spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
24-apr.-2024

516 ani de la trecerea în eternitate a voievodului Stefan cel Mare. ” Este cel care practic a zidit tara”

- Advertisement -

OMAGIU… Voievodul Stefan cel Mare a fost comemorat ieri, la împlinirea a 516 ani de la trecerea sa în eternitate, printr-un eveniment restrâns, la Ansamblul monumental de la Podul Înalt. Manifestarea, organizatã de Consiliul Judetean (CJ) Vaslui, în parteneriat cu Muzeul Judetean „Stefan cel Mare” si Primãria comunei Munteni de Jos, a cuprins scurte evocãri despre personalitatea marelui domnitor si depuneri de coroane de flori.

Muzeograful Laurentiu Chiriac, din cadrul Muzeului Judetean, a prezentat aspecte din perioada domniei lui Stefan cel Mare si a vorbit despre rolul sãu important în epocã. „Ne-am întâlnit din nou, pentru cã la fiecare comemorare trebuie sã ne aducem aminte de faptele mãrete si mai ales de ceea ce ne-a lãsat marele voievod ca mostenire, nouã, tuturor urmasilor. Sigur cã în lunga sa domnie, Dumnezeu l-a hãrãzit pe Stefan cel Mare timp de 47 de ani sã slujeascã poporul Moldovei, o tarã pe care el a stiut sã o ridice, sã o ducã la o dezvoltare fãrã precedent, a reusit sã închege institutii ale statului medieval Moldova si sã ne reprezinte cum nu se poate mai bine în lumea destul de frãmântatã a relatiilor politice internationale din acea perioadã. Este important de stiut cã Stefan este cel care practic a zidit tara, în sensul în care a unificat toate pãrtile care fuseserã ciopârtite si a reusit sã creeze în interiorul tãrii o coeziune între straturile sociale. A reusit sã obtinã adeziunea întregii populatii, care în cele din urmã l-a iubit si l-a respectat, pentru cã a stiut sã îsi impunã acest respect prin întelepciunea si bunãtatea pe care le-a luat de la strãbunul sãu Alexandru cel Bun, de asemenea, prin curajul si arta rãzboiului pe care le-a învãtat de la Bogdan al doilea si mai ales prin stiinta de a se feri de primejdii, lucru învãtat de la dusmanul sãu din interior, Petru Aron Vodã”, a precizat Laurentiu Chiriac, muzeograf la Muzeul Judetean „Stefan cel Mare” Vaslui.

D. Buzatu: „Nu avem timp si suntem prea putini aici, din cauza timpurilor pe care le trãim, sã vorbim despre întreg parcursul domniei lui Stefan”

În cuvântul sãu, presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a tinut sã remarce faptul cã, indiferent de vremuri, Stefan cel Mare rãmâne un simbol al unitãtii românilor. „Stefan cel Mare a fost o personalitate covârsitoare a epocii, un om, de fapt, care a fãcut epocã, pentru cã în istorie, sub acoperãmântul acestei notiuni, este descrisã activitatea lui Stefan cel Mare. Nu avem timp si suntem prea putini aici, din cauza timpurilor pe care le trãim, sã vorbim despre întreg parcursul domniei lui Stefan. Ceea ce însã este important pentru noi astãzi, e ce a rãmas. Si a rãmas un simbol de o complexitate deosebitã, care printre altele, dã consistentã si alimenteazã în permanentã ideea de unitate a românilor. Atât aici la Vaslui, cât si la Iasi, la Suceava sau la Orhei, românii se reunesc sub egida acestei personalitãti si noi, ca urmasi mai mult sau mai putin demni, trebuie sã facem tot ce putem pentru a întretine în permanentã viu focul acesta. Sunt multi ani de când Stefan cel Mare a trecut în eternitate, însã oricât de multi ar trece, sper ca atât noi, cât si generatiile viitoare sã aibã responsabilitatea si initiativa de a fi prezenti în locurile acestea întotdeauna, pentru a omagia opera nemaipomenit de importantã pentru români a celui care a fost Stefan cel Mare”, a declarat Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.