Organizarea Olimpiadei Nationale de Fizicã, un succes pentru Vaslui
FINAL…La Casa de Culturã “Constantin Tãnase” din Vaslui s-a consumat ultimul act al Olimpiadei Nationale de Fizicã, festivitatea de premiere. Un lucru inedit la aceastã galã a fost faptul cã pentru prima datã în istoria olimpiadei nationale s-au acordat premii speciale cadrelor didactice care au îndrumat elevii cu cele mai bune rezultate. Ideia i-a apartinut inspectorului general de la ISJ Vaslui, Gabriela Plãcintã. Premiile au fost oferite de deputatul UNPR Sergiu Vizitiu, senatorul liberal Nelu Tãtaru si redactia Vremea Nouã. De asemenea, organizatorii au recompensat elevii cu cele mai bune punctaje, au anuntat copiii care fac parte din lotul olimpic si, nu în ultimul rând, cei care au obtinut premiul “Uliu”. O altã premierã înregistratã la Vaslui a fost noua abordare a probei experimentale si, asa cum spunea Sorin Trocaru, dupã aceastã editie pretentiile la aceastã probã au crescut. Subiectele pentru proba experimentalã au fost propuse exclusiv de profesorii vasluieni.
Festivitatea de premiere s-a desfãsurat conform planurilor organizatorilor si a avut si o premierã. Gabriela Plãcintã, inspector scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui, a înmânat premiile speciale la primii trei profesori ai cãror elevi au obtinut cele mai bune rezultate. Astfel, din partea deputatului UNPR Sergiu Vizitiu a fost înmânat un premiu special profesoarei Rodica Ionescu de la Liceul Teoretic International de Informaticã din Bucuresti, care a obtinut 10 medalii de aur, cinci de argint si trei de bronz; din partea senatorului Nelu Tãtaru a primit un premiu special Ioana Stoica, profesoarã la Colegiul National de Informaticã “Tudor Vianu” din Bucuresti, care a obtinut douã medalii de aur, trei de argint si o mentiune, si din partea cotidianului Vremea Nouã a fost oferit un premiu special prof. Iraida Mãrgineanu de la Colegiul National “Emil Racovitã” din Cluj-Napoca, pentru cele sase medalii de bronz, una de argint si o mentiune. Chiar dacã a fost o premierã aceastã actiune de a rãsplãti cadrele didactice care au demonstrat cã fac performantã, sperãm cã va deveni în timp o traditie. În ceea ce priveste rezultatele elevilor vasluieni, patru dintre acestia au reusit sã obtinã câte o medalie: Stoian Cãtãlin de la Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad a obtinut singura medalie de argint din judet, Lupascu Miruna Stefania de la Scoala Gimnazialã “Constantin Parfene” Vaslui a obtinut o medalie de bronz, la fel si Bordeianu Andrei de la Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” din Vaslui si Patras Andrei Anton de la Colegiul National “Cuza Vodã” din Husi. Ceilalti elevi vasluieni care au participat au primit câte o mentiune. Copiii din judetul Vaslui care au participat la Olimpiada Nationalã de Fizicã au primit premii din partea sponsorilor printre care amintim eMag, BCR si Vascar. Trebuie mentionat si faptul cã Sorin Trocaru, presedintele executiv al Comisiei Centrale, a declarat cã apreciazã experimentele planificate de profesorii vasluieni care au fost foarte bine realizate, producându-se chiar o cotiturã în ceea ce priveste proba experimentalã. Faptul cã membrii Comisiei Centrale au fost multumiti a trezit speranta conducerii Inspectoratului Scolar cã la anul din Comisia Centralã va face parte si un profesor de fizicã vasluian.
Elevii care au format lotul olimpic
Cele mai bune rezultate au fost obtinute de elevii de la Liceul Teoretic International de Informaticã din Bucuresti. În urma probei de baraj care a avut loc miercuri s-a stabilit cã elevii care fac parte din lotul olimpic lãrgit sunt: Drãgulescu Anca, Lungu Valentinian Mihai si Radu Rãzvan, elevi în clasa X-a la Liceul Teoretic International de Informaticã din Bucuresti; Cretu Tudor Costel, Eniceicu Dan Stefan, Rãduc Andrei Cãtãlin, Stãnescu Mãlin Octavian si Popa Ovidiu Mihai, elevi în clasa a XI-a la Liceul Teoretic International de Informaticã din Bucuresti; Frunzã Cristian Alexandru, Oncescu Maria Andreea, Gãitan Gabriel si Ruginã Ileana, elevi în clasa a XII-a de la Liceul Teoretic International de Informaticã din Bucuresti. Din lotul olimpic lãrgit mai fac parte Oneci Codrin Paul, elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic “G. Moisil” din Timisoara, Mãgureanu Horia, elev în clasa a XII-a la Colegiul National “G. Moisil” Onesti si Dascãlu Titus-Stefan de la Colegiul National “Petru Rares“ din Piatra Neamt. Urmãtorii cinci elevi care au fost alesi doar de la clasele a IX-a, a X-a si a XI-a sunt: Buicã Dãnut Gabriel, Codreanu Stefan si Griguta Andreea-Denisa, toti trei elevi în clasa a X-a la Liceul Teoretic International de Informaticã din Bucuresti, Rãveanu Robert Iulian, elev în clasa a XI-a la aceeasi unitate de învãtãmânt – Liceul Teoretic International de Informaticã Bucuresti -, si Dumitru Emanuel din clasa a XI-a de la Colegiul National „Ienãchitã Vãcãrescu” din Târgoviste, judetul Dâmbovita.
Elevii care au obtinut medalia de aur si locul I acordat de Ministerul Educatiei
Societatea Românã de Fizicã a acordat mentiuni si medalii tuturor participantilor, cele mai bune rezultate fiind obtinute de elevii care au primit medaliile de aur si care au fost premiati inclusiv de Ministerul Educatiei. Cei mai buni copii, primii la categoria lor, au avut trecut pe diplome numele unui fizician român celebru. Astfel, la clasa a VI-a, Cosmina Nicoreanu de la Colegiul National “Mihai Eminescu” Botosani a fost prima pe tarã pe diploma acesteia fiind trecut savantului Eugen Bãdãrãu; la clasa a VII-a, Daniel Manole de la Colegiul National “Petru Rares“ din Piatra Neamt a primit o diplomã pe care scria numele fizicianului Alexandru Proca; la clasa a VIII-a, cea mai bunã pe tarã a fost Radu Daria Ioana de la Scoala Gimnazialã “ Leonardo da Vinci” din Bucuresti, pe diploma acesteia fiind trecut numele fizicianului Ion Agârbiceanu; la clasa a IX-a, de la Liceul Teoretic International de Informaticã din Bucuresti, elevul Cotrut Petru s-a clasat primul pe listã cu cel mai mare punctaj iar pe diplomã a fost trecut numele academicianului Horia Hulubei; la clasa a X-a, Buicã Dãnut Gabriel a primit o diplomã pe care a fost imprimat numele fizicianului Serban Titeicã; la clasa a XI-a, pe diploma lui Eniceicu Dan Stefan, de la Liceul Teoretic International de Informaticã din Bucuresti, a fost scris numele inventatorului Dragomir Hurmuzescu; la clasa a XII-a, Gabriel Gãitan, de la Liceul Teoretic International de Informaticã din Bucuresti, a obtinut o diplomã cu numele “Stefan Procopiu”.
Premiul “Uliu”- Oscarul fizicienilor
Anul acesta, fostul Premiu al Presedintelui, asa cum a fost intitulat initial în 2002 la Olimpiada care a avut loc la Târgoviste, actualul Premiu “Uliu” – denumirea fiind schimbatã la sugestia conf. dr. Sebastian Popescu , presedintele Comisiei Centrale – a fost adjudecat de patru elevi. Pentru a intra în posesia “Oscarului” Olimpiadei Nationale de Fizicã, elevii trebuie sã fie neapãrat în clasa a XII-a si sã fi obtinut anual cel putin o mentiune la Olimpiada Nationalã de Fizicã. Cei patru copii cãrora li s-au recunoscut meritele pentru întreaga “carierã” sunt: Frunzã Cristian Alexandru si Gãitan Gabriel, ambii de la Liceul Teoretic International de Informaticã din Bucuresti, Diaconu Camelia de la Colegiul National “Emil Racovitã” din Iasi si Dascãlu Titus-Stefan de la Colegiul National “Petru Rares“ din Piatra Neamt. Am realizat un scurt interviu cu prof. dr. Uliu Florea care ne-a dezvãluit câteva informatii din “culise.”
Reporter: – Cum vi s-a pãrut organizarea?
Florea Uliu: – Perfectã. Anul trecut când ne despãrteam, la terminarea editiei 50 de la Cluj, si am aflat cã urmãtoarea editie este la Vaslui, într-un fel eram temãtor pentru cã stiam cã Vasluiul este un judet mic cu nu foarte multe posibilitãti economice sã organizeze o astfel de manifestare, dar trebuie sã recunosc, ceea ce am gãsit aici a fost dincolo de orice mi-as fi putut imagina, asa cã îi felicit pe organizatori. Mi-a plãcut foarte mult si cã domnul prefect, domnul presedinte al Consiliului Judetean si domnul primar au declarat la deschidere cã pentru dânsii este o onoare sã organizeze asa ceva. Asta este cea mai bunã dovadã cã s-au implicat. Felicit bineînteles si Inspectoratul Scolar Judetean, el a fost organizatorul principal, dar a primit sprijin din toate pãrtile si este remarcabil acest lucru.
Rep. – Copiii s-au ridicat la nivelul asteptãrilor?
F.U. – Este greu de tras o concluzie generalã. În general nivelul învãtãmântului fizicii în România este foarte bun si asta o dovedeste faptul cã an de an obtinem rezultate remarcabile la nivelul Olimpiadelor Internationale. Gânditi-vã cã noi ne comparãm, o tarã de nici 20 de milioane de oameni, cu o tarã cum este Federatia Rusã, de 200 de milioane, si am fost pe locul IV în lume. Am obtinut, de exemplu în 2006, la Salamanca, în Spania, acelasi punctaj si acelasi numãr de medalii ca Rusia si mereu am fost în vârf. Din Europa, exceptând Federatia Rusã, cred cã suntem la ora actualã cei mai buni. Asta înseamnã cã avem copii buni. Din pãcate, interesul pentru fizicã, pentru stiintele exacte – asta înseamnã matematicã, fizicã, chimie, din cauzã cã nu mai sunt locuri de muncã corespunzãtoare sau suficient de bine plãtite – a scãzut deci absolventii de liceu se duc spre orice altceva dar nu spre asta. Eu cunosc situatia aceasta si de la Universitatea din Craiova pe care o reprezint si unde am servit atâtia ani. Dar eu sper cã va veni o zi când lumea va întelege si tinerii vor întelege cã nu se poate progres uman în orice domeniu fãrã implicarea stiintelor fundamentale.
Rep. -Cum a apãrut ideea acordãrii unui Premiu al Presedintelui?
F.U. – Acest Premiul al Presedintelui s-a instituit în anul 2002 la Olimpiada Nationalã de la Târgoviste. Este un premiu care se acordã elevilor din clasa a XII-a care participã ultima oarã ca elevi de liceu la o astfel de olimpiadã, dar are si niste clauze. Elevul care primeste acest premiu trebuie sã fi obtinut în toate clasele de liceu la faza nationalã cel putin o mentiune, premiul III, II sau I. În acest an sunt patru elevi din tarã care îndeplinesc aceste conditii, doi sunt de la Liceul Teoretic International de Informaticã din Bucuresti, dar culmea ei nu sunt bucuresteni, si doi din Moldova, un elev de la Piatra Neamt si o fatã de la “Emil Racovitã” din Iasi. Este un premiu pe care de fapt nu l-am inventat eu, secretariatul Comisiei din 2002 a avut aceastã idee. Eu am fost presedintele Comisiei Nationale din 1997 pânã anul trecut, când s-au împlinit trei decenii de când m-am implicat în aceastã miscare. Premiul a rãmas premiul “Uliu” asa cum si-a dorit domnul presedinte. Colaborez foarte bine cu domnul Sebastian Popescu, este un om pe care mã bucur cã l-am gãsit din vreme pentru cã este tânãr, este inteligent, este exact ceea ce ne trebuia pentru coordonarea unei astfel de actiuni.
Rep. – Ce le urati copiilor?
F.U. – În primul rând sã fie sãnãtosi si sã aibã aceeasi pasiune pentru domeniul pe care l-au îmbrãtisat. Sã aibã parte de un cer senin pentru tot cursul vietii lor de acum încolo si sã nu uite cã au fost cândva elevi si sã-si respecte dascãlii si familia, sã îi respecte pe cei din jur de la care au beneficiat în formarea lor umanã, profesionalã, stiintificã si pentru viatã. (Andreea Atasiei)