spot_img
spot_imgspot_img
24.7 C
Vaslui
05-iun.-2024

Sãrbãtoare mare la Husi: hramul catedralei episcopale!

- Advertisement -

SÃRBÃTOARE Astãzi, întreg cuprinsul Episcopiei Husilor este în sãrbãtoare! Cu prilejul zilei Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, catedrala episcopalã îsi sãrbãtoreste hramul, iar evenimentul va strânge la Husi credinciosi din întreg judetul, preoti si autoritãti locale. Tot astãzi se împlinesc sase ani de când a avut loc întronizarea în demnitatea de Episcop a Preasfintitului Corneliu.

Spre bucuria credinciosilor, la Husi a fost adusã Icoana fãcãtoare de minuni a Maicii Domnului de la Giurgeni, judetul Neamt, unde deja au venit sã se închine, de sâmbãtã seara, o multime de oameni. Astãzi, evenimentele de la catedrala episcopalã vor începe la ora 7,00, cu Utrenia, apoi, la 9, 30 va avea loc Sfânta Liturghie Arhiereascã. “Luni, începând cu orele 09:30, Sfânta Liturghie arhiereascã va fi sãvârsitã de cãtre Preasfintitul Pãrinte Corneliu, Episcopul Hușilor, alãturi de un sobor de preoti si diaconi. Întrucât în aceastã zi, Preasfintitul Pãrinte Corneliu va aniversa șase ani de slujire arhiereascã de la întronizarea în demnitatea de Episcop al Husilor, din soborul de slujitori vor face parte clericii din Administratia Eparhialã, pãrinti protoierei din eparhie, stareti si duhovnici ai mãnãstirilor, slujitorii Catedralei episcopale si alti invitati clerici. La hramul Catedralei episcopale vor participa reprezentanti ai autoritãtilor centrale si locale, un numãr mare de preoti, monahi, monahii si credinciosi din judetul Vaslui”, au transmis reprezentantii Episcopiei. Seara, la 17,00, va avea loc Vecernia, iar în jurul orelor 19,00, Icoana fãcãtoare de minuni de la Giurgeni va pleca de la Husi.

520 de ani de când însusi Stefan cel Mare a pus piatra de temelie a acestui locas sfânt!

“Biserica a fost construitã de domnitorul Stefan cel Mare în anul 1495, în cadrul curtii domnesti, functionând de-a lungul timpului ca mânãstire si catedralã episcopalã, începând din anul 1598. Monument istoric de valoare, a fost reconstruit în secolele XVIII – XIX, mai pãstreazã astãzi doar urmele temeliilor si pisania din vremea marelui voievod. Biserica a fost avariatã de cutremurul din 1692, incendiatã si jefuitã în 1711 de tãtari si a fost reclãditã în perioada 1753 – 1756 de cãtre episcopul Inochentie, cu ajutorul domnitorului Matei Ghica. Lãcasul a suferit numeroase transformãri de la ferestre în sus; în 1863 zona cornisei, în 1945 turlele, s-a adãugat în 1896 proscomidiarul, în 1910 vesmântãria si în 1945 pridvorul cel mare. Biserica a fost pictatã de Gheorghe Tãttãrescu, între 1890-1891, picturã refãcutã în 1945 si în 1996”, au precizat reprezentantii Episcopiei Husilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.