spot_img
spot_imgspot_img
26.8 C
Vaslui
02-iun.-2024

Comunele cu buget zero vor primi bani la rectificarea din iulie

- Advertisement -

PE CREDIT Vesti oarecum bune pentru primarii comunelor care, la alocarea bugetarã pe 2015, s-au trezit cã nu primesc niciun leu la buget. Luna viitoare, cele sapte primãrii din Vaslui care nu au primit bani de la bugetul de stat vor avea parte de o rectificare, în urma cãreia Guvernul le va da unele sume pentru functionare. Ieri, Fãlciul a primit aprobare de la Ministerul Finantelor Publice pentru un credit la CEC, în sumã de 364.000 lei, fiind singura comunã din judetul Vaslui care s-a prezentat la Comisia Nationalã de Aprobare a Împrumuturilor, pentru a cere aprobare în vederea contractãrii unui credit.

La ultima sedintã a Asociatiei Comunelor din România, primarul comunei Fãlciu, Neculai Moraru, care este si lider al primarilor comunali din judetul Vaslui, a informat Ministerul de Finante cã mai multe localitãti în judetul Vaslui, care însumeazã câteva zeci de mii de locuitori, nu au un buget care sã le permitã functionarea. “Localitatea pe care o conduc, comuna Fãlciu, a avut un an foarte bun în 2013, ca nivel de încasãri la taxe si impozite locale, când am depãsit 15 miliarde lei vechi. Atunci, ca sã recuperãm datoriile, am blocat toate conturile, la societãti si persoane fizice. Am fãcut un memoriu cãtre Consiliul Judetean si Ministerul de Finante din care reiese cã încasãrile noastre pe 2011, 2012 sau 2014, la taxe si impozite locale, ajung la aproape 8 miliarde lei vechi, nicidecum 15 miliarde. Cum sã functionãm, fãrã niciun leu?”, se întreba Moraru, în prezenta conducerii Ministerului de Finante. Au trecut sase luni si pentru comunele Fãlciu, Zorleni, Drânceni si municipiul Bârlad, plus alte douã localitãti, nu au mai primit niciun ajutor de la Guvern. De altfel, primarul Fãlciului l-a interpelat destul de dur pe premierul Ponta, seful sãu pe linie politicã, într-un memoriu incendiar: “Cum este posibil, domnule Prim-ministru, ca o comunã cu o suprafatã de 16.435 hectare si o populatie de 5.885 locuitori, cum este comuna noastrã, sã nu primeascã niciun leu si o comunã cu 3.000 de hectare si 2.000 de locuitori sã primeascã 1.500.000 lei?”. Acum, când se încheie primul semestru, primarii cu buget zero par sã primeascã vesti mai bune de la Bucuresti. “Am aflat de la Ministerul de Finante cã va fi o rectificare bugetarã si toate localitãtile care nu au primit bani la începutul anului vor primi sume la buget. Nu stim cât, dar vom primi bani”, sperã primarul Neculai Moraru.

Comuna Fãlciu îsi va achita datoriile pe proiectul european

Dupã negocierile de ieri, de la Comisia Nationalã de aprobare a împrumuturilor din cadrul Ministerului de Finante, comuna Fãlciu va merge la CEC si, în cursul zilei de luni va obtine un credit de 364.000 lei, cu care va achita restanta pe un proiect european, o masinã de pompieri luatã în cadrul acelui proiect. “Mã bucur cã reusim sã rezolvãm astfel, pentru cã nu am avut nicio altã solutie, mai ales cã nu ni s-a dat niciun ban la începutul anului. Vom analiza si situatia unui credit la trezorerie, sã vedem cum mai acoperim din nevoile financiare”, a explicat Moraru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.