spot_img
spot_imgspot_img
19.5 C
Vaslui
29-mai-2024

Presiuni externe fără precedent asupra guvernării în vederea implementării reformelor

- Advertisement -

Presiunile externe pentru implementarea reformelor asupra autorităţilor de la Chişinău capătă formă scrisă.
Văzând că recomandările pentru reforme, făcute diplomatic ani la rând de către UE, sunt pur şi simplu ignorate de către autorităţi, donatorii şi partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova au transmis guvernanţilor moldoveni un document cu „recomandări de dezvoltare” care conţine termeni de executare.

Documentul a fost urmat de un val concertat de mesaje de la ambasadorii şi reprezentanţii diplomatici ai UE acreditaţi la Chişinău, menit să convingă guvernanţii moldoveni că Bruxelles-ul nu acceptă mimarea reformelor şi nici reformele făcute pe jumătate.

30 de capitole

Recomandările i-au fost înmânate noului premier Chiril Gaburici şi reprezintă o iniţiativă comună a partenerilor de dezvoltare, cu scopul de a ajuta noul Guvern. Cele 30 de capitole includ acţiuni concrete menite să reformeze justiţia, să combată corupţia, să consolideze sectorul bancar, să îmbunătăţească mediul economic şi să pună eficient în aplicare prevederile Zonei de Liber Schimb cu Uniunea Europeană.

Unul din cele 30 de capitole se referă la combaterea corupţiei. Potrivit oficialilor străini, corupţia în Republica Moldova este un fenomen endemic şi sistemic, înrădăcinat în toate instituţiile guvernamentale şi la toate nivelurile, implicând controlul instituţiilor cheie cu scopul de a crea beneficii în interes personal. Corupţia se manifestă printr-o economie subdezvoltată şi încălcarea drepturilor omului. Potenţialii investitori, atât cei de peste hotare, cât şi cei din ţară, decid să investească în alte ţări decât în Moldova şi tot mai puţini moldoveni au locuri de muncă bine plătite, iar traficanţii de fiinţe umane rămân nepedepsiţi, se arată în documentul citat.

sursa: http://jurnal.md/ro/politic/2015/3/14/presiuni-externe-fara-precedent-asupra-guvernarii-in-vederea-implementarii-reformelor/

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.