spot_img
spot_imgspot_img
26.8 C
Vaslui
02-iun.-2024

Conservatorii vasluieni, mai lacomi decât prevede legea!

- Advertisement -

Alianta scârtâie, la Vaslui, între PC si PSD

OBRAZNICI…Sunt la guvernare, dar nu suportã sã stea alãturi de PSD. Ar dori sã roadã oasele cele mai bune, dupã alegeri, dar sã nu fie ei cei implicati în munca electoralã propriu-zisã. Vorbim de minuscula organizatie a Partidului Conservator de la Vaslui, care s-a bulucit pe posturile de conducere de la deconcentrate, în ultimele luni, desi nu uitã sã blameze copios PSD-ul, ori de câte ori se iveste ocazia. Ultima loviturã de palat, schimbarea inspectorului scolar general adjunct Narcis Aprodu, un membru marcant PSD, cu un simpatizant al Partidului Conservator, aratã faptul cã vorba româneascã “Si cu sufletul în rai, si cu sacii în cãrutã” li se potriveste de minune celor de la PC. Adicã, ar dori sã schimbe viceprimarii PSD de la Vaslui, pentru cã nu au nicio legãturã si nicio aliantã semnatã cu acest partid, dar sunt la guvernare cu partidul condus de Ponta, la centru, acolo unde au primit posturi de ministri si secretari de stat. Între timp, s-a anuntat oficial cã Partidul Conservator s-a rupt, la Bucuresti. Pe ruinele lui rãmâne vechiul PC si se naste PPU-SL, adicã Partidul Puterii Umaniste (social-liberal). În spatele formãrii noului partid sunt conservatorii care nu doresc fuziunea cu Partidul Liberal Reformat al lui Tãriceanu. Cel care a anuntat public formarea noului partid politic este senatorul Alfred Laurentiu, care si-a dat deja demisia din Partidul Conservator. Vorbind de Vaslui, înfiintarea noului partid ar permite unora dintre conservatorii eliminati de conducerea centralã a PC, gen Alin Trifu, sã revinã pe o functie de conducere în noua formatiune, alãturi de alti ex-conservatori alungati si ei de actuala conducere. Uimitor este cã, în timp ce conservatorii vasluieni se bat pe posturi de conducere în toate institutiile, cei de la UNPR Vaslui, si ei aliati de guvernare ai PSD, nu prind nici mãcar un post de sef de serviciu deconcentrat.

La Vaslui, Partidul Conservator stã bine, chiar foarte bine, pentru organizatia de apartament pe care o are. Are sefi de servicii – slabi sau foarte slabi – în fruntea Oficiului pentru Finantarea Investitiilor Rurale (Alin Trifu), la Agentia de Plãti si Interventii pentru Agriculturã (incompetentul si obedientul Rãzvan Arteni), pe la Inspectoratul Fitosanitar, mai nou si un post de inspector scolar general adjunct. De aproape un an de zile, conducerea PC de la Vaslui a pus ochii si pe postul de inspector scolar general, dorind s-o schimbe pe Gabriela Plãcintã cu un membru conservator. O lãcomie fãrã margini, având în vedere cã aceastã organizatie nu s-a fãcut cunoscutã prin nu stiu ce rezultate la campaniile electorale. Oficial, atât Partidul Conservator, cât si PLR sunt alãturi de “tãtucul” partid PSD si sprijinã Guvernul Ponta, însã în realitate lucrurile stau mult diferit pentru conservatori, în raport cu liberalii reformatori. De exemplu, la Vaslui, organizatia municipalã PC vrea sã propunã candidatura la functia de primar a unui medic, care este si liderul municipal al conservatorilor, separat de candidatul PSD, probabil Vasile Pavãl. Un candidat care, pentru a iesi cu ceva în fatã, va împrosca probabil cu noroi în primarul social-democrat, cel care chiar a fãcut multe pentru Vaslui, în comparatie cu turmentatul Victor Cristea. Scandalul mocnit dintre presedintele PSD Vaslui si al Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu, si cel al Partidului Conservator, Emil Dorin, a iesit la ivealã în urmã cu o lunã de zile, când, enervat de atitudinea conservatorilor, Buzatu i-ar fi spus lui Dorin: “Nu stiu ce tot vreti si cereti, numai cã vã rog sã vã linistiti, altfel îmi caut alti camarazi de guvernare, la Vaslui”, l-a avertizat Buzatu pe Dorin. “Oricum nu ne dati nimic, ati luat dumneavoastrã totul, domnule presedinte”, ar fi fost replica lui Dorin, semn cã situatia în alianta de la Vaslui nu este chiar în regulã. Nici nu ar avea cum sã fie, câtã vreme PC sapã mereu la temelia organizatiei lui Buzatu si cautã sã-si facã micile jocuri politice alãturi de alti “camarazi” politici.

De ce e supãrat Buzatu pe aliatii din PC? Pentru cã vor sã facã frãtie separatã cu Dan Marian!

Nervozitatea lui Buzatu din ultima vreme si discutiile acide avute cu presedintele organizatiei judetene a Partidului Conservator pornesc de la unele miscãri de trupe pe care conservatorii le-au fãcut în ultimele luni, subminând autoritatea celor din PSD. Vicepresedintele Partidului Conservator de la Vaslui, Cristian Turcu, spunea, în urmã cu câteva sãptãmâni, cã s-ar fi pus problema schimbãrii din functie a celor doi viceprimari de la PSD, din primãria municipiului Vaslui, Daniel Neacsu si Dragos Cazacu. Miscarea urma sã fie fãcutã de cãtre grupul de sapte consilieri PNL, cãrora urmau sã li se alãture cei doi consilieri de la conservatori, Trifu si Bãetu, plus Alecsandru Volocaru, consilier independent, si Andrei Abutoaiei, de la PLR. O aliantã care ar fi numãrat 11 voturi si care ar fi putut schimba conducerea la vârf a primãriei Vaslui, credeau ei. Or, la momentul respectiv, se schimbase legea si, pentru a-i schimba pe viceprimari era nevoie de douã treimi din totalul celor 21 de consilieri locali. Dincolo de acest aspect, trebuie sã spunem cã smecherii de conservatori ar dori sã devinã vioara numãrul 1 în CL Vaslui, sã santajeze partenerul de guvernare cu tot felul de cereri. Calculele politice sunt simple. În acest moment, în Consiliul Local de la Vaslui situatia PSD este destul de delicatã, pentru a trece proiectele de hotãrâri ale primarului Pavãl. Sunt nouã voturi ale celor din PSD, sase la PNL, douã ale independentilor plecati din PPDD – Volocaru si Negruti -, unul al PLR si douã ale PC. În total, 21 de voturi. Ca sã treacã proiectele de hotãrâri ale primarului, PSD are nevoie de minim 11 voturi, pe care le obtine cu cele nouã voturi ale membrilor sãi de partid si cele douã, minim, ale conservatorilor, plus cã singurul consilier PLR, Andrei Abutoaiei, voteazã si el alãturi de primar. Or, noua grupare de consilieri liberali-conservatori, formatã din trei persoane – în cazul destul de improbabil cã se va uni PC cu Partidul Liberal Reformator – ar putea înclina usor balanta puterii, pentru a bloca proiectele primarului. “Este posibil ca acei consilieri PC din CL Vaslui sã nu sustinã proiectele de hotãrâri ale primarului Pavãl, dacã vedem cã nu coincid cu lista noastrã de prioritãti. Ne vom întâlni cu consilierii nostri locali înaintea sedintelor si vom vedea ce proiecte sunt pe ordinea de zi si dacã acestea respectã prioritãtile vasluienilor”, avertiza dr. Pavalescu, de la conservatori, cel care va concura contra pesedistului Vasile Pavãl la primãria Vaslui.

Si totusi, UNPR Vaslui de ce nu prinde nimic?

În toatã aceastã ecuatie conservatori-social democrati mai este o fortã politicã despre care nu s-a vorbit mai deloc, pentru cã lãcomia celor de la PC nu a avut margini, pânã acum. Organizatia judeteanã a UNPR, condusã de deputatul Sergiu Vizitiu, nu a prins niciun post de conducere la nivelul deconcentratelor, în comparatie cu PC. Anul viitor, an electoral, UNPR va merge pe liste comune alãturi de PSD, partenerul de aliantã din ultimii ani. “UNPR sprijinã, prin parlamentarii sãi, actuala putere, fiindcã noi ne tinem de cuvânt si nu ne trãdãm niciodatã partenerii”, spune deputatul Vizitiu, care nu face jocurile de culise ale colegilor de la Partidul Conservator si îsi vede de treabã, sustinând PSD în toate proiectele. Cu toate acestea, UNPR nu a prins la Vaslui niciun post de conducere. Nici în Prefecturã, pentru cã se vorbea la un moment dat cã progresistii vor avea postul de subprefect, nici în deconcentrate, acolo unde sunt multe directii conduse de persoane rãmase din vremea vechiului PNL si a vechiului USL, cum este cazul Directiei de Sãnãtate Publicã. UNPR pare partidul de sacrificiu, care face eforturi pentru ca alianta de guvernare sã functioneze, fãrã jocuri murdare si aliante secrete cu PNL, precum conservatorii, însã nu este primit la masa bogatilor. Rãspunsul pare sã-l detinã Dumitru Buzatu, liderul judetean al PSD, cel care nu s-a implicat niciodatã în sustinerea reprezentantilor progresisti pentru posturi de conducere.

Partidul Conservator s-a rupt. Cine pleacã de la Vaslui la noul partid al lui Voiculescu?

Lunile care urmeazã sunt foarte interesante pentru conservatorii din Vaslui, lacomi si în cãutare de posturi cãldute prin administratie, desi nu se considerã aliati cu PSD în judet. Luni, pe 8 iunie, la Tribunalul Bucuresti au fost depuse actele pentru înfiintarea Partidului Puterii Umaniste (social-liberal). “Partidul Puterii Umaniste (social-liberal) este un partid nou, fondat de tineri care cred si sustin doctrina umanistã fondatã de profesorul Dan Voiculescu în 1992, precum si de lideri marcanti ai PC. Partidul Puterii Umaniste (social-liberal) s-a nãscut din nevoia cetãtenilor României de a se regãsi, doctrinar si organizatoric, într-o fortã politicã puternicã de centru, adresatã clasei de mijloc, românilor care în ultimii ani au suferit în tãcere, au pierdut, au fost învrãjbiti, umiliti si sacrificati. Acest partid se adreseazã clasei de mijloc, fie ei profesori, medici, functionari, politisti, antreprenori sau pensionari, toti cei care au demonstrat cã sunt capabili sã fie proprii lor stãpâni. Partidul Puterii Umaniste (social-liberal) îsi propune dezvoltarea clasei de mijloc în România si promovarea capitalului autohton”, este comunicatul oficial al noului partid. Conform statutului, toti cei care vor adera la Partidul Puterii Umaniste (social-liberal) pânã la primul Congres al partidului vor avea calitatea de membri fondatori. La Vaslui, se fac deja valuri cu noul partid, condus din umbrã de Dan Voiculescu, care urmãreste scindarea partidului de clica lui Daniel Constantin. Probabil, unii dintre conservatorii alungati de la conducere, gen Alin Trifu, ar putea prelua noua organizatie judeteanã, fãrã a risca schimbarea din functie, pentru cã ar fi sub protectia lui Buzatu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.