spot_img
spot_imgspot_img
21.1 C
Vaslui
07-iun.-2024

Pungesteni, audiati la Parchetul Militar Bucuresti

spot_imgspot_img
- Advertisement -

AUDIERI Mai multi locuitori ai comunei Pungesti au fãcut o plângere la Parchet cu privire la abuzurile fãcute de jandarmi în data de 2 decembrie 2013, în timpul protestelor care au avut loc în comunã împotriva intentiei Chevron de explorare si exploatare a gazelor de sist în perimetrul Silistea. În acea zi, jandarmii, la ordinul comandantului Olaru, au intrat în fortã pentru a evacua tabãra de rezistentã de la Pungesti si a permite utilajelor firmelor agreate de Chevron sã pregãteascã terenul în vederea amplasãrii sondei de explorare a gazelor de sist.

Miscarea de Rezistentã de la Pungesti a fãcut, pe data de 30 ianuarie, o plângere semnatã de peste 150 de persoane, plângere prin care reclamau comportamentul fortelor de ordine cu ocazia protestelor din data de 2 decembrie 2013. Prin petitia fãcutã, care este însotitã atât de declaratii ale martorilor, cât si probe video, protestatarii au reclamat comportamentul jandarmilor care au intrat în fortã în Tabãra de Rezistentã amplasatã în fata perimetrul Chevron. În acea dimineatã, într-o desfãsurare de forte impresionantã, numãrul jandarmilor, unii dizlocati de la unitãti din alte judete, depãsind cu mult numãrul protestatarilor, fortele de ordine au blocat drumul judetean care trece prin Pungesti si au evacuat Tabãra de Rezistentã. Evacuarea s-a fãcut cu multã violentã, unii dintre protestatari, sub pretextul legitimãrii celor din tabãrã, fiind luati pe sus si chiar bãtuti, câteva zeci fiind dusi în arestul IPJ Vaslui, si amendati pentru tulburarea ordinii publice sau refuz de legitimare. Totul s-a fãcut departe de ochii lumii, dupã ce, încã de la orele patru ale diminetii, jandarmii au blocat accesul în zonã, inclusiv a ziaristilor, ulterior tabãra de rezistentã fiind vandalizatã si distrusã, pentru ca, odatã cu declararea perimetrului din apropierea Chevron drept zonã de sigurantã publicã, accesul în tabãrã sã fie interzis. Nu a contat cã sunt femei, tineri sau bãtrâni, cu totii au fost ridicati de jandarmii care primiserã ordin “de sus”, prin intermediul comandantului Olaru, cel care a autorizat actiunea, fapt pentru care de altfel împotriva lui a fost fãcutã plângerea Grupului de Rezistentã de la Pungesti. Interesante au fost si comunicatele date de jandarmerie cu privire la incidentele din data de 2 decembrie, din care rezultau cã fortele de ordine au intervenit de fapt pentru cã protestatarii prezentau pericol public, amenintând integritatea fizicã a… locuitorilor din zonã si a ziaristilor, prezentându-se drept probe carburantul folosit pentru alimentarea generatoarelor de curent din tabãrã drept “coctailuri Molotov”, iar tinerii sau babele bãtute si luate pe sus drept niste adevãrati teroristi. Tot în acea zi, sub protectia fortelor de ordine, au sosit si primele utilaje care au început pregãtirea terenului pentru amplasarea sondei de explorare a gazelor de sist. Cu aceastã ocazie, în mai multe rânduri, cordoanele de jandarmi formate pentru a permite accesul utilajelor au bruscat, si chiar cãlcat în picioare, pe locuitorii din Pungesti care încercau sã opreascã vehiculele.

Au început audierile martorilor

La nouã luni dupã depunerea plângerii, mai multi pungesteni, printre care si unul dintre initiatorul plângerii, ing. Constantin Butnaru, au fost chemati vineri, 17 octombrie, la audieri în calitate de martori, la Tribunalul Militar Bucuresti. În fata procurorilor militari, în calitate de martori, au povestit în amãnunt atât abuzurile jandarmilor cu ocazia protestelor din data de 2 decembrie 2013, cât si comportamentul acestora în toatã perioada în care în Silistea era instauratã o asa-zisã “zonã specialã de sigurantã publicã”. Nu de putine ori, atât locuitorii din zonã, cât si cei care tranzitau perimetrul de sigurantã, erau legitimati, uneori chiar si de mai multe ori în aceeasi zi, chiar si atunci când mergeau cu animalele la câmp, ori când se duceau la magazinul din sat pentru a-si cumpãra alimente.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.