Premierul Victor Ponta a precizat în solicitarea pe care i-a trimis-o președintelui Klaus Iohannis, că îi propune să îl numească prin decret prezidențial pe Gabriel Oprea, pentru funcția de prim-ministru interimar. În schimb, potrivit textului Constituției și al Legii Organizării Guvernului, pe care chiar Victor Ponta le-a invocat în solicitare, premierul nu are dreptul să îi propună președintelui un anumit membru al Guvenului, pentru interimat, atribuția aparținându-i exclusiv președintelui: ”Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru”, stipulează articolul 107, alineat 3, din Constituție. Radu Carp, expert în drept Constuțional, a precizat pentru realitatea.net care este artificiul la care a apelat Victor Ponta.
În solicitarea pe care a trimis-o către Administrația Prezidențială, în baza căreia solicită numirea prin decret prezidențial a lui Gabriel Oprea pentru funcția de premier interimar, premierul Victor Ponta a invocat două articole: Articolul 107, alineat 3 din Constitutie și articolul 9, alineat 1, din Legea 90/2001 privind Organizarea Guvernului României. Dar ambele articole stipulează clar că premierul nu are dreptul să avanseze nume:
Articol 107, alineat 3, Constituția României
(3) Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern.
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/cat-de-legal-este-ca-ponta-sa-ii-ceara-lui-iohannis-sa-il-desemneze-prmier-pe-oprea-ce-spune-legea_1726970.html#ixzz3dnDffSKY
Follow us: @realitatea on Twitter