spot_img
spot_imgspot_img
29.1 C
Vaslui
03-iun.-2024

Nixon si Caprã nu mai încap în primãrie (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -

Protest spontan al salariatilor Primãriei Gherghesti

FÃRÃ SALARII…Din cauzã cã Nixon Ibãnescu, primarul comunei Gherghesti, refuzã sã le dea salariile pe luna februarie, cei cinci salariati ai Primãriei au decis ieri sã facã un protest spontan în fata institutiei. Ei s-au “înarmat” cu pancarte prin care îsi manifestau nemultumirea cã nu au primit salariul si, în vãzul cetãtenilor comunei, au stat asa pânã la venirea reprezentantilor mass-media. Ei îl acuzã pe primar de o groazã de nereguli si cer sã li se facã dreptate. La rândul sãu, primarul Nixon Ibãnescu, care nu era ieri la Primãrie, fiind pe teren, a spus cã salariatii sãi nu se achitã de obligatiile ce le revin, nu îi este respectatã decizia de a fi atasate la statul de platã si fisele de prezentã, conform legii si acuzã secretara primãriei de instigare la un protest neautorizat. La baza acestei neîntelegeri stã un conflict mai vechi între primarul Nixon Ibãnescu si secretara Adina Caprã. Prefectul Andrei Puicã a trimis ieri la Gherghesti Corpul de Control si încearcã amortizarea conflictului dintre functionarii publici si primar.

La Primãria comunei Gherghesti nu este liniste absolut deloc. Cei cinci salariati ai Primãriei se fac cã muncesc iar primarul Nixon Ibãnescu se face cã-i plãteste. Între primar si salariati este o luptã continuã, care nu face altceva decât sã ducã la un randament foarte scãzut al performantelor Primãriei Gherghesti: este pe ultimul loc la mai toate raportãrile fãcute la Prefecturã. Ieri, scandalul dintre salariati si primar a atins cote “înalte”: a avut loc un protest spontan, salariatii plus bibliotecara si fostul viceprimar (care este o femeie) s-au asezat cu pancarte în mâini în fata institutiei si au refuzat sã mai lucreze. Motivul a fost relatat de secretarul comunei, Adina Caprã. “Domnul primar refuzã sã ne semneze statele de platã, sã ne dea salariile pe luna februarie. Banii au fost scosi din Trezoreria Bârlad încã de pe data de 10 martie. Zilnic suntem terorizati de acest primar, ne taie ore din salariu, ne-a instalat camere de supraveghere în toate birourile si pune femeia de serviciu sã ne urmãreascã. Camerele sunt instalate în mod ilegal, fãrã consimtãmântul nostru. Am sesizat Autoritatea Nationalã pentru Protectia Datelor cu Caracter Personal, au fãcut control, au dat o amendã, primarul a atacat în instantã. Nu a respectat nicio lege, nicio decizie, face numai ce vrea el”, a spus secretarul Alina Caprã. Alãturi de cei cinci salariati se afla si fostul viceprimar al comunei, Lenuta Simona Bulai. “Din punctul meu de vedere, timp de trei luni cât am functionat ca viceprimar, am observat cã se întâmplã tot felul de ilegalitãti. Am fost datã afarã ilegal si acum mã judec cu el, cu primarul. M-a dat afarã pentru cã am refuzat sã cercetez pe secretarul comunei Adina Caprã, sã semnez devize de lucrãri, sã fac curse… Numai el stia ce face, ne punea sã semnãm fãrã sã stim ce semnãm. M-am alãturat colegilor mei la protest”, a spus si Lenuta Simona Bulai. La protest mai erau asistentul social al Primãriei, contabilul, agentul fiscal si functionarul de la Cadastru. Toti au spus la unison cã în Primãria Gherghesti s-a instalat un regim de teroare de cãtre primarul Nixon Ibãnescu, cã le sunt refuzate concediile de odihnã, învoirile, nu le sunt eliberate adeverinte, nu le plãteste naveta, nu au rechizite, sunt urmãriti tot timpul, stampila primãriei stã la femeia de serviciu. Contabilul primãriei, Ion Cãpraru, a spus cã el a întocmit statele de platã, dar primarul i-a solicitat sã îi aducã si foaia de pontaj, fãcutã dupã condica de prezentã. “Nu am cum sã fac acest lucru, atâta timp cât domnul primar ne tot taie din ore, pe condicã, chiar si în avans! Oamenii semneazã la venire si la plecare, iar el mereu îmi spune sã le tai 120 de minute, 180 de minute. Ba la colegul meu de la Urbanism, Marcel Trofin, care face naveta, îi taie ore în avans”, a spus Ion Cãpraru.

În rãzboi cu secretarul

De când a ajuns primar, Nixon Ibãnescu se aflã în rãzboi cu secretarul comunei, Adina Caprã. Toti salariatii spuneau ieri cã au fost fortati sã facã referate negative împotriva secretarului, dar ei au refuzat si de aceea primarul îi terorizeazã. Acuzatiile împotriva primarului Nixon au fost întãrite de toti cei cinci salariati si de bibliotecara comunei, care si ea manifesta alãturi de colegii din primãrie. Dar cea mai vehementã era Adina Caprã, care ne-a si arãtat camerele de supraveghere, iar în biroul ei, strict supravegheat de primar, aceasta avea camera întoarsã spre perete. Ea ne-a mai precizat cã este hotãrâtã sã meargã la judecatã cu primarul, care o amenintã în permanentã cã o va da afarã. Si nu este departe de acest lucru deoarece primarul a trimis-o pânã acum de trei ori în Comisia de Disciplinã, fiind sanctionatã cu mustrare scrisã. Pe baza acestei sanctiuni, primarul spune cã va întocmi o dispozitie pentru a-i desface contractul de muncã. “De ani de zile mã sfideazã, a întors salariatii toti împotriva mea si astfel am ajuns cu primãria pe ultimul loc la întocmirea actelor cãtre Prefecturã, la absolut tot ce tine de retrocedãri si alte probleme. Nu se mai poate, sfideazã absolut Institutia Primarului!”, a spus primarul Ibãnescu.

Primarul le-a fãcut plângere si i-a bãgat în comisia de disciplinã!

Ieri a sosit la Gherghesti si Corpul de control al Prefectului, care a constatat cã solicitarea primarului de a întocmi foaia colectivã de prezentã dupã condica de prezentã este conform legii. Asa cã au dat si ei dispozitie contabilului Ion Cãpraru sã întocmeascã foile colective de prezentã. “Au început lucrul la orele 11.50. Protestul n-a fost unul autorizat, desi ei sunt membri într-un sindicat. Fiind un protest ilegal nu am ce le face, i-am trecut lipsã nemotivat de la muncã. Au venit si de la Corpul de Control al Prefectului, au vãzut cã eu am dreptate si le-au spus sã facã asa cum spune legea, sã punã la statele de platã si foaia colectivã de prezentã. I-au spus contabilului Ion Cãpraru sã le întocmeascã, iar acesta a plecat la ora 13.00 în pauza de masã, s-a dus la crâsma din sat si a venit la ora 14.00 beat mort. L-am chemat la mine si i-am spus sã facã foaia de prezentã si el abia vorbea. Mi-a spus cã se mai gândeste douã-trei zile dacã sã o facã. Pãi, asa sfidare nu am mai pomenit. Le-am fãcut plângere si îi chem pe toti la Comisia de Disciplinã, îi vom sanctiona cu avertisment sau le voi tãia 10% din salariu, în functie de decizia comisiei. De ani de zile le spun sã facã aceste foi colective de prezentã. Pânã acum s-au furat douã condici de prezentã, ca sã nu le fie tãiate salariile cã nu vin la muncã. Un salariat face naveta si vine la muncã la ora 9.00 si pleacã la 14.00. Pãi, programul primãriei este de la 8.00 la 17.00, cu o orã pauzã de masã. Cum sã nu-i tai eu orele nemuncite din salariu?”, a spus primarul Nixon.

Prefectul Puicã mediazã conflictul de la Gherghesti

Andrei Puicã, prefectul judetului Vaslui, este la curent încã din 2013 de situatia tensionatã de la Gherghesti, dintre primar si functionarii publici, conflict care nu face cinste autoritãtii locale si nici locuitorilor din Gherghesti. “Primãria nu este în subordinea Prefecturii, este autonomie localã. Noi încercãm sã mediem acest conflict si de aceea am trimis Corpul de Control acolo, dar încã nu am primit raportul. Dacã într-adevãr sunt anumite aspecte care tin de un abuz în serviciu, fie al functionarilor publici, fie al secretarului, fie al primarului, vom vedea dupã ce primesc raportul Corpului de Control si vom sesiza institutiile abilitate. Interesul nostru este sã se rezolve acest conflict de la Gherghesti, dar repet, Prefectura nu poate aplica sanctiuni, pentru cã primãria are autonomie localã”, a spus Andrei Puicã, prefectul judetului Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.