BÃTAIE DE CAP…Sâmbãtã, 4 aprilie, a avut loc deschiderea oficialã a Olimpiadei Nationale de Fizicã, la Casa de Culturã “Constantin Tãnase” Vaslui, si duminicã, 5 aprilie, a avut loc prima probã, cea experimentalã. Chiar dacã olimpiada a început cu stângul, asta din cauza companiei E-on Moldova care a întrerupt curentul electric, nu o datã, ci de douã ori, lãsând pe întuneric peste 600 de oameni prezenti la festivitatea de deschidere, lucrurile au mers brici duminicã, la proba practicã, când totul s-a desfãsurat conform planului organizatorilor. Elevii s-au declarat usor încurcati de subiectele la proba experimentalã, care, spun ei, au fost destul de grele. Sperã cã la proba scrisã, planificatã pentru luni, se vor descurca mult mai bine.
CITITI SI ARTICOLUL DIN 5 APRILIE: Esti din Vaslui, daca la Olimpiada de Fizica se ia curentu
Pânã în acest moment, organizatorii olimpiadei au din partea oaspetilor o bilã albã pentru modul în care au pus la punct toate detaliile legate de acest eveniment. Singurul inconvenient, pana de curent de la lasare, a fost trecut cu vederea, tocmai pentru cã proba experimentalã, dar si celelalte aspecte – cazarea, masa, etc. – au fost organizate foarte bine. “Cu exceptia penei de curent, restul a iesit exact asa cum ne-am planificat, adicã, sala a fost plinã, momentele artistice au fost în regulã, au fost prezenti toti invitatii. Cazarea este bunã, oaspetii sunt multumiti, au fost chiar impresionati de cazare. Mâncarea este, de asemenea, bunã, eu sunt multumitã deocamdatã de cum s-au desfãsurat lucrurile. Inclusiv copiii au spus cã este mai bine decât se asteptau, s-au acomodat foarte repede, se plimbã prin parcuri, au trecut prin Parcul Copou, merg în grupuri si ceea ce m-a surprins este faptul cã sunt foarte civilizati, decenti. La masã se comportã civilizat, la sãli nu au creat probleme”, a declarat Irina Dumitrascu, inspector pentru disciplina Fizicã. Prima probã a olimpiadei de Fizicã s-a desfãsurat fãrã incidente, conform planului, chiar dacã subiectele le-au pus probleme unora dintre olimpici. “Astãzi, la proba experimentalã, s-au prezentat toti copiii. Subiectele au avut un grad ridicat de dificultate, vã dati seama cã nu puteau sã obtinã toti punctajul maxim, dar asta este frumusetea, ca sã se poatã face o departajare fiecare problemã a avut un punct cheie. La mai toate probele am avut materiale noi, cronometrele au fost noi, ruletele au fost noi, la fel dinamometrele si prismele. Au fost aproximativ 20 de scoli care au înteles situatia si ne-au sprijinit sã achizitionãm toate materialele acestea”, a mai declarat Irina Dumitrascu.
Ce au declarat elevii
Despre prima probã, cea experimentalã, cei mai multi dintre copiii intervievati au folosit cuvinte si expresii precum “greu” si “nu mã asteptam.” Au fost lucrãri gândite de ce cei din Comisia Centralã si puse în practicã de profesorii din Vaslui. Olimpicii au avut de determinat masa Pãmântului, au calculat indicele de refractie sau vâscozitatea unor solutii. Multi s-au plâns, dar au fost unii care au spus cã totul a fost usor.
“A fost greu”
Diana Ciocoiu a venit de la o scoalã din Alexandria si este elevã în clasa a VI-a. Este prima datã când participã la olimpiada de Fizicã, dar se poate mândri cu o altã reusitã, este campioanã nationalã la Baschet. Subiectele au dezamãgit-o putin. “A fost greu, din pãcate am fãcut grafica invers”, a declarat Diana.
“Eu zic cã m-am descurcat bine”
Tot de la o scoalã din Alexandria vine si Denisa, elevã în clasa a VII-a. “Am mai participat la Olimpiada nationalã de Limba si literatura românã, însã este pentru prima datã când mã calific la nationalã la Fizicã. Eu zic cã m-am descurcat bine, desi a fost destul de greu”, a declarat Denisa Mihai.
“Subiectele au fost interesante”
La clasa a VIII-a subiectele au fost “interesante”, cel putin asta sustine Andrei Paul Petan din Mures. “Trebuia sã mã astept cã o sã dea optica, dar nu m-am asteptat”, a glumit Paul Andrei.
“Nu mã asteptam sã fie greu”
Roger Nuicã este elev în clasa a IX-a în Drobeta Turnu-Severin. “Nu mã asteptam sã fie greu, dar chiar a fost. Primul subiect a fost despre descompunerea luminii printr-o prismã si la al doilea ne-a dat ceva legat de mecanicã, trebuia sã determinãm masa Pãmântului”, a declarat Roger.
“A fost destul de greu”
Mircea Andrei Bejan din Buzãu a sustinut proba la clasa a X-a. “A fost destul de greu. Am avut o problemã la care trebuia sã aflãm vâscozitatea si încã douã în care erau date datele si trebuia sã aflãm cãldura care topea un turture de gheatã si sã determinãm un volum necunoscut”, a declarat Mircea Andrei.
“Proba a fost accesibilã”
Ioana Dima din Olt este elevã în clasa a XI-a si o veteranã a Olimpiadei Nationale de Fizicã, la care s-a calificat în clasele a VII-a, a IX-a si a X-a. “Proba a fost accesibilã, mai usoarã ca în alti ani. Am avut de fãcut cam multe calcule dar m-am descurcat. Sper cã mã voi califica în primii 20”,a declarat Ioana.
“A fost o probã dificilã”
Alexandru Plãcintã este în clasa a XII-a la o scoalã din Focsani. “Mi s-a pãrut dificil, poate si pentru cã este primul an când particip si nu am experientã”, a spus Alexandru.
Misterul penei de curent
MÃSURI…Despre pana de curent de la Casa de Culturã reprezentantii E-on nu au vrut sã facã declaratii oficiale, însã oamenii care au lucrat sã remedieze aceastã defectiune ne-au spus cã ce s-a întâmplat sâmbãtã aici se întâmplã doar o datã la 100 de ani. “Casa de Culturã este alimentatã pe trei circuite separat. Vã dati seama, toate au cedat deodatã. O datã la 100 de ani se poate vedea asa ceva. Ne pare rãu cã acesti copii au avut de suferit din cauza noastrã, dar noi am fãcut tot ce ne-a stat în putintã. Si nu au fost singurele defecte sâmbãtã. De când se sapã pentru reabilitarea strãzilor, avem numai probleme. Cablurile sunt vechi si cedeazã” a spus unul din cei care au fãcut ca lumina, în cele din urmã, sã fie din nou aprinsã la Casa de Culturã. Totusi cei de la E-on s-au pregãtit si joi la festivitatea de premiere va fi adus un generator. Mai ales cã se lucreazã la strada din fatã Casei de Culturã si este posibil ca un cablu sã fie rupt accidental. Cert este cã în urma acestui incident primarul a fost cel mai afectat. Era sã facã infarct. A pus mult suflet ca acest eveniment sã iasã bine, s-a dat peste cap ca celer douã cãmine unde sunt cazati olimpicii sã întruneascã toate conditiile, pentru ca cei care stau aici sã nu sufere fatã de cei care stau la hotel si în cele din urmã evenimentul a început prost chiar de la debut. (Andreea Atasiei)