spot_img
spot_img
29.4 C
Vaslui
14-iul.-2025

Agricultură în stil chinezesc. Gălăţenii plantează GOJI

- Advertisement -

Cultura le surâde agricultorilor care se încumetă să crească, pe sol gălăţean, plante asiatice, aduse practic dintr-un cu totul alt climat * Piaţă de desfacere pentru goji ar fi, mai ales că în supermarketuri nu se găsesc decât fructe deshidratate, nu şi proaspete, iar preţurile sunt foarte mari

Fermierii noştrii care vor să facă agricultură pe mai departe şi să-şi dezvolte fermele de familie se orientează şi spre culturi alternative, nemaiîntâlnite în judeţul nostru. O astfel de cultură nouă, care le-ar putea aduce profit agricultorilor, este cea de goji. Planta – un soi de arbust înrudit cu cătina – provine din China, cel mai mare producător de profil al planetei. Fructele se găsesc, în România, în supermarketuri, la preţul de circa 120 de lei kilogramul.

Plantaţia de lângă casă

Dan Protopopescu are 39 de ani şi vine aproape zilnic în Piaţa Centrală, cu legume pe care le produce în propria grădină, la Vânători. Pe lângă murături, varză, ardei şi alte legume, vinde şi fructe de goji, pe care le produce tot acasă, în comuna vecină cu oraşul.

„Sunt mai multe feluri în care poţi pune goji. În câmp se poate, dar îţi rod iepurii plantele. În grădină e mai bine. Ai împrejmuire şi scapi de această problemă. Apoi, fie faci din sămânţă răsad, care se plantează manual, fie faci un fel de butaşi, din plantele deja dezvoltate. Butăşirea aceasta merge mai bine, pentru că planta are un alt avânt. Sună simplu, când te gândeşti, dar nu e chiar aşa. E mult de muncă şi dacă ar fi să aduni cheltuielile, ar ajunge vreo 60.000 de lei înfiinţarea unui hectar. Ca să îţi cumperi material săditor de bună calitate, dai 20 de lei pe plantă”, ne spune Dan Protopopescu.

Cultivatorul gălăţean a observat, însă, că arborele de goji nu este deloc pretenţios, când vine vorba de temperatură. Şi, dacă mai şi reuşeşti să intri la recoltat cu o producţie bună, ar fi şi rentabil să creşti plantele chinezeşti, chiar şi pe suprafeţe mai mari.

„Nici chiar răsadurile mici, pe care vreau să le plantez în această toamnă, nu vor îngheţa. Nu au probleme cu frigul. În schimb, vara au nevoie de apă. Tocmai de aceea am instalat, în toată grădină, un sistem de irigaţii prin picurare. Am forat şi un puţ, ca să avem apă, în grădină. Dacă ajungi să produci mult, la 10 lei suta de grame cu cât dau eu goji acum, în piaţă, poate deveni rentabil”, este de părere fermierul.

Cine şi de ce mănâncă goji

Fructele de goji sunt consumate, din abundenţă, în zone cum ar fi China sau Tibet. În general, sunt apreciate în zona Munţilor Himalaya. În nordul, centrul şi vestul Chinei, o plantaţie obişnuită de goji depăşeşte 100.000 de hectare (cam cât porumb am avut, în tot judeţul Galaţi, în 2014), iar în alte regiuni agricole, dimensiunea fermelor variază între 40 şi 400 de hectare.

Suta de grame de fructe mici, roşii şi dulci conţine: 12,1 grame de proteine, 57,82 grame carbohidraţi, grăsimi 0,73 g şi fibre 7,78 grame. Nivelul de antioxidanţi din goji e de peste zece ori mai mare decât cel din sfeclă. Însemnări despre proprietăţile miraculoase ale consumului fructelor de goji ne-au rămas inclusiv din timpul arhicunoscutei dinastii Ming.

CITEŞTE: http://www.viata-libera.ro/satul/59719-galati-viata-libera-cotidian-agricultura-goji-vanatori-cartof-mov

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.