Alimentarea cu apă caldă ar putea fi reluată în municipiul Galaţi în luna august! Primarul Marius Stan a declarat, ieri, că a găsit soluţia pentru rezolvarea crizei pe celălalt mal al Siretului, la Brăila. Practic, conform edilului-şef, un cazan de apă fierbinte, scos din uz în oraşul vecin, ar putea ajunge la Galaţi pentru a asigura apa caldă menajeră a zecilor de mii de gălăţeni care, de la 1 aprilie, sunt obligaţi să facă duşuri reci.
„Prin amabilitatea domnului primar Simionescu, am găsit, mai aproape decât credeam, un CAF (cazan de apă fierbinte – n.r.) pe care ei l-au scos din uz din cauză că au permis, în urmă cu doi ani de zile, debranşarea tuturor cetăţenilor de la sistemul centralizat. Cazanul este în condiţii excepţionale. Am fost marţi, împreună cu specialiştii de la CET, l-am văzut, se pliază exact pe condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească CAF-ul pe care noi voiam să îl achiziţionăm pentru punctul din Ţiglina II. Diferenţa este că în loc să investim 1,5 milioane de euro, cum se preconiza, acest CAF, cu tot ce înseamnă pompe şi agregatele complementare, costă maximum 1,2 milioane de lei. Este scos la licitaţie”, a afirmat edilul-şef.
Marius Stan a precizat că „investiţia este cum nu se poate mai eficientă”, întrucât, odată montat cazanul de apă fierbinte, Electrocentrale ar economisi, în perioada în care va furniza doar apă caldă, aproximativ 80 de milioane de lei. „Vara sunt obligaţi, datorită mărimii cazanelor, de 400 de tone, să încarce cel puţin 150. Necesarul pentru oraş este de maximum 50 de tone. Şi atunci sunt obligaţi să încarce până la 150, acea sută însemnând o pierdere uriaşă pe care şi-au asumat-o de 20 de ani încoace. Întrebarea, puneţi-o dumneavoastră retoric, de ce nu a fost o minte luminată până acum să scutească pierderi de 80 de milioane pe an?”, a spus primarul. „La Brăila a fost folosit acest cazan de apă fierbinte şi pentru încălzirea oraşului, dar aveau mai puţini abonaţi decât noi”, a adăugat edilul.