spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
20-mai-2024

Mii de vasluieni riscã sã-si piardã casele, pentru cã nu si-au plãtit facturile la Aquavas

- Advertisement -

RÃU-PLATNICI…În jur de 1.000 de familii din Vaslui, care înregistreazã facturi neachitate pentru consumul de apã de mai multe luni de zile, riscã sã-si piardã casele în care stau. Pânã acum, s-au obtinut peste 700 de hotãrâri judecãtoresti definitive, ceea ce înseamnã cã familiile respective riscã sã fie executate silit, fie sã li se ia bunuri din casã, fie ca acele case sã fie scoase la licitatie. Conducerea Aquavas, sucursala Vaslui, avertizeazã faptul cã “sunt multi vasluieni care nu au înteles sã-si achite datoriile restante, în acest caz riscând mãsurile drastice luate de executorul judecãtoresc, care procedeazã prin mijloace legale pentru recuperarea debitelor”.

Societatea Aquavas S.A., sucursala municipalã Vaslui, a depus eforturi sustinute pentru încasarea contravalorii serviciilor prestate, utilizând diverse mijloace, cum ar fi deplasarea casierilor în teren la fiecare utilizator sau esalonãri la plata pentru utilizatorii cu debite restante. Aceste esalonãri se fac de comun acord între cele douã pãrti, respectiv operator-utilizator, cu sume sustenabile pentru utilizator pentru o perioadã rezonabilã pentru operator. Pentru utilizatorii care nu au înteles cã plata serviciilor prestate este o obligatie contractualã, refuzând variantele de platã propuse de cãtre operatorul Aquavas, s-a recurs la forma legalã de recuperare a debitelor prin actionare în instantã. În cadrul activitãtii de recuperare litigioasã a creantelor de la debitori, la oficiul juridic al Sucursalei Vaslui au fost peste 975 dosare, pentru instrumentare si actionare în judecatã, din care s-au obtinut 714 hotãrâri judecãtoresti definitive. “Debitorilor actionati în judecatã li se acordã de cãtre instantã un termen de 30 de zile pentru plata debitelor. Prin prezentarea la sediul operatorului Aquavas se poate încheia un angajament de platã (dupã ce s-a achitat o parte din sumã), iar restul sumei datorate sã se achite într-un termen rezonabil. Mare parte a abonatilor cu datorii, actionati în judecatã, au înteles situatia si au achitat obligatiile fatã de unitatea noastrã, unii dintre beneficiarii serviciului nostru, achitând integral, iar altii prin esalonare la platã. Pentru acei abonati care nu au înteles sã-si plãteascã datoriile si nici nu au încheiat angajamente de platã, s-a luat mãsura de a-i actiona pe calea executãrii silite. Îngrijorãtor este faptul cã un numãr de 200 de utilizatori sunt încã în executare silitã. Acestia nu au înteles sã-si achite datoriile restante, în acest caz riscând mãsurile drastice luate de executorul judecãtoresc, care procedeazã prin mijloace legale pentru recuperarea debitelor”, spune conducerea Aquavas, sucursala Vaslui.

Cum decurge operatiunea de executare silitã: politia poate opri în trafic masinile datornicilor!

Procedura de executare silitã a debitorilor Aquavas începe, spun surse din Serviciul Juridic al institutiei, în momentul în care debitorul primeste, conform procedurii, somatia de executare. În cazul în care executantul nu se supune acelei somatii, executorul va trece la mãsuri legale, cum sunt popririle pe venituri (salarii, pensii), sechestrarea bunurilor mobile si imobile (inclusiv a autovehiculelor). Conform Codului de procedurã civilã, executorul judecãtoresc poate dispune sechestrarea bunului, fãcând mentiunea acestei mãsuri pe certificatul de înmatriculare, precum si pe cartea de identitate a autovehiculului respectiv. “Dacã proprietarul nu prezintã documentele pentru mentiunea de sechestru, agentul de politie va putea opri în trafic autovehiculul sechestrat si va proceda la ridicarea certificatului de înmatriculare si a cãrtii de identitate, punând în vedere conducãtorului autovehiculului cã bunul este sechestrat si trebuie sã se prezinte la executorul judecãtoresc. Valorificarea se va face conform legislatiei în vigoare, prin licitatie publicã în termen de cel putin douã sãptãmâni si cel mult patru sãptãmâni de la aplicarea sechestrului, scoaterea la licitatie a bunurilor, inclusiv a apartamentelor”, mai spun surse din Serviciul Juridic.

Datornicii Aquavas vor plãti si cheltuielile de judecatã

Conducerea Aquavas Vaslui avertizeazã datornicii asupra faptului cã “toate cheltuielile de judecatã si executare sunt suportate de cãtre utilizator”. “Facem un apel cãtre toti utilizatorii serviciului de alimentare cu apã si canalizare sã-si achite contravaloarea serviciilor prestate în termenul scadent, pentru a nu ne pune în situatia recuperãrii debitelor în instantã. Recurgerea la recuperarea debitelor de la utilizatori prin actionarea în instantã duce la suportarea de cãtre acestia a cheltuielilor de judecatã, iar atunci când este cazul si a cheltuielilor pentru executare silitã, care sunt foarte mari. Aceste cheltuieli pot ajunge chiar si pânã la 1.500 lei, sumã care ar putea acoperi o parte din debitul restant, în cazul în care plãtile ar fi fost fãcute înainte de actionarea în judecatã”, anuntã conducerea Aquavas Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.