Potrivit Ligii Mondiale a Hipertensiunii, la nivel global, hipertensiunea arterială se numără printre principalele cauze de mortalitate, având o incidență mai mare în țările cu o dezvoltare economico-socială slabă sau medie. Aceeași sursă precizează că aproximativ 9.4 milioane de persoane au murit, în 2010, din cauza bolii cardiace hipertensive.
Dieta nesănătoasă este o cauză frecventă a hipertensiunii arteriale, atribuită consumului ridicat de sare, în 30% dintre cazuri, și a consumului scăzut de fructe și legume, în 20% dintre cazuri, conform informațiilor publicate de Liga Mondială a Hipertensiunii.
De asemenea, sedentarismul, fumatul, consumul de alcool și grăsimi sunt alți factori care determină apariția hipertensiunii.
Și în România, hipertensiunea arterială reprezintă o problemă de sănătate publică importantă: 4 din 10 români au hipertensiune arterială, conform studiului SEPHAR II (Studiu Epidemiologic asupra Prevalenţei Hipertensiunii Arteriale şi a Riscului Cardiovascular în România), realizat sub coordonarea Societăţii Române de Hipertensiune.
Pe lângă adoptarea unei alimentații echilibrate și menținerea sub control a greutății, românii trebuie să înțeleagă și necesitatea verificării constante a valorilor tensiunii arteriale.
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/boala-de-care-sufera-4-din-10-romani-consumul-excesiv-de-sare-una-din-principalele-cauze_1697739.html
Follow us: @realitatea on Twitter