spot_img
spot_img
22.6 C
Vaslui
12-iul.-2025

Vasluiul lipseste din topul judetelor cu risc de abandon scolar ridicat

- Advertisement -

PROIECT…Judetul Vaslui nu se regãseste în primele 15 judete din tarã în ceea ce priveste riscul ridicat de pãrãsire timpurie a scolii. Mai mult, cele 41 de judete, la care se adaugã si capitala, Bucuresti, au fost grupate în functie de numãrul factorilor de risc în sapte grupe. Astfel, judetul Vaslui se aflã pozitionat undeva la mijloc, sãrind de primele trei grupe, fiind clasat în a patra grupã. Totusi, în ultimii ani rata abandonului scolar la nivelul judetului a crescut considerabil, de la 1,14% în 2007, s-a ajuns ca în anul scolar 2013-2014, 2,38% din elevii înscrisi sã renunte la cursuri. Tocmai pentru a preveni aceastã problemã din ce în ce mai pregnantã la nivel national, Guvernul a aprobat “Strategia privind reducerea pãrãsirii timpurii a scolii”, document programatic ce contine mecanisme si mãsuri care urmeazã sã fie implementate pânã în 2020, în scopul reducerii procentului tinerilor cu vârsta între 18-24 de ani care au finalizat cel mult clasa a opta si nu urmeazã nicio altã formã de scolarizare sau formare profesionalã.

Judetul Vaslui, dincolo de ce s-a promovat în ultimii ani în presã, nu prezintã un nivel foarte ridicat al factorilor de risc în ceea ce priveste abandonul scolar si se claseazã la mijlocul clasamentului, alãturi de Bihor, Brasov, Iasi, Ilfov, Satu Mare, Sãlaj, Sibiu, Vâlcea si Vrancea. Pe primele douã locuri la risc de abandon scolar sunt judetele Cãlãrasi si Ialomita. În acelasi timp, tot douã nume apar si la categoria factorilor de risc zero, Maramures si Bucuresti. Datele au fost fãcute publice în cadrul studiului „Strategie privind reducerea pãrãsirii timpurii a scolii din România” publicat pe site-ul Ministerului Educatiei. Din datele furnizate reiese cã principalele cauze care duc la cresterea riscului de pãrãsire a scolii sunt procentul mare de elevi de etnie rromã declaratã, rata ridicatã de repetentie, sãrãcia, precum si procentul de abandon scolar din ultimii ani. Cu toate cã Vasluiul este pozitionat relativ bine comparativ cu alte judete, de la an la an pare cã numãrul elevilor care abandoneazã scoala creste, situatie valabilã si în alte judete. Obiectivul Strategiei aprobate de Guvern este reducerea ratei de pãrãsire timpurie a scolii cu sase procente, de la 17,3% în 2013 la 11,3% în 2020, atingând astfel tinta asumatã de România în cadrul Strategiei Europa 2020. În 2013, rata de pãrãsire timpurie a scolii a fost de 17,3%, ceea ce a plasat România pe locul al cincilea în Uniunea Europeanã, singurele tãri cu o ratã mai mare fiind Italia, Portugalia, Spania si Malta. Pãrãsirea timpurie a scolii are implicatii sociale si economice importante. Tinerii care pãrãsesc prematur scoala sunt predispusi riscului asociat somajului sau celui de a câstiga mai putin odatã ce gãsesc un loc de muncã. Estimãrile legate de competentele necesare în Europa aratã cã, în viitor, doar unul din 10 locuri de muncã va putea fi accesat de cãtre o persoanã care a pãrãsit timpuriu scoala.

Care sunt pilonii si programele din cadrul Strategiei

Documentul contine patru piloni si sase programe reprezentative, care includ mãsuri de prevenire, interventie si compensare, identificate pe baza datelor concrete si a exemplelor de bunã practicã din România si din alte state, care si-au dovedit eficienta în prevenirea pãrãsirii timpurii a scolii. De asemenea, Strategia îsi propune sã asigure accesul fiecãrui copil la o formã de învãtãmânt sau formare profesionalã cel putin pânã la vârsta de 16 ani si absolvirea clasei a 10-a. Pilonul I se referã la asigurarea accesului la educatie si o educatie de calitate pentru toti copiii. Pentru acest pilon sunt avute în vedere douã programe reprezentative: cresterea accesului la îngrijire si educatie timpurie a copiilor si Asigurarea unui învãtãmânt primar si gimnazial de calitate. Pilonul II are în vedere asigurarea finalizãrii învãtãmântului obligatoriu de cãtre toti copiii. Si pentru acest pilon sunt avute în vedere douã programe reprezentative. Primul are în vedere dezvoltarea sistemelor de avertizare si de interventie timpurie pentru a identifica copiii aflati în situatii de risc de a abandona scoala, precum si consolidarea si extinderea mãsurilor de prevenire si remediere, inclusiv a programului “Scoalã dupã scoalã”. Al doilea program vizeazã cresterea atractivitãtii, calitãtii si relevantei învãtãmântului profesional si tehnic. Pilonul III are în plan reintegrarea în sistemul educational a persoanelor care au pãrãsit timpuriu scoala si pilonul IV se referã la dezvoltarea sprijinului institutional adecvat. Programul reprezentativ pentru acest pilon are în vedere sã sprijine crearea unui mediu favorabil implementãrii, monitorizãrii si evaluãrii strategiei. Strategia pentru reducerea pãrãsirii timpurii a scolii a fost elaboratã în cadrul unui grup de lucru al Ministerului Educatiei si Cercetãrii Stiintifice, din care au fãcut parte toate institutiile reprezentative din sistemul de educatie, cu sprijinul Bãncii Mondiale si cu consultarea autoritãtilor publice locale, partenerilor sociali.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.