spot_img
spot_imgspot_img
18.3 C
Vaslui
04-iun.-2024

Socant: Primãria Vetrisoaia, sfãtuitã sã-si care mortii din comunã cu masina institutiei

- Advertisement -

INCREDIBIL De câteva zile, comuna Vetrisoaia a rãmas fãrã medic de familie. S-a ajuns în aceastã situatie dupã ce un control inopinat al Directiei de Sãnãtate Publice la cabinetul medicului din comunã a scos la ivealã mai multe nereguli. Supãratã cã a fost amendatã cu suma de 1000 de lei, dar mai ales pe comportamentul “de dictatori” al inspectorilor DSP, dr. Murariu Ana Maria si-a luat tãlpãsita si dusã a fost. Rãmas fãrã medic de familie, primarul comunei a fost nevoit sã apeleze la medicina legalã pentru constatarea a douã decese ce au avut loc în comunã. “În ultimele douã zile au murit doi oameni. Un copil si un bãtrân de 62 de ani. Am fost nevoiti sã apelãm la medicina legalã pentru a face cele necesare decedatilor. Au venit si au luat mortii la Vaslui. Am sunat-o pe doamna director de la DSP sã gãsim o rezolvare a situatiei, însã rãspunsul ei m-a socat. Mi-a zis cã dacã vreau sã fac un bine, sã transport eu mortii la Vaslui cu masina Primãriei, sã nu mai plãteascã rudele decedatilor atâtia bani. Ãsta e rãspuns de sef de institutie?” ne-a declarat Vasile Puiu, primarul comunei Vetrisoaia. De partea cealaltã, Mihaela Vlada, directorul DSP, recunoaste cã i-a cerut primarului “sã se implice mai mult”, dar totodatã a venit si cu solutii. “DSP s-a implicat, a gãsit un medic care sã-i ia locul celui plecat, însã primarul l-a refuzat. Ne întrebãm, de ce?”

Rãzboi între Primãria Vetrisoaia si Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui. Totul dupã ce medicul de familie din comunã a ales sã-si dea demisia ca urmare, spune edilul, a presiunilor fãcute de DSP. “Zilele trecute au venit în control la noi în comunã atât Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate cât si Directia de Sãnãtate Publicã. Douã controale diferite, dar efectuate cam în acelasi timp. Dacã cei de la CJAS au fost cât se poate de corecti, au primit toatã documentatia cerutã de la medicul nostru, cei de la Directia de Sãnãtate Publicã s-au comportat ca niste adevãrati serifi pe plantatie. Au sters pe jos cu medicul nostru de familie. Micile nereguli gãsite i-au adus medicului o amendã de 1000 de lei. Nu atât sanctiunea pecuniarã cât comportamentul inspectorilor a fost picãtura care a umplut paharul pentru medic. A renuntat la serviciul de aici. De câteva zile stãm fãrã medic de familie” a spus primarul.

Primar, caut medic de familie la Iasi

La fel ca si edilul Viisoarei, o altã comunã care a rãmas fãrã medic de familie, Vasile Puiu cautã solutii în capitala Moldovei. “Chiar acum sunt în Iasi, astept sã intru la directorul Directiei de Sãnãtate Publicã Iasi. Vrem sã vedem dacã au medici disponibili, pentru cã timpul ne preseazã. Trebuie sã gãsim cât mai repede un înlocuitor pentru doctorul care ne-a plecat” ne-a declarat Vasile Puiu.

Sfãtuit sã transporte mortii cu Loganul Primãriei

Înainte sã ia drumul Iasiului, primarul Vetrisoaiei a purtat o serie de discutii si cu reprezentantii Directiei de Sãnãtate Publice Vaslui, însã rãspunsurile primite l-au lãsat fãrã cuvinte. “De când ne-a plecat medicul de familie, constatarea deceselor se face de cãtre Medicina Legalã, cu transportul decedatilor la Vaslui. Am încercat sã vorbesc cu cei de la DSP sã le explic cã nu e normal ca familia celui mort sã cheltuiascã bani cu aducerea mortului de la Vaslui, în loc sã-i dea pe cele necesare unei înmormântãri. Stiti ce mi-a spus directorul DSP-ului ? Dacã vreau sã fac un bine, sã iau Loganul Primãriei si sã duc eu mortii la Vaslui, astfel familia va economisi bani. E posibil asa ceva?! În ultimele douã zile am avut doi morti, un copil si un bãtrân de 62 de ani. În cazul ultimului, situatia e dramaticã, nu are nici pensie, nici bani pusi deoparte pentru înmormântare. Dar trecând peste aceste douã cazuri, comuna Vetrisoaia are 3000 de asigurati, dintre care 1500 sunt bolnavi cronici, care zilnic au nevoie de medicamente, de retete compensate eliberate de doctor. E o situatie criticã pe care sper sã o putem rezolva cât mai repede. Orice zi fãrã medic de familie e în detrimentul oamenilor din comunã” ne-a mai declarat primarul comunei Vetrisoaia, Vasile Puiu.

“Doamna doctor voia sã plece de mult. Controlul DSP a fost un pretext”

Contactatã telefonic, directorul Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui, Mihaela Vlada, ne-a declarat cã Murariu Ana Maria voia sã plece mai de mult din Vetrisoaia si a asteptat momentul propice. “Controlul a fost unul tematic, cu ordin de la Ministerul Sãnãtãtii. Doamna doctor voia sã plece de mult timp însã a asteptat sã aibã un motiv. Odatã cu efectuarea controlului, l-a gãsit. Noi am depistat mai multe nereguli si am decis sanctionarea ei cu suma de 1000 de lei” ne-a declarat Mihaela Vlada. Directorul DSP recunoaste cã i-a cerut primarului comunei Vetrisoaia sã se implice mai mult în aceastã problemã, chiar dacã acest lucru înseamnã si tansportul celor decedati cu masina Primãriei, însã în acelasi timp, spune directorul, a venit si cu solutii. “Asa este. I-am spus primarului sã se implice mai mult în aceastã problemã. În acelasi timp, Directia de Sãnãtate Publicã a gãsit si solutii pentru rezolvarea psituatiei mai putin plãcute de la Vetrisoaia. Am gãsit un medic de familie care sã-l înlocuiascã pe cel care a plecat, dar domnul primar a refuzat. El vrea ca medicul care va veni în locul doameni Murariu sã stea permanent acolo. Nu putem sã nu ne întrebãm de ce ne-a refuzat si ce interese are de acoperit” ne-a mai declarat Mihaela Vlada, directorul Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.