DISPUTE… Sãtenii din Gugesti, comuna Botesti, se plâng cã medicul de familie din sat vine la serviciu “mai rar ca o eclipsã de Soare”. Doctorul nu-si face datoria asa cum trebuie, iar localnicii din Gugesti sunt nevoiti sã strãbatã zilnic kilometri buni pentru a beneficia de serviciile unui medic specialist.”Mergem pânã la Botesti pentru o pastilã sau o retetã. Aici, la 10 deschide, la 14 nu mai e nimeni” ne-au declarat revoltati sãtenii. Medicul Silvestrovici se apãrã si spune cã de vinã pentru situata în care s-a ajuns este politicul. “Totul s-a dus de râpã în momentul în care Corneliu Mihalachi, fost sef la Casã prin 2011, ajutat de actualul primar, a intervenit brutal în activitatea noastrã medicalã.” În tot acest timp, sãtenii din Gugesti se tem sã nu se repete nefericitul caz de la Codãesti, când o fetitã de doi ani s-a stins în fata usii închise a cabinetului, în timp ce medicul plãtit sã asigure garda, era plecat.
Sãteni din Gugesti sunt nemultumiti si revoltatI totodatã, de faptul cã medicul de familie din sat vine foarte rar la cabinet. Desi pe programul afisat pe geam scrie cã între orele 8-13, medicul George Silvestrovici trebuia sã fie la cabinet, bolnavii erau consultati de asistenta doctorului si de sora acestuia, psiholog de profesie.”Pentru noi nu e nimic nou. Domnul doctor vine foarte rar, mai rar ca eclipsa de Soare. Angajeazã cu ziua tot felul de medici de ãstia, tineri, care vin si nu fac nimic. Doamna asistentã ce mai munceste, ne mai face o injectie, ne mai dã un tratament. Suntem nemultumiti pentru cã în satul nostru sunt foarte multi bolnavi iar la cabinet se munceste foarte putin. Vin, îl deschid pe la 10-11 iar la 14:00 închid. Nu mai gãsesti pe nimeni. De foarte multe ori am mers la Botesti pentru o consultatie. La bãtrânetile si bolile noastre am vrea, dacã tot avem medic de familie în sat, sã fim consultati si sã primim tratament aici, sã nu mai batem dealurile pentru o pastilã. Stau si eu si mã întreb, dacã si atunci când încaseazã banii de la stat absenteazã. Cã de muncit la cabinetul ãsta, domnul doctor nu munceste” ne-a declarat Ilie, unul dintre asiguratii medicului Silvestrovici.
“Doctorul <<Buruianã>> mi-a luat cardul si mi l-a dat înapoi abia dupã o sãptãmânã”
Nemultumirile sãtenilor la adresa medicului Silvestrovici nu se leagã doar de nerespectarea programului de lucru. “El nu dã cu lunile pe aicea. Munceste prin Suedia iar cât timp e plecat, angajeazã medici cu ziua. Sãptãmâna trecutã am venit la cabinet pentru o consultatie. Am dat cardul, asa cum se face acum, apoi mi-a luat sânge pentru niste analize. Când a terminat nu mi-a mai dat cardul înapoi. A zis cã-i trebuie la Vaslui, acolo unde duce sângele la analizã. Eu stiam de la televizor cã nu trebuie sã las cardul la altcineva, dar n-am putut face nimic. Mi l-a luat cu forta. Ieri, dupã o sãptãmânã, am fost din nou la cabinet si am întrebat de card. Mi-a zis cã l-a pierdut si cã trebuie sã fac cerere pentru altul. Pãi, stai, domnule, asa, eu l-am pierdut de trebuie sã-mi fac altul? Abia azi mi l-a dat înapoi. E posibil asa ceva? Cine stie ce a fãcut domnul doctor <<Buruianã>> tot timpul ãsta cu cardul? Ce medicamente si ce analize si-a decontat cu cardul meu?” ne-a declarat Stefan Costrãsel din Gugesti. Neîntelegând cine este domnul doctor “Buruianã”, Stefan ne-a explicat. “Asa îi zicem noi bãiatului ãsta. La început, când a venit aici, umbla cu o geantã dupã el în care avea buruieni de fãcut ceaiuri. Cu asta trata el lumea când a ajuns la noi în comunã, cu ceaiuri. De asta i-a si rãmas porecla de doctorul <<Buruianã>>. Asa îl stie toatã lumea din comunã.”
“Politicul s-a implicat în activitatea medicalã a comunei”
Contactat telefonic, medicul George Silvestrovici ne-a declarat cã din cauza politicului s-a ajuns în aceastã situatie. “Am zece ani de când sunt medic de familie în comuna Botesti. În tot acest timp am investit atât sufleteste cât si material pentru ca oamenii de aici sã aibã parte de cele mai bune conditii medicale. Am fãcut la Botesti unul dintre cele mai moderne dispensare din judet, cu investitii de peste un miliard de lei vechi din propriul buzunar. Pânã în anul 2011 în comunã a fost liniste. Totul s-a schimbat de când la Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate a ajuns domnul Mihalachi Corneliu. El, obisnuit probabil cu service-urile, a zis cã vrea sã creeze concurentã la Botesti în materie de medicinã de familie. Asa s-a ajuns în situatia unicã la nivelul judetului nostru ca la Botesti sã activeze doi medici de familie. Domnul Mihalachi se pregãtea la acel moment sã devinã deputat pe colegiul Husi iar prin eliminarea mea, a vrut sã arate locuitorilor comunei Botesti cum conduce el cu mânã de fier. A fost sprijinit si de actualul primar, atunci vice. Am fost fortat sã mã mut din Botesti, asa am ajuns în Gugesti. Dar nici aici nu am gãsit liniste, desi eu întotdeauna mi-am fãcut treaba cu profesionalism. Am angajat medici specialisti din Iasi care zilnic fãceau naveta pentru a fi prezenti la cabinet. În fiecare zi, la cabinetul din Gugesti, medicii si-au îndeplinit sarcinile de serviciu. Însã când relatia de prietenie, de încredere între medic si pacient este stricatã de factorul politic, totul se destramã. Asa se întâmplã si acum.” ne-a declarat George Silvestrovici.
“Mã gândesc sã renunt la tot si sã închid cabinetul”
Medicul de familie din Gugesti spune cã sãtenii nu au motive sã se plângã de activitatea medicalã. “Din punct de vedere al acordãrii asistentei primare, Botestiul se numãrã pintre comunele privilegiate din judet. La un numãr de 2000 de locuitori, comuna are doi medici specialisti din Iasi. La Miclesti, comunã cu 3000 de locuitori, este un singur medic specialist. Asa cum am mai spus, totul s-a dus de râpã din momentul în care politicul s-a implicat. De asta mã gândesc serios sã renunt la cabinetul de la Gugesti. Nu se meritã din niciun punct de vedere sã mai continui. În ceea ce priveste respectul arãtat de oameni, acesta nu mai existã. Au fost ghidati pe o altã cale de primar, de partidele politice. Nici din punct de vedere financiar nu se mai meritã. Probabil luna asta factura de la Casã va fi undeva la 5000 de lei. Eu trebuie sã plãtesc trei salarii, plus utilitãti, plus chirie, plus multe altele. Am fãcut un calcul si cred cã, la fel ca în lunile precedente, voi avea un deficit de vreo 2000 de lei. Vã dati seama ce motivatie am sã-mi mai fac treaba lângã niste oameni care nu-ti aratã respect si nici financiar nu câstigi nimic, ba mai mult, vii cu bani de acasã!?!” ne-a mai declarat doctorul George Silvestrovici.