La 125 de ani de la nasterea celui mai mare fizician român, bârlãdeanul Stefan Procopiu, judetul strãluceste din nou
SINCRONIZARE Se intrã în linie dreaptã cu pregãtirile pentru Olimpiada Nationalã de Fizicã, evenimentul anului la Vaslui. Ieri, membrii Comisiei Centrale ai acestei olimpiade au venit în inspectie la Vaslui si s-au declarat satisfãcuti de ce au gãsit. Presedintele comisiei, decanul Facultãtii de Fizicã din cadrul Universitãtii “Al. Ioan Cuza” Iasi a declarat cã tocmai acum când se împlinesc 125 de la nasterea fizicianului bârlãdean Stefan Procopiu, a 51 editie s-a nimerit sã fie la Vaslui. A fost anuntat programul acestor evenimente care vor debuta sâmbãtã la ora 16.00, la Casa de Culturã. Probele de foc vor începe duminicã cu partea experimentalã, urmând dupã aceea probele teoretice si selectarea lotului pentru Olimpiada internationalã. Joi va fi ultima zi, când se vor decerna medaliile pentru cei mai buni fizicieni. Tot în conferinta de presã s-a divulgat si micul secret al modului în care a ajuns ca acestã olimpiadã sã fie organizatã la Vaslui. Ideea de a-i strânge pe toti micii fizicieni aici a apãrut în urmã cu doi ani, initiatorii acesteia fiind doi profesorii de fizicã din judet, Cristinel Popa de la Husi, care este si directorul Casei Corpului Didactic, si Cãtãlin Anghelutã din Bârlad. Ca un subiect de noutate, subiectele încã nu au fost elaborate, membri comisiei s-au “izolat” pentru a le elabora. Doar probele practice au fost pregãtite, iar sâmbãtã se va purcede la verificarea acestora.
Membrii Comisiei Centrale a Olimpiadei Nationale de Fizicã si conducerea ISJ Vaslui au început ziua de 2 aprilie printr-o vizitã la cele douã licee la care vor fi cazati cei mai multi olimpici si profesori însotitori, “Stefan Procopiu” si “Ion Mincu”. Scopul a fost verificarea conditiilor de cazare, din cantinele scolare si inspectarea sãlilor de clasã în care se vor sustine cele douã probe ale olimpiadei, duminicã proba experimentalã, si luni, proba scrisã. Pânã în acest moment membrii Comisiei Centrale s-au arãtat multumiti de modul în care s-au pregãtit cadrele didactice vasluiene pentru primirea celor 526 de olimpici, din care 10 sunt din Republica Moldova, si cei 110 profesori însotitori. Celelalte douã unitãti de învãtãmânt implicate în organizarea evenimentului sunt Scoala Gimnazialã “Constantin Parfene” si Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu”, scoli care sunt, de asemenea, pregãtite pentru probe. “În fiecare an judetul Vaslui are alocat un numãr de locuri la olimpiadele nationale pe toate disciplinele si acesta variazã undeva între 190 si 200 de elevi, în functie de rezultatele anului scolar anterior. Îmi face plãcere sã vã anunt cã anul acesta avem 207 elevi participanti la olimpiadele nationale pe discipline, deci iatã un numãr mai mare, ceea ce înseamnã cã anul trecut au fost rezultate frumoase. Totodatã, cred cã este o premierã sã avem deja, în momentul acesta, trei elevi olimpici calificati la etapele internationale si vorbim de elevul Sîmbotin Vlad de la clasa a X-a, Liceul Teoretic <<Mihail Kogãlniceanu>>, calificat la Olimpiada Internationalã de Stiinte, profesor Romascu Gianina, de eleva Apetroae Denisa de la Liceul <<Mihail Kogãlniceanu>> ca si Vlad. Aceastã elevã este calificatã la Olimpiada Internationalã de Lingvisticã si ultimul rezultat la Olimpiada de Neogreacã de sãptãmâna trecutã, eleva Ghenghea Ana Maria de la Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad, ajutatã de Uniunea Elenã. Desigur, vã imaginati cã asteptãm în urma acestei sãptãmâni si alte calificãri si, de ce nu, sã fie un an cu totul special si reprezentativ pentru învãtãmântul din judetul Vaslui”, a declarat Gabriela Plãcintã, inspector scolar general al ISJ Vaslui.
Elevii vasluieni, fizicieni prin excelentã
Conf. dr. Sebastian Popescu, decanul Facultãtii de Fizicã din Iasi si totodatã presedintele Comisiei Centrale, a vorbit la superlativ despre rezultatele bune obtinute de elevii vasluieni de-a lungul anilor la toate competitiile la disciplina Fizicã. “Mã bucur cã suntem astãzi aici la Vaslui, într-un an în care se împlinesc 125 de ani de la nasterea lui Stefan Procopiu, una dintre personalitãtile de mare marcã ale fizicii românesti si mondiale, un loc în care de-a lungul timpului au existat preocupãri serioase pentru studiul fizicii si pentru obtinerea performantelor la fizicã. Stiti toti dintre dumneavoastrã si poate chiar mai bine decât mine cã judetul Vaslui a avut rezultate importante la toate competitiile care implicã fizica în toti anii, nu stiu dacã a existat vreun an la care lotul oricãrui concurs ce implicã fizicã s-a întors acasã fãrã vreo distinctie. Prin urmare suntem într-un loc în tarã în care performanta e cumva la ea acasã si era normal ca desfãsurarea Olimpiadei Nationale de Fizicã sã cunoascã si tãrâmurile vasluiene”, a declarat conf. dr. Sebastian Popescu.
Cine a avut ideea organizãrii olimpiadei la Vaslui
Organizarea Olimpiadei Nationale de Fizicã la Vaslui a fost o dorintã mai veche a profesorilor de Fizicã, Cristinel Popa, directorul Casei Corpului Didactic Vaslui, si Cãtãlin Anghelutã, de la Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad. “Ideea desfãsurãrii Olimpiadei Nationale de Fizicã la Vaslui a apãrut acum aproape doi ani cred, tot cu prilejul unui concurs de fizicã, când doi profesori inimosi, unul dintre ei se aflã în stânga mea – prof. Cristinel Popa, celãlalt nu este în salã, dl. profesor Anghelutã de la Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad – au venit cu ideea si cu dorinta de a organiza olimpiada la Vaslui. Este un pas important, este un act de curaj pentru cã un concurs de o asemenea anvergurã necesitã resurse importante si necesitã pe lângã o strategie foarte bine pusã la punct si o desfãsurare logisticã de amploare”, a declarat conf. dr. Sebastian Popescu.
“Premiul Presedintelui”, Oscarul micilor fizicieni
DISTINCTIE Unul dintre premiile la care viseazã orice elev olimpic la disciplina Fizicã este “Premiul Presedintelui” acordat de prof. univ. dr. Uliu Florea. Pânã anul trecut a condus în calitate de presedinte Comisia Centralã a Olimpiadei Nationale de Fizicã, timp de 30 de ani, din 1984 pânã în 2014. De câtiva ani, prin eforturi personale, a acordat un premiu pe care l-a intitulat “Premiul Presedintelui Comisiei Centrale” , un premiu care se acordã doar olimpicilor de clasa a XII-a, cu conditia sã fi luat premii în toti cei patru ani de liceu la Olimpiada Nationalã. “Este un fel de Oscar pentru întreaga activitate pentru viitorii absolventi de liceu, este un premiu greu de obtinut pe care îl râvnesc multi elevi. Toti cu care am stat de vorbã erau cel putin la fel de încântati ca atunci când au obtinut premiul ministerului pentru cã reprezenta pentru ei o recunoastere, o ultimã ocazie de a da mâna cu dl. profesor Uliu pe scenã si de a primi un semn de recunoastere a eforturilor pe parcursul întregului ciclu scolar. Domnia sa, anul acesta, cu ocazia concursului Evrika m-a întrebat la ce m-am gândit în ceea ce priveste <<Premiul Presedintelui>>. Pentru a nu-i stirbi bucuria în nici un fel am spus cã eu credeam cã acest premiu se numeste premiul <<Uliu>> si nu <<Premiul Presedintelui>> . Dumneavoastrã, cei care sunteti fizicienii implicati în competitiile scolare, îl cunoasteti foarte bine pe dl. profesor universitar doctor Florea Uliu si stiti câtã pasiune si cât entuziasm manifestã de fiecare datã când e vorba de fizica competitionalã preuniversitarã. Asa încât îl asteptãm cu emotie si cu drag sã ni se alãture astãzi pentru cã dumnealui este unul dintre componentii de bazã si ai Comisiei Centrale”, a încheiat conf. dr. Sebastian Popescu. (Andreea Atasiei)