spot_img
spot_imgspot_img
24.7 C
Vaslui
05-iun.-2024

Cazul violatorilor din Vãleni a ajuns pe masa CSM-ului

- Advertisement -

Societatea civilã, intrigatã de solutiile Judecãtoriei Vaslui

CAZ NATIONAL…Schimbarea arestului la domiciliu cu controlul judiciar pentru cei sase violatori din Vãleni a avut reactii în presa nationalã si în rândul ONG-urilor. Una dintre ele, Asociatia pentru Implementarea Democratiei (AID), considerã “inadmisibilã si revoltãtoare decizia magistratilor Judecãtoriei Vaslui”. De asemenea, AID solicitã Consiliului Superior al Magistraturii cât si Parchetului General sã se autosesizeze cu privire la acest caz si sã verifice legalitatea deciziilor pronuntate în acest caz. Violatorii din Vãleni sunt cei care au dus, cu forta, o elevã de liceu pe un câmp din afara localitãtii Moara Domneascã unde au violat-o pânã fata a lesinat. Pentru a-si reveni în simtiri, violatorii au stropit-o cu tuicã.

Fapta celor sase violatori din Vãleni (Ionut Bogdan Boicu, Alin Dumitru Rotaru, Ioan Surleac, Silviu Burada, Silviu Avãdãnei, Petricã Bolboceanu si Paul Burlacu – n.r.) a oripilat opinia publicã din judetul Vaslui dar si din tarã. Pe lângã acest lucru, deciziile repetate luate de cãtre magistratii Judecãtorei Vaslui în favoarea acestora a revoltat si opinia publicã dar si presa nationalã si organizatiile non-guvernamentale care militeazã pentru justitie si democratie. Una dintre ele, Asociatia pentru Implementarea Democratiei (AID) a postat, pe site-ul personal, o pãrere legatã de acest caz. În textul scris se aratã faptul cã AID respectã institutia judecãtorului si procurorului dar considerã inadmisibilã si revoltãtoare decizia magistratilor Judecãtoriei Vaslui care au dispus înlocuirea arestului cu cea a controlului judiciar pentru violatorii care si-au bãtut joc ore în sir de o elevã. Instanta si-a motivat eliberarea tinerilor dupã ce au invocat o hotãrâre a Curtii Constitutionale prin care s-a declarat neconstitutional arestul la domiciliu în cazul persoanelor trimise în judecatã, pentru cã nu este reglementatã durata maximã pentru care poate fi dispusã în procedura de camerã preliminarã si de judecatã, neasigurându-se un echilibru just între interesul public si cel individual. În loc sã-i trimitã înapoi în spatele gratiilor, acolo unde le este locul, Judecãtoria Vaslui a dat, încã o datã, o decizie favorabilã pentru acestia. Asta dupã ce, în perioada sãrbãtorilor pascale, i-a trimis, din arest preventiv, acasã, în arest la domiciliu. Atunci si-au motivat decizia prin faptul cã sunt “bãieti buni” si nu au mai avut niciodatã probleme cu legea. Dar, nu au luat în considerare premeditarea unei fapte de o gravitate extremã. Pentru toate acestea, membrii AID îsi pun o întrebare fireascã: “Oare s-a asigurat astfel un echilibru just între siguranta socialã si adevãratul pericol social prin judecarea acestor <bãieti buni> în libertate”? “Ne-am sesizat din presa nationalã si din cea localã de acest teribil caz si am fost contrariati. De aceea am luat decizia sã intervenim, inclusiv la CSM”, a declarat Maricel Rusu, reprezentant AID. Considerat unul dintre cele mai grave dosare de viol înregistrate în ultimii ani, este pentru prima datã în justitia vasluianã când, în cazul unui viol cu un numãr mare de autori, acestia sunt judecati în libertate. Din punctul de vedere al AID, este inexplicabilã si reactia Parchetului de pe lângã Tribunalul Vaslui care nu a contestat decizia si nici nu a propus mãsura arestului preventiv, lãsând sã se petreacã o situatie fãrã precedent în justitia româneascã a anului 2015. Pentru toate acestea, a fost solicitat Consiliul Superior al Magistraturii, cât si Parchetul General sã se autosesizeze cu privire la acest caz, sã se aplece asupra procedurilor si a deciziei pronuntate si sã verifice legalitatea acestora.

Care sunt acuzatiile procurorilor

FAPTE INIMAGINABILE…Cercetãrile au fost demarate de politisti în seara de 10 noiembrie 2014, în urma unei sesizãri primite de la tatãl unei tinere, din comuna Muntenii de Sus. În urma investigatiilor efectuate de politisti a rezultat faptul cã, în seara respectivã, în jurul orei 19.30, victima s-a întâlnit în municipiul Vaslui cu Silviu Ovidiu Buraga, de 20 ani si Paul Andrei Burlacu, de 27 ani, iar acestia s-au oferit sã o conducã cu autoturismul la domiciliu. A acceptat pentru cã îl cunostea pe primul dintre ei, însã tocmai acesta s-a dovedit a fi capul rãutãtilor. Au mers cu autoturismul pe un câmp din apropierea localitãtii Vãleni, unde i-au chemat pe Silviu Avãdãnei, de 21 ani, Petricã Bolboceanu, de 22 ani, Ionut Bogdan Boicu, de 20 ani si Alin Dumitru Rotaru, de 18 ani. Trei dintre tineri au întretinut raporturi sexuale cu victima împotriva vointei acesteia, care le-a solicitat în repetate rânduri sã fie condusã acasã. Ulterior, cei în cauzã s-au deplasat pe un alt câmp, din apropierea localitãtii Moara Domneascã, unde a fost chemat si Ioan Surleac, de 19 ani, din comuna Vãleni. În aceastã locatie, ceilalti patru tineri au fortat victima sã întretinã raporturi sexuale, desi aceasta a continuat sã-i roage sã o conducã acasã. Abia în jurul orei 22.30 tinerii au condus-o pe adolescentã la domiciliul ei si i-au recomandat sã nu povesteascã despre cele întâmplate. Ajunsã acasã, fata a relatat pãrintilor prin ce a trecut, astfel cã tatãl a pus mâna pe telefon si a sunat la numãrul de urgentã 112. De asemenea, a fost solicitatã si o ambulantã, victima fiind transportatã la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui pentru îngrijiri medicale. La scurt timp, politistii Sectiei 2 Politie Ruralã Vaslui au retinut sase din cei sapte tineri implicati în comiterea faptelor. Acestia au fost prezentati la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Vaslui, cu propunere de arestare preventivã pentru sãvârsirea infractiunilor de viol si lipsire de libertate. Cel de-al saptelea individ, Petricã Bolboceanu, a pãrãsit localitatea de domiciliu de teamã sã nu fie prins, însã a fost identificat în mai putin de 24 de ore de la comiterea faptei. Fapta acestor tineri a îngrozit si a revoltat opinia publicã mai ales dupã ce au iesit la ivealã amãnunte a abominabilei lor fapte. La un moment dat tânãra a lesinat, iar bestiile cu chip de om si-au stropit victima cu tuicã pentru a-si reveni în simtiri.

Cine sunt violatorii din Vãleni

SCANDALAGII…”Bãietii cuminti” sunt, de fapt, cei care, dupã ce au scãpat din arestul preventiv, si-au început propriul rãzboi cu presa; mai exact cu jurnalistii care au avut curaj sã publice despre oribila faptã comisã de cei sapte violatori. Primul episod a avut loc pe holurile Judecãtoriei Vaslui când unul dintre violatori si mama acestuia au început sã arunce cuvinte triviale si amenintãri la adresa unui jurnalist. Femeia nu s-a linistit si a continuat sã înjure ca la usa cortului chiar dacã jandarmii au amenintat-o cã o amendeazã. A reusit sã o linisteascã avocatul ales dupã ce acesta i-a atras atentia cã are de ales: ori tace din gurã ori el va renunta sã-i mai apere odrasla. Alt episod a fost unul care s-a lãsat cu amenintãri cu moartea dupã ce unul dintre violatori, supãrat de faptul cã jurnalistii vor sã afle amãnunte legate de sedinta de judecatã, le-a promis acestora cã-i va omorî lovindu-i cu masina pe trecerea de pietoni. Cam acestia sunt “bãietii buni” judecati acum sub control judiciar, cu bunãvointa magistratilor Judecãtoriei Vaslui.

Alte decizii controversate ale Judecãtoriei Vaslui

EXEMPLE…Anul trecut, în martie, un sofer din Bãcesti a accidentat mortal un om, dar si-a continuat drumul, cu victima prinsã sub masinã, pe o distantã de 850 m. Bãrbatul de 50 de ani a murit, iar soferul, un tânãr de 28 de ani, a gonit zeci de kilometri. S-a oprit într-o vãgãunã, în judetul Bacãu, unde a stropit masina cu benzinã si i-a dat foc. Autoturismul a ars în totalitate. Fântânel Turcanu a fost prins de politisti dupã aproape nouã ore de la accident. Pe 2 februarie a.c., la Judecãtoria Vaslui s-a dat o sentintã de neînteles. Desi a ucis un om si a fugit la distantã de Vaslui, unde a incendiat masina pentru a-si sterge urmele, Turcanu a primit trei ani de închisoare cu suspendare. Justitia este oarbã si, de multe ori, nedreaptã. Un alt caz este cel al lui Edi Cucu. Acesta a fost foarte multumit de decizia judecãtorilor vasluieni, care l-au condamnat anul trecut la trei ani de închisoare, cu o mentiune salvatoare pentru el, si anume cã “suspendã sub supraveghere executarea pedepsei si fixeazã termen de încercare 6 ani calculat de la rãmânerea definitivã a sentintei penale. Fixeazã mãsuri de supraveghere”. El a accidentat mortal un bãtrân, care se deplasa pe bicicletã în mod regulamentar, în timp ce se grãbea sã ducã niste lãutari de la o nuntã din Negresti cãtre casã. Tragedia s-a produs pe 22 august 2010, la ora 8.30.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.