TRIST La vârsta de 91 de ani, unul dintre husenii de prestigiu, cu care orasul natal mereu s-a mândrit, fiind un reper de talent si culturã, maestrul George Vintilã a încetat din viatã, pe 2 aprilie. A fost un dirijor de exceptie si director al Filarmonicii de Stat “Moldova” Iasi, iar cariera sa a însemnat peste 1500 de concerte, în tarã si strãinãtate, dar si distinctii care i-au încununat munca de o viatã.
Maestrul George Vintilã s-a nãscut pe 30 martie 1924 la Husi, într-o familie de muzicieni. A fost fratele celor douã distinse profesoare de limba rusã, Rodica si Paulina Vintilã, pe care multi huseni le-au avut ca îndrumãtoare. George Vintilã a fãcut liceul la Husi, apoi a studiat la Conservatorul iesean, cu maestrul Antonin Ciolan. În perioada 1955-1959 a activat ca dirijor titular la Filarmonica de Stat din Cluj-Napoca si apoi ca lector la clasa de dirijat a Conservatorului “Gh. Dima”. Din 1959 s-a stabilit la Iasi, desfãsurându-si activitatea pe mai multe planuri: dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Moldova, pânã în anul 1986, când s-a pensionat; director al aceleiasi institutii pânã în 1968, profesor de muzicã de camerã si orchestrã la Liceul de Arte Octav Bãncilã, profesor la clasa de orchestrã si dirijat a Conservatorului “George Enescu”, dar si colaborator la Opera de Stat. Cariera maestrului Vintilã este impresionantã: cuprinde peste 1500 de concerte simfonice în tarã si peste 150 de concerte în strãinãtate, în tãri precum Bulgaria, Cehoslovacia, Franta, Germania, Italia, Iugoslavia, Republica Moldova, Rusia, Ucraina, Armenia, Uzbekistan. A colaborat cu peste 800 de muzicieni, între care nume de prestigiu precum David si Igor Oistrach, Yakov Zak, Daniil Safran, Boris Gutnikov,Viktor Tretiakov, Vladimir Spivakov, Claire Bernard, Thérese Dussaut, Monique Haas, Jean-Jacques Kantorow, Kazimir Wilkomirski, Mack McCray, Yoshi Unno, Silvia Serbescu, Aurelia Cionca, Eliza Ciolan, Lola Bobescu, Ion Voicu, Radu Aldulescu, Vladimir Orlov, Alexandru Demetriad, Valentin Gheorghiu, Stefan Ruha, Petre Stefãnescu-Goangã, Valentin Teodorian, Maria Sindrilaru, Viorica Cortez, Magda Ianculescu, Iulia Buciuceanu, Dan Grigore si multi altii.
“Meschinãriile profesionale, invidia sunt la modã”, spunea maestrul Vintilã!
Ca aproape toti marii artisti, huseanul George Vintilã nu a fost ferit de dezamãgiri. “Este regretabil cã multi dintre artistii consacrati, încã având multã putere de muncã si o mare experientã, sunt uitati numai pentru faptul cã au iesit la pensie. Astãzi, lãcomia de a acapara totul, de a parveni, dorinta de a te îmbogãti cu orice pret sunt predominante. Meschinãriile profesionale, invidia sunt la modã. Dacã voi dirija, este pentru cã filarmonica vrea sã-mi programeze un concert aniversar”, a declarat maestrul, pentru presa ieseanã, la împlinirea a 75 de ani. “Sigur cã, dupã o activitate de 55 de ani, vezi lucrurile prin prisma propriei munci, a propriului sacrificiu. Dar generatia care urmeazã nu simte întotdeauna la fel si de aici se nasc, uneori, tristeti. Dar maestrul Vintilã a fost un om cu o noblete sufleteascã deosebitã, care a înteles pânã la urmã mersul lumii, al timpurilor. Va rãmâne în urma sa o comoarã artisticã. Pentru asta trebuie sã îi multumim. Dumnezeu sã îl odihneascã în pace!”, au spus apropiatii artistului.