COMPLICAT Ministerul Educatiei a publicat un proiect de Hotãrâre de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice privind decontarea cheltuielilor pentru naveta cadrelor didactice si a personalului didactic auxiliar din învãtãmântul preuniversitar de stat. Acest proiect ridicã numeroase semne de întrebare, complicã mai mult situatia decontãrii sumelor dascãlilor care se deplaseazã din localitatea de domiciliu într-o altã localitate unde este unitatea de învãtãmânt unde îsi au locul de muncã si conduce la o birocratie suplimentarã, cel putin asta sustine Sorin Tiplea, liderul FSLI Vaslui.
Proiectul prevede cã “autoritãtile administratiei publice locale au obligatia de a cuprinde în bugetul local sume destinate decontãrii cheltuielilor pentru naveta cadrelor didactice si a personalului didactic auxiliar din învãtãmântul preuniversitar de stat, din unitãtile de învãtãmânt special si din centrele de resurse si asistentã educationalã, care nu dispun de locuintã în localitatea unde este situatã unitatea de învãtãmânt la care au postul”. Ministerul stabileste cã profesorii navetisti se pot deplasa si cu microbuzele scolilor dar numai dacã nu afecteazã transportul elevilor – sau cu autovehiculele primãriei destinate transportului de persoane. În aceste situatii, transportul “se efectueazã gratuit, conform programului si pe rutele stabilite prin hotãrâre a Consiliului Local, precum si cu respectarea orarului/programului unitãtii de învãtãmânt”. Consiliul de administratie al scolii este responsabil cu verificarea legalitãtii solicitãrilor de decontare, aprobã lunar cererile profesorilor navetisti si fundamenteazã necesarul de finantare individual si pe total. Necesarul de finantat se transmite de cãtre directorul scolii, sub forma de solicitare, primarului, respectiv presedintelui consiliului judetean, dupã caz, în termen de 5 zile lucrãtoare de la încheierea lunii pentru care se face fundamentarea, se aratã în cadrul proiectului. “Din punctul meu de vedere acest proiect nu rezolvã problema în totalitate, din contrã, complicã modalitatea de decontare a navetei, prin faptul cã, dupã cum reiese din acest proiect, ar trebui Consiliul Local sã facã lunar o sedintã prin care sã acorde sumele spre decontare. De asemenea, s-a introdus si sintagma de <<orar a mijloacelor de transport>> care sã fie sau nu în concordantã cu orarul cadrului didactic. Se poate deconta, de exemplu, naveta cu autoturismul proprietate personalã dacã orarul mijloacelor de transport nu coincide cu orarul cadrului didactic si existã o diferentã de cel putin douã ore între ora de terminare a programului si ora la care circulã autobuzul sau alt mijloc de transport în comun. În opinia mea, ar fi trebuit sã fie o metodologie mult mai simplã si cred cã ar fi trebuit stabilitã o sumã per kilometru care sã îi fie decontatã cadrului didactic fãrã a face atâta hârtogãraie”, a declarat Sorin Tiplea.
Cum se va face decontarea?
Noile reguli par sã coducã la o birocratie suplimentarã dar, în acelasi timp, ridicã si foarte multe semne de întrebare cu privire la modul în care vor fi decontate sumele. “Noi, cei care va trebui sã le apãrãm drepturile, vom întâmpina dificultãti mai mari tocmai din cauza acestei reglementãri suplimentare de orar pentru cã va trebui sã luãm orarul fiecãrui cadru didactic sã-l punem ca document anexã, sã demonstrãm pe fiecare zi lucrãtoare dacã orarul cadrului didactic coincidea sau nu cu orarul mijloacelor de transport în comun. De exemplu, dacã în prima zi a sãptãmânii un cadru didactic terminã cursurile la ora 17.00 si mijlocul de transport în comun pleacã la 18.00, se încadreazã în marja celor douã ore, dar dacã marti terminã la ora 15.00, nu se mai încadreazã. Apar niste întrebãri. Pentru unele zile îi decontez la nivelul abonamentului, pentru alte zile la nivelul autoturismului? Cum îi decontez? Omul respectiv îsi mai face abonament sau nu? Orarul nu este acelasi în fiecare zi, numai o persoanã care nu lucreazã în învãtãmânt nu stie despre ce este vorba”, a mai declarat Sorin Tiplea.
Care este solutia?
Liderul de sindicat sustine cã lucrurile puteau fi rezolvate mult mai usor, în interesul dascãlilor care fac naveta. “Ministerul Educatiei ar fi avut posibilitatea, prin intermediul Inspectoratelor Scolare, sã cearã de la douã, trei judete din fiecare zonã de dezvoltare o analizã despre pretul mediu per kilometru pentru mijloacele de transport în comun pentru a se face o medie la nivel national. Printr-un ordin de ministru spuneau o sumã care sã fie decontatã cadrelor didactice per kilometru”, a încheiat Sorin Tiplea.
Primãriile codase la decontarea navetei
Decontarea navetei sau mai bine spus lipsa decontãrii acesteia este o problemã veche în judetul Vaslui. Mai multe primãrii au fost date în judecatã dupã ce au refuzat sã plãteascã naveta cadrelor didactice si a personalului didactic auxiliar. Astfel, în momentul de fatã, au procese pe rol primãriile de la Muntenii de Sus, Vulturesti, Pungesti, Zorleni, Murgeni, Zorleni, Ibãnesti si lista continuã. Primarii nu se dezmint si par sã se fi obisnuit cu procesele. De fiecare datã când pierd, deconteazã sumele datorate profesorilor dupã care revin la vechile obiceiuri. (Andreea Atasiei)