spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
20-mai-2024

Pictorul Lucian Spiridon a inaugurat Beciul Domnesc

- Advertisement -

VERNISAJ Moment aparte pentru cultura vasluianã, în Sãptãmâna Patimilor. Ieri, în prezenta preotilor parohi din resedinta de judet si a primarului Vasile Pavãl, a fost inaugurat Beciul Domnesc, obiectiv reabilitat cu fonduri europene pe locul în care, în vremea domnitorului Moldovei, Stefan cel Mare, au fost Curtile Domnesti. Este vorba de acele locuri în care arheologii au fãcut sãpãturi zeci de ani de zile si pe care municipalitatea s-a gândit sã le transforme într-un spatiu turistic, pe care cei interesati de istoria acestor locuri îl vor putea vizita, în cadrul complexului bisericesc “Sf. Ioan”, bisericã datând din vremea marelui domnitor. Cu acest prilej, pictorul vasluian Lucian Spiridon a prezentat prima sa expozitie de icoane, într-un moment spiritual cu semnificatii profunde pentru crestinii ortodocsi, cum este Sãptãmâna Mare.

Protopopul de Vaslui, preotul Adrian Chirvase, a vorbit în termeni laudativi la adresa tânãrului pictor, psiholog în cadrul Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectia Copilului. “Învierea Mântuitorului este nãdejdea noastrã, a tuturor credinciosilor. Aceste icoane aratã cã atât timp cât Îl cãutãm pe Mântuitor vom gãsi iubirea aproapelui”, a spus protopopul de Vaslui. Preotul Vasile Pârcãlabu, fost protopop, a spus cã inaugurarea acestui beci din timpul domniei lui Stefan cel Mare coincide cu un eveniment cultural, “pentru cã aici a fost cetatea Moldovei de Jos. Oamenii au stiut întotdeauna sã rupã din timpul lor pentru credintã, pentru lucrurile sfinte si comunitate. Aici, unde ne aflãm acum, au fost clãdiri imense, dar prietenii care au venit de pe alte meleaguri au distrus casa domnitorului, însã casa Domnului a rãmas în picioare, a dãinuit peste timp”. Directorul general al DGASPC Vaslui, Ionel Armeanu Stefãnicã, a spus cã este un moment emotionant pentru întreaga Directie, mai ales cã la vernisaj au participat multi colegi de-ai tânãrului pictor. “Am dorit si am gândit sã facem aceastã expozitie lângã casa Domnului, mai ales cã suntem pe locurile pe care a umblat si a luptat marele nostru domnitor, Stefan cel Mare. Despre Lucian Spiridon pot sã vã spun cã este la Directie de 9 ani de zile. Ideea acestui tip de picturã i-a venit dupã ce a vãzut o expozitie de picturã la biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril din Vaslui. A fost ca un declic pentru el, pentru cã, din acel moment, s-a apucat sã picteze icoane, iar astãzi ne prezintã munca sa. Vã doresc o viatã frumoasã si sãrbãtori fericite alãturi de cei dragi!”, a spus directorul general al DGASPC Vaslui, Ionel Armeanu Stefãnicã.

Primarul Vasile Pavãl: “Este o zi frumoasã pentru acest oras încãrcat de istorie”

“Ne aflãm într-un loc care pãstreazã peste veacuri istoria unor fapte care s-au petrecut pe aceste meleaguri. Este o zi frumoasã pentru acest oras încãrcat de istorie. Am pus tot sufletul pentru a realiza acest obiectiv care va încânta pe toti cei care-i vor trece pragul si, spun eu, a iesit ceva frumos, care va dãinui peste timp. Inaugurãm acest spatiu de istorie cu o expozitie a tânãrului Lucian Spiridon, cãruia îi dorim mult succes în aceastã activitate atât de pasionantã, ne dorim ca oamenii de culturã ai municipiului sã fie tot mai vizibili”, a spus primarul Vasile Pavãl. “M-a pasionat acest domeniu de la vârstã fragedã, însã am început sã mã dedic picturii în adolescentã, mai ales cã m-am înscris la Scoala Popularã de Artã la vârsta de 16 ani. De acolo a început totul. Pânã acum, am participat la 10 expozitii organizate în cadrul târgurilor diverse din municipiul Vaslui, însã este prima mea expozitie personalã”, a recunoscut tânãrul pictor, vizibil emotionat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.