S-a finalizat raportul Corpului de Control al Ministrului Sãnãtãtii la Spitalul Judetean
CONCLUZII Raportul Ministerului Sãnãtãtii privind controlul de la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, care s-a efectuat la cererea procurorilor care au instrumentat cazul doctoritelor spãgare a fost finalizat. Pentru a deveni oficial, mai trebuie pusã semnãtura ministrului Nicolae Bãnicioiu. Din surse sigure se pare cã unitatea spitaliceascã a fost sanctionatã cu 1% din valoarea contractului cu Casa de Asigurãri de Sãnãtate (CAS) pe ultimele 14 luni, din cauza internãrilor fictive a celor celor douã doctorite spãgare, care fãceau avorturi pe bandã rulantã, iar pacientele figurau pe fisele medicale cu iminentã de avort. În bani, vorbim de aproximativ 600.000 lei pe care CAS-ul îi va retine spitalului. O altã bombã din acest raport o reprezintã faptul cã echipa de control a recomandat ca spitalul sã actioneze Casa de Asigurãri de Sãnãtãte în instantã pentru a recupera suma de 11 milioane de lei ce reprezintã cazurile rezolvate de spital si nedecontate de Casã.
Doi reprezentanti ai Ministerului Sãnãtãtii împreunã cu reprezentanti ai Directiei de Sãnãtate Publicã, ai Casei Judetene de Asigurãri de Sãnãtate, si ai Consiliului Judetean Vaslui au luat, la puricat, în perioada 30 martie-4 aprilie, activitatea din ultimii doi ani a Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui. Toate documentele medicale ale spitalului au fost verificate în urma solicitãrii venite din partea procurorilor a Parchetului de pe lângã Tribunalul Vaslui care instrumenteazã un dosar de coruptie în care sunt implicate mai multe cadre medicale. Dupã aproximativ o lunã de zile, raportul a fost întocmit, iar pânã la a deveni public mai trebuie semnãtura celor care au fãcut verificãrile si a ministrului de resort.
Si cu imaginea pãtatã si cu banii luati
Activitatea infractionalã pe care doctoritele Simona Botez si Doina Andrei au desfãsurat-o în sectia de Obstetricã-Ginecologie a adus atingere atât imaginii cât si bugetului unitãtii medicale. Potrivit raportului, din cauzã cã “medicii nu au completat foile de observatii conform legislatiei în vigoare”, Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui a fost santionat cu 1% din valoarea contractului cu Casa de Asigurãri de Sãnãtate pe ultimele 14 luni. Cum în ultimii ani spitalului i-au fost alocate aproximativ 4 milioane de lei lunar, rezultã o “amendã” de 560.000 de lei pentru unitatea medicalã. Potrivit procurorilor care se ocupã de caz, atât pentru Doina Andrei cât si pentru Simona Botez, avorturile ilegale deveniserã o practicã obisnuitã în ultimii ani. Întreruperile de sarcinã atât la minore cât si la gravide care depãseau 12 sãptãmâni se fãceau cu ajutorul medicamentelor, iar pentru a pãstra aparenta de legalitate cele douã cadre medicale falsificau fisele medicale ale pacientelor, completând cu diagnostice false foile respective. În raport se mai aratã cã cei din conducerea spitalului vor trebui sã facã un instructaj la toti medicii privind completarea fiselor.
În ultimii doi ani, Spitalul Judetean Vaslui a rezolvat cazuri de 11 milioane lei fãrã ca CAS-ul sã-i deconteze vreun leu
Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui a rãmas singura unitate medicalã din judet care nu a semnat un nou contract cu Casa de Asigurãri de Sãnãtate. Oferta de 4,4 milioane lei cu care spitalul a venit a fost consideratã prea mare de cãtre reprezentantii Casei care au propus suma de 4,2 milioane lei. Asta în conditiile în care spitalul Bârlad a primit 3,9 milioane lei, spitalul Husi 1,4 milioane lei iar urgentele din cele douã unitãti sunt trimise tot timpul la Spitalul Judetean Vaslui. Ca o comparatie, anul acesta Spitalul Judetean Urgentã Mavromati Botosani a primit cu 800.000 de lei mai mult, dupã ce reprezentantii CJAS Botosani, ajutati de factorul politic, au reusit sã-si impunã punctul de vedere în fata Casei Nationale de Asigurãri de Sãnãtate. La Vaslui, pentru 200.000 de lei, se va ajunge, cel mai probabil, în fata Comisiei de Mediere. Interesant este faptul cã în urma controlului pe care Ministerul Sãnãtãtii l-a desfãsurat la spitalul din Vaslui s-a constatat cã, în perioada 2013-2014, unitatea medicalã a rezolvat, din propriul buget, cazuri în valoare de 11.000.000 lei. În timp, asta înseamnã trei luni de functionare doar cu fonduri proprii, fãrã nici un ban de la Casã. Acest lucru este consemnat si în raport, iar dacã ministrul Nicolae Bãnicioiu îsi va pune semnãtura în forma lui actualã, cel mai probabil spitalul va da în judecatã Casa pentru încasarea banilor respectivi. Pentru a nu se ajunge aici, reprezentantii CJAS Vaslui au avut obiectii la acest capitol din raport. În acest moment, recuperarea sumei depinde doar de semnãtura ministrului Sãnãtãtii.