spot_img
spot_img
18.5 C
Vaslui
11-iul.-2025

“Vã dãm bonul de bacsis, sã câstige si Ponta ceva”

- Advertisement -

Ospãtarii din Vaslui s-au sãturat de meserie

TICHIE DE MÃRGÃRITAR…E scandal mare în alimentatia publicã si în sectorul serviciilor cãtre populatie. De ieri, cei care presteazã servicii sau vând produse cãtre populatie si primesc o sumã de bani drept bacsis – agenti de livrãri la domiciliu, ospãtari, croitori, cizmari, spãlãtori auto, vânzãtori etc. – sunt obligati sã emitã bonuri fiscale cu contravaloarea sumei lãsate în plus de client, care se trece la categoria bani personali (bacsis). Legea spune cã, începând cu 8 mai, patronii care nu respectã aceastã obligatie vor suporta amenzi de 9.000 de lei, se aratã în actele normative emise pe marginea acestui punct. Fiscalizarea bacsisului aduce, cum era de asteptat, situatii inedite. În timp ce multi patroni si-au modificat deja casele de marcat pentru a putea elibera noile bonuri fiscale – o operatiune de acest gen costã 50 de lei, astfel cã numai la nivelul judetului Vaslui se vor aduna zeci de mii de lei de la fiscalizarea caselor de marcat! -, sunt multi angajati care nu respectã legea. O lege strâmbã, asumatã de Victor Ponta si ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, cel care a devenit dusmanul nr. 1 al tuturor ospãtarilor din România. În unele restaurante din Vaslui, ospãtarii au început deja sã dea bonuri fiscale clientilor, pentru sumele primite. Este cazul restaurantului Vascar, unde fiecare ospãtar fiscalizeazã suma de bani pe care clientul o lasã drept bacsis. La fel, la spãlãtorii auto sau cafenele si baruri, toti patronii vor trebui sã ducã actualele case de marcat si sã le pregãteascã pentru operatiunea de înregistrare a bacsisului. “Noi, în Parlament, vom discuta sãptãmâna viitoare pe acest subiect. Multi colegi nu sunt de acord cu acest punct, cu impozitarea bacsisului, probabil cã se va renunta la aceastã mãsurã aberantã. Oricum, vom discuta pe comisii noul Cod Fiscal, sãptãmâna viitoare, si vom analiza si efectele acestei legi”, a spus un deputat vasluian, care nu a dorit sã-si dea numele.

Guvernul a decis recent sã legifereze bacsisul, urmând a fi evidentiat pe un bon fiscal separat si taxat cu 16%. La momentul deciziei, ministrul Finantelor explica faptul cã, pentru cãlãtoria cu taxiul, de exemplu, aparatul de marcat va trebui modificat astfel încât acesta sã emitã, în afara bonului fiscal emis conform distantei parcurse si tarifului perceput pe kilometru, si un bon fiscal pentru bacsisul dat de client taximetristului. Cu douã zile în urmã, Ministerul Finantelor Publice a publicat modelul de registru de bani personali (bacsis). Astfel, operatorul economic are obligatia constituirii registrului de bani personali. Conform noilor prevederi, toti operatorii economici care utilizeazã case de marcat vor înregistra sumele detinute de angajati într-un registru de bani personali, conform OUG 8/2015. Astfel, Registrul de bani personali se va completa zilnic de cãtre personalul operatorului economic care îsi desfãsoarã activitatea în unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, la începutul programului de lucru, fãrã stersãturi sau modificãri si fãrã a lãsa spatii neutilizate, se aratã în proiectul de ordin publicat de Ministerul de Finante.

Campanie de informare a Fiscului de la Vaslui

La Vaslui, Finantele Publice au început deja o campanie de informare cu privire la principalele modificãri si completãri ale OUG 28/1999, privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, introduse prin OUG 8/2015, publicatã în Monitorul Oficial nr. 285 din 28 aprilie a.c. “Prin acest act normativ, au fost introduse prevederi legate de definirea sumelor încasate în plus sub formã de bacsis, în vederea evidentierii acestui tip de venit pe bonul fiscal, pentru delimitarea clarã a acestuia de veniturile încasate de operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct cãtre populatie si asigurarea fiscalizãrii acestuia. Astfel, bacsisul este definit ca fiind orice sumã de bani oferitã în mod voluntar de client, în plus fatã de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de cãtre operatorii economici, precum si restul dat de vânzãtor clientului si nepreluat de acesta în mod voluntar. Bacsisul se justificã prin datele înscrise în documentele emise cu aparate de marcat electronice si se evidentiazã pe un bon fiscal distinct. Operatorii economici stabilesc, printr-un regulament de ordine interioarã, dacã veniturile provenite din încasarea bacsisului rãmân la dispozitia lor sau constituie o sursã de alte venituri care se distribuie salariatilor. Dacã bacsisul se distribuie salariatilor, acesta nu poate fi asimilat unei livrãri de bunuri sau unei prestãri de servicii. Regulamentul se pãstreazã la locul de instalare a aparatului de marcat electronic fiscal, în vederea prezentãrii acestuia organelor de control.

Sumele provenite din încasarea bacsisului se înregistreazã în contabilitate la alte venituri, iar sumele distribuite salariatilor se înregistreazã pe seama cheltuielilor, potrivit reglementãrilor contabile aplicabile. Operatorii economici au obligatia sã întocmeascã documente justificative pentru sumele introduse în unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, altele decât cele pentru care au emis bonuri fiscale sau cele înscrise în registrul special, dupã caz, precum si pentru sumele extrase din unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, altele decât cele utilizate pentru a acorda rest clientului. Operatorii economici au obligatia ca, la ora începerii programului de lucru, sã asigure înregistrarea sumelor de bani detinute de personalul operatorului economic care îsi desfãsoarã activitatea în unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, într-un registru de bani personali, special întocmit în acest sens (prevederea intrã în vigoare vineri, 8 mai). Orice sumã de bani înregistratã în plus fatã de suma înregistratã la ora începerii programului de lucru nu reprezintã sumã justificatã prin registrul de bani personali”, sustine conducerea AJFP Vaslui. În OUG 8, din aprilie a.c., se aratã cã “Este interzis operatorilor economici sã conditioneze, sub orice formã, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacsisului”.

Un ospãtar are nevoie de haine curate si de o tinutã decentã, însã Ponta nu vrea sã audã de asa ceva!

Printre cei care trebuie sã dea bon fiscal pentru bacsis pot fi si persoanele care livreazã pizza la domiciliu sau la birou. Acestea pot primi un bacsis, dar numai dacã este lãsat la firma unde lucreazã, cumpãrãtorul având obligatia sã se deplaseze la acea locatie pentru a le fi eliberat bonul fiscal. O aberatie a ministrului de Finante, cel care va da piept cu parlamentarii sãptãmâna viitoare, la dezbaterea pe articole a noului Cod Fiscal. “Majoritatea colegilor, chiar si cei de la Putere, nu vãd cu ochi buni impozitarea bacsisului. Probabil, va fi scos, pânã la urmã, însã ministrul de Finante îsi asumã responsabilitatea pentru aceastã ordonantã. Nu stim cum se va renunta la aceastã mãsurã, însã vor fi destule discutii atunci când se va pune în discutie noul Cod Fiscal, sãptãmâna viitoare”, spune un parlamentar vasluian, din tabãra Puterii. Un vasluian care a fost plecat în SUA, în 1997, povesteste o chestiune interesantã legatã de bacsis, în Statele Unite. “Am fãcut un tur al orasului New York si, pentru cã am fost multumiti de sofer, am pus toti cei 30 de membri din delegatie câte un dolar si i-am dat soferului acea sumã. Omul a oprit la un birou, unde a scos un bon, spunând cã asa se practicã în America, pentru cã firma stie câti bani încaseazã în plus fiecare sofer si îsi dã seama, astfel, dacã este performant si nu va fi concediat la fel de usor ca aceia care nu contribuie la dezvoltarea firmei”, spune vasluianul. În acest timp, în restaurantele din Vaslui este jale mare în rândul ospãtarilor. “Poftiti un bon fiscal, sã câstige si Ponta ceva, de pe urma bacsisului. Nu îi intereseazã dacã noi, ospãtarii, trebuie sã fim îmbrãcati si cãlcati, cã avem nevoie de costume, nimic. Numai sã ne impoziteze stie”, spune, supãrat, un ospãtar. Potrivit legii, în cazul în care un ospãtar nu elibereazã bon fiscal, acesta este pasibil sã primeascã o amendã de 1.250 de lei, la un eventual control al ANAF.

“Nu suntem pregãtiti, nici noi, care dãm bacsisul, nici cei care îl primesc”

“Este vorba de dreptul la liberã exprimare si de posibilitatea de a alege a fiecãruia dintre noi, dacã vrem sã dãm bacsis sau nu. Nu suntem pregãtiti mental, nici noi, nici cei care primesc bacsisul, societatea noastrã nu este pregãtitã pentru acest pas, desi se practicã în unele tãri. Nu mã poate nimeni obliga sã plãtesc un serviciu” – senator PNL de Husi, Nelu Tãtaru

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.