatã, asteptatã si ei, împreunã cu beneficiarii, sãrbãtorile.