* O poveste despre cum războiul dezrădăcinează oameni cărora le trebuie apoi ani pentru a reintra pe făgaşul normal al lucrurilor
După o perioadă de neutralitate de mai bine de un an România îşi schimbă alianţele odată cu sosirea la putere a lui Ion Antonescu. Se aliază cu Puterile Axei, în octombrie 1940 şi intră în război de partea acestora în iunie 1941. Dacă pentru România acest război însemna şansa de a-şi recupera teritoriile, acest lucru nu avea o însemnătate la fel de mare pentru familiile sărace de români care îşi doreau doar să îşi crească copiii în linişte. Povestea uneia dintre aceste familii o vom detalia şi noi astăzi.
Emigranţi italieni la Galaţi
În urma migraţiilor italienilor din 1906, după câţiva ani în care a crescut şi a muncit pe meleagurile româneşti, Mario Sosai îşi întemeiază o familie alături de o româncă. Până când războiul să pună stăpânire şi pe România, familia Sosai şi-a dus traiul decent, dar liniştit, îngrijindu-se de cei trei copii cu care Dumnezeu îi binecuvântase până atunci. Doi dintre ei, aflaţi deja pe băncile Şcolii italiene din Galaţi, vor resimţi războiul mult mai tare decât cel mic, care nu era încă la şcoală.
Copiii – o „monedă” de schimb în alianţele de război
Cu un scop bine stabilit, Mussolini, preşedintele Italiei de atunci, hotărăşte ca toţi copiii de etnie italiană din ţările ce aparţineau Axei să fie aduşi în Italia, pentru a duce un trai mai bun, cu promisiunea că ei vor fi aduşi în vacanţe pentru a-şi vizita părinţii. În acel moment totul a venit ca o binecuvântare pentru părinţii disperaţi care nu ştiau ce se va întâmpla cu copiii lor pe timpul războiului, aşa că au acceptat ,cu speranţa în suflet, propunerea italienilor, în ciuda distanţei şi a temerii că nu-şi vor mai revedea copiii poate niciodată. Zis şi făcut, elevii Şcolii italiene din Galaţi au fost îmbarcaţi pe vapor în anul 1937 şi au fost duşi în centrele de copii din Roma. Cu ei a plecat şi Elena Sosai, dar şi fratele ei mai mare.
sursa: http://www.viata-libera.ro/vlg-cultura/65592-galateanca-infiata-de-italia-pe-vremea-razboiului