DEMERS Astãzi este ultima zi din “Sãptãmâna pentru Viatã”, eveniment care promoveazã valorile existentei umane, de la conceptie pânã la moartea naturalã si care, anul acesta, prin “Marsul pentru viatã”, a atras atentia mult mai mult asupra problemei avorturilor, a cãror ratã, la Vaslui, de pildã, a crescut cu 68% într-un singur an, parcã în ciuda oricãror programe de planning familial anuntate de Ministerul Sãnãtãtii. “Mã întreb dacã Ministerul, mãcar din când în când, îsi mai aruncã ochii pe cifrele acestea, pe care, cu siguantã DSP-ul i le pune la dispozitie. Ca sã avem, într-un singur an, în judet, în jur de 1500 de avorturi înregistrate, e cumplit, mai ales cã, pe hârtie, se concep tot felul de mãsuri de planificare familialã si de metode de contraceptie moderne, care nu fac rãu organismului”, a spus senatorul PNL de Husi, Nelu Tãtaru, care, în aceste zile a cerut lãmuriri în acest sens ministrului Sãnãtãtii, Nicolae Bãnicioiu.
Marsul pentru viatã cu mesajul „Fiecare viatã este un dar”, organizat la Bârlad de Asociatia “Young For You” a fost binevenit la Vaslui, judetul în care, lunar, se înregistreazã în jur de 125 de întreruperi de sarcinã, în cabinetele medicale, fie ele din sistemul de stat sau privat. Senatorul dr. Nelu Tãtaru i-a atras atentia ministrului Sãnãtãtii asupra acestui fapt, gãsind drept cauze principale lipsa de informare a femeilor (mai cu seamã în mediul rural), dar si esecul programului de planning familial, subfinantat, de cele mai multe ori.
“Domnule ministru Bãnicioiu, îi pasã cuiva?!”
“La nivelul judetului Vaslui, situatia este gravã în ceea ce priveste întreruperile de sarcinã, al cãror numãr este într-o crestere alarmantã! Într-un singur an, cifra avorturilor a crescut cu un procent de 68%, conform datelor prezentate de DSP Vaslui, comparând anul 2013 cu 2014. Nu cred cã este cazul sã reiterez efectele extrem de grave pe care le poate avea aceastã metodã de renuntare la o sarcinã nedoritã asupra corpului, dar si asupra psihicului unei femei, dar nici nivelul scãzut de civilizatie care caracterizeazã o societate ce acceptã, fãrã reactie, ca femeile sã îsi punã astfel sãnãtatea în pericol, însã este prilejul sã accentuez faptul cã, cel putin la nivelul judetului Vaslui, planning-ul familial, subfinantat si lipsit de atentia cuvenitã din partea celor responsabili cu eficienta activitãtii sale, duce la aceste rezultate”, a sustinut senatorul Tãtaru, în interventia sa.”Vã întreb, domnule ministru Bãnicioiu, îi pasã cuiva?! Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, dintre cele 1.355 de întreruperi de sarcină înregistrate în sistemul public în cursul anului 2014, 152 au fost la grupa de vârstă 15-19 ani şi un avort a fost făcut unei fete cu vârsta sub 15 ani. La numărul de avorturi înregistrate în sistemul public se adaugă şi intervenţiile făcute în cabinetele private. În atare situatie, dar si cu rugãmintea ca, în rãspunsul dumneavoastrã, sã nu mai primesc informatii strict teoretice, care, sigur, pe hârtie aratã bine, dar în realitate, ele nu au o proiectie concretã, dupã cum limpede putem observa la nivelul judetului nostru, vã adresez urmãtoarele întrebãri, la care solicit informatii strict legate de judetul Vaslui: Ce programe de prevenire a cresterii numãrului de înteruperi de sarcinã are în desfãsurare Ministerul Sãnãtãtii, în prezent, la nivelul judetului Vaslui? Ce programe a avut în defãsurare anterior si care au fost rezultatele acestora? Dar si ce mãsuri intentioneazã sã ia Ministerul Sãnãtãtii la nivelul judetului Vaslui?”, l-a întrebat senatorul dr. Nelu Tãtaru pe ministrul Bãnicioiu. În urmãtoarele zile, ministrul Sãnãtãtii urmeazã sã formuleze rãspunsul pe aceastã temã.