spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
20-mai-2024

Vasluienii, nepãsãtori fatã de problema defrisãrilor (foto)

- Advertisement -

INDIFERENTI Zeci de mii de oameni au protestat, sâmbãtã, în Iasi, Cluj, Bucuresti, Galati, Alba-Iulia dar si în marile orase europene fatã de defrisãrile masive din ultimii ani. Principalele nemultumiri ale oamenilor s-au legat de restituirile ilegale de mii de hectare de pãdure si de lipsa de reactie a autoritãtilor la ceea ce se întâmplã cu “aurul verde” al tãrii. Protestatarii, care s-au organizat pe Facebook, au cerut ca noul Cod Silvic sã pedepseascã mult mai aspru tãierile ilegale de copaci. Reactia presedintelui Klaus Iohannis a venit în aceeasi zi, tot pe reteaua de socializare. Seful statului a anuntat cã subiectul defrisãrilor ilegale va fi discutat, în urmãtoarea sedintã a Consiliului Suprem de Apãrare a Tãrii. La Vaslui, aproximativ 20 de persoane au rãspuns apelului fãcut de organizatorii protestului. “Rusine locuitorilor acestui judet cã în loc sã le pese de viitorul tãrii, ei preferã sã frigã carnea pe grãtare!” a spus, cu supãrare, una dintre participantele la protest.

Cu toate cã în jur de 150 de persoane au cofirmat participarea la evenimentul promovat si pe Facebook, numai vreo 20 de vasluieni au fost în Piata Civicã, sâmbãtã, pentru a protesta împotriva defrisãrilor din România. Alãturi de majoritatea oraselor din tarã si strãinãtate, Vasluiul s-a vrut a fi o voce în corul celor care strigã împotriva tãierilor masive si ilegale de copaci. La ora 16:00, ora începerii protestului, doar zece tineri, majoritatea suporteri ai echipei FC Vaslui, se aflau în centrul orasului. “Am venit pentru a marca si la Vaslui miscãrile de stradã care au loc în acest moment în toatã tara împotriva defrisãrilor masive. Nu putem sta impasibili la ceea ce se întâmplã cu pãdurile, pentru cã de acest bun pe care încã îl mai avem se leagã viitorul tãrii. Judetul Vaslui este unul dintre cele mai afectate judete din tarã, zilnic sute de copaci sunt pusi la pãmânt, iar autoritãtile privesc nepãsãtoare la ceea ce se întâmplã. E un semnal de alarmã pe care societatea îl trage si care sperãm cã va fi receptionat de cei care trebuie sã ia mãsuri” ne-a declarat Andrei, unul din reprezentantii protestatarilor. La 20 de minute dupã începerea protestului, în Piata Civicã si-au fãcut aparitia si zece membri ai Partidului Ecologist Român, filiala Vaslui. “Ne apãrãm pãdurile de uscãturi!”, “Salvati pãdurile!”, “Stop defrisãrilor ilegale!” se putea citi pe pancartele acestora. “Pe noi ne intereseazã, având în vedere cã suntem un partid mai apropiat de fenomenul ecologic, ca lumea sã constientizeze si sã se aplece mai mult asupra protectiei ecologiei. Din pãcate, lumea nu a venit în numãr foarte mare la aceastã miscare, probabil si din cauza vremii frumoase, multi au preferat sã iasã în parcuri, sã iasã la plimbare” ne-a declarat Prisecaru Emil, presedintele PER Vaslui. Acesta a fost completat de o tânãrã ceva mai afectatã de “nepãsarea vasluienilor”. “Rusine locuitorilor acestui judet pentru cã nu le pasã de ceea ce se întâmplã cu pãdurile tãrii! În celelalte orase, lumea a iesit cu miile, se scandeazã, se protesteazã, la noi nimeni, câtiva rãtãciti pe aici prin centru. Mai multi politisti si jandarmi decât protestatari. Rusine vasluienilor!” a fost mesajul transmis de tânãrã concitadinilor sãi.

Presedintele Iohannis dã dreptate protestatarilor

Dacã la Vaslui miscarea a fost moartã, în tarã protestele au ample, implicând zeci de mii de participanti. Cluj, Iasi, Bucuresti, Alba-Iulia, Brasov, Galati au fost doar câteva dintre orasele în care lumea a iesit masiv în stradã. “Codrule, codrutule, te sãpãm drãgutule / Dacã vã pasã, nu stati la terasã” a fost una dintre lozincile protestatarilor. Principala nemultumire a acestora se leagã de noul proiect de Cod Silvic, prin care, spun ei, s-ar da frâu liber defrisãrilor. Într-un mesaj postat pe Facebook, presedintele Klaus Iohannis le-a transmis cã este alãturi de ei. “Cred cã protestul de astãzi (n.r. sâmbãtã) împotriva despãduririlor abuzive este unul perfect legitim. Am hotãrât ca aceastã gravã problemã a defrisãrilor ilegale sã fie pusã pe ordinea de zi a urmãtoarei sedinte a CSAT. Sunt convins cã vom reusi nu doar sã stopãm fenomenul, dar si cã institutiile statului îi vor identifica si trage la rãspundere pe cei vinovati”, a scris Iohannis pe Facebook.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.