spot_img
spot_imgspot_img
20.5 C
Vaslui
20-mai-2024

Aviz de principiu pentru preluarea Palatului Copiilor: urmeazã decizia Guvernului!

- Advertisement -

HOTÃRÂT…Consilierii locali din Vaslui au aprobat, în unanimitate, ca Palatul Copiilor sã treacã în subordinea municipalitãtii, astfel ca lucrãrile sã fie finantate de la bugetul local si prin proiecte cu finantare europeanã. Este doar un prim pas în drumul pe care primarul Vasile Pavãl va trebui sã-l parcurgã, pânã ce fosta Casã Mavrocordat va ajunge în subordinea primãriei. Nu se stie cât va dura acest proces, pentru cã, având avizul CL Vaslui, primarul Pavãl va merge la Guvern, respectiv la Ministerul Educatiei, pentru a cere o Hotãrâre de Guvern care sã treacã acest spatiu la comunitatea localã, el fiind acum în grija Ministerului Educatiei Nationale. Odatã trecut la primãrie, Palatul Copiilor ar putea începe sã fie reabilitat si modernizat, mai ales cã, în apropiere, fosta Casã a Armatei se va moderniza si va deveni un centru cultural multifunctional. Dupã acest pas, vor urma si interventii privind preluarea fostului internat de la Colegiul “Anghel Ruginã”, plus constructia unei sãli de sport la Scoala 3, a anuntat primarul Vasluiului.

Consilierii locali s-au temut de faptul cã, odatã trecut în cadrul comunitãtii locale, Palatul Copiilor si datoriile care greveazã acest spatiu, inclusiv procesele financiare pe rol, vor greva în activitatea Executivului. “Nu e adevãrat. Lucrãrile au stagnat din cauza firmei care a avut pachetul de consolidare si situatia este la Curtea de Apel. Cred cã, în perioada urmãtoare, se va anula contractul initial. Sigur cã, dacã ne uitãm la propunerile fãcute de consilierii locali la buget, un punct era si clarificarea situatiei la Palatul Copiilor. Anunt public cã, dupã acest pas, voi începe demersurile si în ceea ce priveste internatul de la Liceul <<Anghel Ruginã>> (aflat în paraginã de ani de zile, fãrã geamuri sau usi, n.r.), sala de sport de la Scoala 3, plus alte propuneri. Avem propuneri si solutii pentru acest obiectiv, de aceea propunerea mea este de a începe demersurile cu Ministerul Educatiei si de a veni la dumneavoastrã, pentru cã transferul se va face prin hotãrâre de guvern si venim cu conditiile impuse de minister. Cred cã va trebui sã mentionãm cã vom începe discutiile, sã vedem în ce conditii doreste Ministerul Educatiei sã facã transferul, sã fie un cadru legal. Se poate si ca ministerul sã spunã cã nu transmite cãtre autoritãti si va finanta lucrãrile la acest palat, în urmãtorii ani. Vom vedea ce va fi”, a spus primarul Vasile Pavãl, în fata consilierilor locali. Secretarul primãriei a propus ca în actul oficial care va fi înaintat la Ministerul Educatiei sã se scrie cã institutia CL Vaslui “aprobã de principiu preluarea cu titlu gratuit”, ca ulterior sã înainteze Ministerului si Guvernului propunerea Consiliului Local de principiu, privind transmiterea pe baza unei hotãrâri de Guvern, urmând ca toate datele sã fie stabilite ulterior. “Am initiat aceastã discutie, am discutat cu Ministerul Educatiei, dar nu aveam împuternicire, de la minister mi s-a spus sã vin cu împuternicirea”, a explicat primarul Pavãl. În unanimitate, consilierii locali au aprobat proiectul de hotãrâre privind preluarea Palatului Copiilor în cadrul comunitãtii locale.

Cum a fost jefuit bugetul de stat cu sume colosale la reabilitarea palatului

“Palatul Copiilor din Municipiul Vaslui, situat în str. Stefan cel Mare nr. 62 (fosta Casã Mavrocordat, imobil inclus în lista monumentelor istorice), trebuie supus de urgentã unor reparatii capitale, aflându-se într-o stare de degradare avansatã, motiv pentru care cercurile de specialitate îsi desfãsoarã activitatea în diferite locatii improprii si care presupun costuri suplimentare.

Întrucât autoritãtile locale nu au la aceastã datã cadrul legal care sã le permitã alocarea de fonduri pentru reabilitarea unor imobile pe care nu le detin, am cerut întocmirea de cãtre compartimentul de specialitate a raportului motivat si a proiectului de hotãrâre privind aprobarea preluãrii din proprietatea publicã a Statului Român în proprietatea publicã a Municipiului Vaslui a imobilelor -constructii în care îsi desfãsoarã activitatea Palatul Copiilor”, scrie în proiectul de hotãrâre aprobat de consilierii din Vaslui. Cel mai probabil, proiectul primarului va primi girul Guvernului, însã va fi un drum lung si anevoios. Pentru reabilitarea Palatului, cu ani de zile în urmã, un constructor din Iasi a cerut sume exorbitante, peste 2.500 de euro pe metrul pãtrat. Valoarea lucrãrilor, stabilitã prin proiectul Provas SA Vaslui, în anul 1998, era stabilitã la 4,5 milioane lei, fãrã TVA. Zece ani mai târziu, în 2008, s-a primit aprobare pentru înscrierea licitatiei de reabilitare a clãdirii în Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Contractul a fost încheiat pe 3 noiembrie 2011, suma licitatã fiind de 5,1 milioane lei, fãrã TVA. Valoarea a fost indexatã cu diferenta de TVA, modificatã de la 1 iulie 2010, la suma de 5,28 milioane lei. Clãdirea în sine era monument de patrimoniu si nu se putea lucra la fel ca la un bloc ANL, de exemplu. În 2008, dupã câstigarea licitatiei de reabilitare, a apãrut un alt deviz general, care urca valoarea lucrãrii la niveluri ametitoare, de aproape 13 milioane lei (130 miliarde lei vechi). De atunci, lucrãrile stagneazã si nu s-a mai miscat nimic la acest obiectiv în paraginã de pe strada principalã a orasului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.