IDEI BUNE… Produsele specifice Vasluiului, care, cu mai multã promovare, ar putea fi reprezentative pe piata nationalã, au nevoie sã fie scose în evidentã printr-o strategie bine conceputã, tocmai pentru ca producãtorii locali sã se poatã dezvolta! Aceasta este ideea de bazã a proiectului de cooperare „Promovarea produselor locale – calea spre o dezvoltare ruralã durabilã”, lansat ieri, în comuna Pãdureni. „Cele trei GAL-uri partenere, vor organiza, fiecare în teritoriul sãu, câte un târg al produselor locale, la care vor participa fermieri din cele trei microregiuni Moldo-Prut, Pãdurile Dacice si Vrancea Sud Est”, anuntã initiatorii proiectului.
Proiectul, finantat prin Fondul European Agricol pentruDezvoltare Ruralã 2007 – 2013, Axa 4 LEADER, Mãsura 421 – “Implementarea proiectelor de cooperare”, va fi implementat de Asociatia “Grupul de Actiune LocalãMoldo-Prut” din judetul Vaslui în calitate de GAL coordonator, în parteneriat cu Asociatia „Grupul de Actiune Localã Pãdurile Dacice” si Asociatia „Grupul de Actiune Localã Vrancea Sud-Est”din judetul Vrancea, având ca scop îmbunãtãtirea accesului pe piatã a produselor locale din cele trei microregiuni. “Obiectivele acestui proiect de cooperare sunt reprezentate de promovarea produselor locale în scopul îmbunãtãtirii accesului pepiatã a acestor produse; sustinerea fermelor de semi-subzistentã în promovarea produselor proprii; îmbunãtãtirea randamentelor si calitãtii produselor cu respectarea normelor comunitare; diversificarea productiei pentru lãrgirea filierelor de produse mai putin dezvoltate si încurajarea fenomenului de asociere; dezvoltarea la nivel local si teritorial a unorexemple de bunã practicã de dezvoltare durabilã a unei activitãti economice; promovarea adecvatã a produselor traditionale locale. Cele trei GAL-uri partenere, vor organiza, fiecare în teritoriul sãu, câte un târg al produselor locale, la care vor participa fermieri din cele trei microregiuni Moldo-Prut, Pãdurile Dacice si Vrancea Sud Est, participantii având prilejul de a face schimb de idei,schimb de bune practici, de a învãta dinexperienta celorlati. Nu vor lipsi obiceiurile si traditiile locale, muzica si dansurile populare traditionale, degustãri de produse, vânzãri de produsede casã, dupã retete de familie. Din teritoriile celor trei GAL-uri vor fi selectati 30 de producãtori locali, câte 10 din fiecare regiune ce vor fi pregãtiti si instruitiîn cadrul a trei seminarii pe teme privind „Metode de înregistrare a produselor locale în produse traditionale”, ”Promovarea adecvatã a produselor locale în scopul îmbunãtãtirii accesului pe piatã”,”Dezvoltarea durabilã a activitãtilor economice prin încurajarea fenomenului de asociere”. Împreunã vom edita o revistã în care vor fi prezentate produsele locale, povestea fiecãrui fermier si drumul parcurs de la materia primã la produsul finit. Valoarea adãugatã a proiectului va consta în cresterea gradului de instruire în domeniul promovãrii si comercializãrii produselor locale, cu rezultate asupra cresterii numãrului de produse locale ce corespund standardelor de calitate, valorificarea superioarã a potentialului natural în scopul producerii de produse locale sãnãtoase si pãstrarea traditiilor locale prin înregistrarea produselor locale ca produse traditionale”, au spus initiatorii.
Fermierii din zonã s-au adunat la Pãdureni!
Proiectul,în valoare de 5.000 euro pentrufiecare GAL, are finantare 100% din FEADR si se vaderulape o perioadã de patruluni.Cu prilejulactivitãtiide deschiderea proiectului, echipelecelortrei GAL-uri au prezentat activitãtile proiectului si rezultatele propuse, s-au discutat aspectele comune celor trei teritorii si modalitãtile prin care poate fi revigoratã piata româneascã de produse locale.La întâlnire au participat, de asemenea, fermieri, miciproducãtori de produsenaturale din domeniul legumicol, zootehnic si apicol, interesati de participarea la târgurile ce vor fi organizate în cadrul proiectului.