PROTESTE Astãzi se împlinesc 25 de ani de la cea mai brutalã si sângeroasã actiune a minerilor. În zilele de 13, 14 si 15 iunie acestia au intervenit, alãturi de fortele de ordine, împotriva protestatarilor din Piata Universitãtii. Oameni din întreaga tarã au fost adusi la Bucuresti pentru a-i forta pe protestatari sã renunte. La Vaslui, profesorul Milutã Moga, primar interimar în acea perioadã si presedinte al FSN-ului pe Vaslui, a fost somat sã punã oamenii la dispozitia fortelor patriotice. Însã a refuzat sã facã acest lucru. De ajutor i-a fost Marian Enache, membru în conducerea centralã a FSN-ului, care i-a dat mânã liberã sã hotãrascã ce e mai bine pentru Vaslui. Manifestatiile bucurestenilor invocau nemultumiri fatã de evolutia vietii politice din România post-decembristã, iar perioada de protest, de circa 53 de zile, a fost supranumitã „Golaniada”, dupã apelativul dat de Ion Iliescu protestatarilor: golani. Organizatorul Mineriadei se bãnuieste cã ar fi Frontul Salvãrii Nationale (FSN), partidul care a preluat puterea dupã Revolutie, în frunte cu Ion Iliescu.
Atmosfera protestelor de la Bucuresti, din 1990, s-a transmis si la Vaslui. Sigur, un rol important la avut TVR-ul, care a transmis în direct evenimentele. Profesorul Milutã Moga, primarul interimar al Vasluiului în acea perioadã, dar si presedintele FSN-ului pe Vaslui, ne-a vorbit despre cum trebuia sã-i „închine” pe vasluienii în fata fortelor asa-numite patriotice. „Evenimentele de la Bucuresti din 1990 au produs si la Vaslui stupoare în rândul oamenilor corecti, cinstiti, intelectuali. Erau îngroziti de ceea ce vedeau. O adevãratã loviturã de mãciucã, în sens figurat. A bãgat groaza în oameni”, povesteste profesorul Moga.
Marian Enache a anulat ordinul la initiativa lui Moga
Despre începutul mineriadei, îsi aminteste: „În seara zilei de 13 iunie am primit un telefon de la seful statiei CFR Vaslui, inginerul Pantea, care îmi spune cã a primit ordin de la Bucuresti sã opreascã o garniturã de tren ce venea dinspre Iasi, sã dea oamenii jos si sã punã la dispozitia fortelor patriotice pentru a merge la Bucuresti. Îl întreb <<Domnule, da’ cine ti-a dat ordinul?>>. Îmi spune cã ordinul vine la Ministerul Transporturilor si de la Centrala Cãilor Ferate. Îi spun cã Vasluiul nu a solicitat o asemenea treabã. Între timp, forte malefice se pregãteau sã actioneze în Zona Industrialã, la Mecanicã. Dar subversiv, fãrã ca eu sã stiu. Dupã acest telefon, i-am spus sefului de grad <<De ce chinui oamenii sã le întrerupi cãlãtoria? Pune garnitura înapoi si urcã oamenii în tren>>. Îmi spune <<Nu, eu trebuie sã execut ordinul de la Bucuresti>>. Între timp a luat legãtura cu Marian Enache, membru în conducerea centralã a FSN-ului. „L-am întrebat <<Domnule, ce este mascarada asta? De ce puneti oamenii pe drumuri? De ce deplasati atâtea forte care nu sunt necesare?>>. În replicã mi-a spus << Eu nu prea stiu despre ce este vorba, dumneavoastrã hotãrâti ce faceti la Vaslui>>. Eu îi tineam si lui locul în acea periodã, cât era plecat la Bucuresti. Am hotãrât sã nu plece nimeni de la Vaslui pentru acele actiuni. Am dat din nou telefon la garã si am spus <<Dati drumul la tren, sã plece oamenii unde trebuiau sã se ducã>>. Actiunile din 13-15 iunie au fost minutios pregãtite de conducãtorii tãrii de atunci, în frunte cu Ion Iliescu si Petre Roman ca sã dezbine fortele revolutionare, despre care spuneau cã destabilizeazã tara”.
Finalul: Moga a zburat
Decizia profesorului Moga nu a cãzut prea bine conducerii centrale a FSN-ului, iar în perioada urmãtoare a fost supus presiunilor. Au început amenintãrile, telefoanele anonime, iar sotia a fost sfãtuitã sã-l scoatã din FSN, cã altfel îl va vedea în cosciug. La 1 septembrie 1990, scârbit de tot ceea ce vãzuse, s-a retras de la conducere si a revenit la catedrã.