spot_img
spot_img
29.4 C
Vaslui
14-iul.-2025

Pensii dodoloate pentru parlamentari

- Advertisement -

Senatorul Marian va încasa pensie cât zece pensionari la un loc

NESIMTIRE…Parlamentarii Dan Marian si Doina Silistru vor avea pensii de lux, de 4.600 de lei, fiecare, echivalentul a 10 pensii minime de agricultori. Ieri, alesii poporului, în special cei de la PSD, UNPR si PC, dar si maghiarii, au votat proiectul de lege privind pensiile speciale pentru deputati si senatori. În acest sens, s-au înregistrat peste 303 de voturi “pentru”, 124 “împotrivã” si douã abtineri. Proiectul prevede cã parlamentarii beneficiazã de pensii care ar putea ajunge la peste 4.600 de lei pentru un ales cu trei mandate, situatie în care se aflã cei doi senatori. Câte 3.000 de lei vor încasa pentru munca de la Parlament deputatii Victor Cristea, Dan Bordeianu, Irinel Stativã, Adrian Solomon si Tudor Ciuhodaru, care au avut toate motivele, ieri, sã voteze noua lege. Cei mai “sãraci”, cu 1.500 de lei pensie, sunt deputatii Florin Ciurariu, Sergiu Vizitiu, Toader Dima, Ana Birchall si senatorul Nelu Tãtaru.

Pensiile de lux ale parlamentarilor au devenit, de ieri, realitate. Proiectul de lege a primit votul final în Parlament. Un numãr de 303 parlamentari au votat “pentru” si 124 “împotrivã”. Partidul National Liberal, cu cei trei parlamentari de Vaslui – deputatul Florin Ciurariu, senatorii Dan Marian si Nelu Tãtaru – a votat împotriva acestei legi. Concret, un parlamentar cu un mandat ar urma sã primeascã o astfel de indemnizatie de aproape 1.550 de lei, cel cu douã mandate va primi 3.100 de lei, iar cel cu minim trei mandate ar încasa aproximativ 4.600 de lei. PNL a propus vot nominal, dar propunerea a fost respinsã, procedându-se la vot deschis prin ridicare de mânã. Reprezentantii PNL au sustinut respingerea acestui proiect, în timp ce alesii PSD, UDMR, ai minoritãtilor si PC au sustinut aprobarea sa. Pe lista semnatarilor acestei petitii l-am regãsit pe fostul primar al Vasluiului, Victor Cristea. Acesta a avut, ieri, o dublã motivatie pentru a se bate ca proiectul de lege sã treacã de Parlament. Peste aproape un an, când nu va mai fi parlamentar, acesta ar urma sã cearã, pe lângã pensia actualã de aproape 2.000 de lei, încã 3.100 de lei pentru cele douã mandate în care a dormit în Parlament. Un alt deputat, Adrian Solomon, a spus, contactat de reporterii VRN, în urmã cu douã luni, de ce va vota proiectul de lege. “Eu am 37 de ani, îti dai seama cã mã gândesc la pensie de pe acum… Dar, judecãtorii si procurorii de ce au dreptul la pensii speciale? Dar, aviatorii sau alte categorii, de ce au dreptul, iar noi, reprezentantii poporului, cei care am fãcut legi, care am stat în incompatibilitate si ani de-a rândul nu am fãcut nimic pentru a nu încãlca legea, sã nu avem dreptul? Dar, Monica Macovei, care a fãcut atâtea deservicii României, de ce are dreptul la pensie specialã la Parlamentul European? Vãd cã nu mai ai voie sã mulgi caprele, dacã esti parlamentar, nici sã sufli în bisericã, nici sã mergi pe stradã. De ce sã nu avem pensii speciale pentru anii în care am stat în Parlament si nu ne-am putut apuca de afaceri sau alte lucruri care ne trimit în incompatibilitate? Noi facem legile în tara aceasta si e si dreptul nostru la o viatã decentã”, a spus deputatul Solomon.

Ciurariu: “Cei care au votat acest proiect au dat dovadã de lipsã de solidaritate cu românii”

Liberalii au criticat proiectul de lege. “Peste 90% dintre pensionari si dintre viitorii pensionari beneficiazã de o pensie în baza principiului contributivitãtii. De ce sã statuãm un regim privilegiat pentru parlamentari, tocmai noi, aceia care suntem chemati sã facem legi? Suntem chemati sã facem legi nu pentru noi si pentru a ne rezolva problemele personale, ci pentru a rezolva problemele oamenilor care ne-au trimis aici”, a spus deputatul Florin Ciurariu, copresedinte PNL Vaslui, care a mai acuzat faptul cã acei parlamentari care au votat pensiile nesimtite dau dovadã de “egoism si de lipsã de solidaritate fatã de români”. Propunerea legislativã pentru modificarea si completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor prevede pensiile speciale ale parlamentarilor si a fost semnatã de 255 de deputati si senatori, ulterior parlamentarii PNL retrãgându-si semnãturile. Potrivit proiectului de lege care modificã Statutul parlamentarului, deputatii si senatorii au dreptul, dupã exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizatie lunarã pentru activitatea de parlamentar. De aceastã indemnizatie beneficiazã cei care nu mai au calitatea de parlamentar. Pentru mandate incomplete, indemnizatia se calculeazã proportional cu perioada de mandat efectiv exercitatã, dar nu mai putin de 6 luni de activitate parlamentarã.

Cine a votat “pentru” si cine “împotrivã” la proiectul pensiilor speciale!

Colegiul 1 Deputati Vaslui, deputat Victor Cristea (PSD), douã mandate – 3.100 lei (PENTRU)

Colegiul 2 Deputati Vaslui rural, deputat Dan Bordeianu (PSD), douã mandate – 3.100 lei (PENTRU)

Colegiul 3 Deputati Negresti, deputat Florin Ciurariu (PNL), un mandat – 1.550 lei (ÎMPOTRIVÃ)

Colegiul 4 Deputati Bârlad, deputat Adrian Solomon (PSD), douã mandate (PENTRU); deputat Tudor Ciuhodaru (UNPR), douã mandate (PENTRU) – 3.100 lei, fiecare

Colegiul 5 Deputati Zorleni, deputat Ana Birchall (PSD), un mandat – 1.550 lei (PENTRU)

Colegiul 6 Deputati Husi, deputat Toader Dima (PSD), un mandat – 1.550 lei (PENTRU)

Colegiul 7 Deputati Murgeni, deputat Sergiu Vizitiu (UNPR), un mandat – 1.550 lei (PENTRU); deputat Irinel Stativã (PSD), douã mandate – 3.100 lei (PENTRU)

Colegiul 1 Senat, senator Doina Silistru (PSD), trei mandate – 4.600 lei (PENTRU)

Colegiul 2 Senat Bârlad, senator Gabriela Cretu (PSD), douã mandate – 3.100 lei (PENTRU)

Colegiul 3 Senat Husi, senator Dan Marian (PNL), trei mandate – 4.600 lei (ÎMPOTRIVÃ); senator Nelu Tãtaru (PNL), un mandat – 1.550 lei (ÎMPOTRIVÃ).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.