spot_img
spot_img
22.3 C
Vaslui
10-iul.-2025

Târgul apicultorilor, ziua a treia: la statuia lui Stefan cel Mare, de la Cãntãlãresti (foto)

- Advertisement -

Pentru a treia zi, târgul apicultorilor, denumit generic “Cooperare pentru Apicultori de Succes”, si-a deschis portile în zona statuii lui Stefan cel Mare, de la Cãntãlãresti, unde gazdã a fost GAL Movila lui Burcel. Presedintele Grupului de Actiune Localã, Viorel Humã, a fost o gazdã perfectã pentru tinerii apicultori din cele patru GAL-uri implicate în acest eveniment, oameni care au accesat fonduri europene, cu care au investit într-o meserie care poate fi bãnoasã, pe viitor. “Suntem convinsi cã acest târg este un început, o poartã spre colaborarea pe viitor între apicultorii care au accesat fonduri europene si care au dezvoltat mici afaceri în domeniu”, a spus presedintele GAL Movila lui Burcel. Primarul de la Stefan cel Mare, Mihai Moraru, a fost si el prezent la deschiderea târgului, spunând cã în comunã sunt foarte multi apicultori de succes, care pot deveni în orice moment modele pentru cei care vor sã se lanseze în aceste afaceri. Astãzi, târgul se va deschide în zona comunei Laza, la târgul sãptãmânal din cadrul GAL-ului Valea Racovei.

Apicultorii din cadrul grupurilor de actiune localã (GAL) Podu Înalt, Valea Racovei, Valea Tutovei si Movila lui Burcel s-au întâlnit ieri la Cãntãlãresti, în cea de-a treia zi a târgului “Cooperare pentru Apicultori de Succes”. Viorel Humã, presedintele GAL Movila lui Burcel, a fost o gazdã bunã si a asigurat, alãturi de primãria Stefan cel Mare, conditii pentru desfãsurarea târgului, la drumul national 15 D Vaslui-Roman. “Suntem încântati cã pe teritoriul GAL-ului nostru facem aceastã prezentare a produselor, dar si o prezentare a celor mai buni apicultori din grupul nostru. Sunt aici, la Cãntãlãresti, apicultori din cele patru grupuri de actiune localã care fac parte din acest proiect, iar pe viitor ne dorim ca tot mai multi oameni din comunele componente sã acceseze fondurile pentru aceastã activitate frumoasã, care poate aduce satisfactii, financiare si personale. Vrem ca fondurile pentru activitatea de apiculturã sã fie accesate în totalitate, anii viitori”, a spus Humã.

Familia Humã, din Stefan cel Mare, are traditie în apiculturã

În urmã cu ani de zile, actualul presedinte al GAL Movila lui Burcel se lansa în apiculturã, cu câteva zeci de stupi. Averea sa a tot crescut si, la un moment dat, a predat activitatea cãtre fiul sãu, Cristian, cel care a pus suflet în aceastã meserie frumoasã. Acum, tânãrul membru al familiei Humã are în jur de 250 de stupi în grijã si este unul dintre cei mai buni apicultori din Stefan cel Mare. “Bãiatul meu este implicat total în aceastã activitate, sunt mândru de ceea ce a realizat. Este o traditie de familie, pe care o duce mai departe”, a spus presedintele Humã. De altfel, ieri, GAL-ul Movila lui Burcel a venit la Cãntãlãresti cu cinci apicultori renumiti în zonã, respectiv Cristian Andrei Humã, de la Stefan cel Mare, Sorin Braniste, de la Vulturesti, Daniel Dinu, de la Zãpodeni, Laurentiu Jitaru, de la Vãleni, si Mihãitã Teslariu, de la Brãhãsoaia. Oameni care au accesat fonduri europene pe sectorul apiculturã si au fãcut cursuri, pentru a deprinde aceastã meserie. În zonã sunt mai multi apicultori care au deprins si dezvoltat aceastã meserie, printre care preotul Gheorghe Cuzuc, de la Mãrãseni, dar si Constantin Cuza, din acelasi sat component al comunei Stefan cel Mare. GAL-ul Valea Tutovei a venit si el la Cãntãlãresti cu câtiva apicultori de seamã: Nela Nãstase, de la Pogonesti, Constantina Avram, tot din Pogonesti, Costel Popa, din Pogana, Petru Marin Daniel, din Pogonesti, sau Gheorghe Panainte, din Coroiesti.

Pretul unui borcan de miere variazã între 13 si 20 de lei

Pe lângã caracterul de schimb de experientã al târgului, participantii au scos la vânzare si produsele proprii. Astfel, la Cãntãlãresti, un borcan cu miere s-a vândut cu 13 pânã la 20 de lei, cea mai scumpã fiind mierea de salcâm. “Nemtii o iau de la noi, îi schimbã eticheta si o retrimit în tarã ca miere bio”, a spus un participant. Oamenii au spus cã se poate câstiga din activitatea de stupãrit, însã este nevoie de pricepere, de timp si de investitii. În jur de 40 de apicultori participã la acest târg, care se va deschide astãzi la Laza, acolo unde este târgul sãptãmânal. “Noi, de fapt, promovãm propriile experiente, pentru cã apicultorii au fost promotorii accesãrii fondurilor europene, ei au deschis drumul si au dezvoltat afacerile cu astfel de fonduri. Sansa noastrã, a GAL-urilor care participãm la târg, este cã avem o bazã meliferã bunã”, a spus Liviu Loghin, presedintele GAL Valea Tutovei. “Suntem încântati cã pe teritoriul comunei Stefan cel Mare s-a deschis un astfel de târg, prin care facem o bunã prezentare a produselor. Venim în sprijinul celor care au investit în apiculturã si aducem pe masa vasluienilor cele mai bune produse apicole, plus cã se fac schimburi de experietã între cei care au investit în domeniu. Sper cã tot mai multi locuitori se vor implica, anii viitori, în acest sector”, a spus Mihai Moraru, primarul comunei Stefan cel Mare, cel care a asigurat cele mai bune conditii pentru desfãsurarea târgului.

“Sper cã se vor gãsi resurse pentru distributia mierii în scoli, din aceastã toamnã”

“Apicultura are viitor în România si în judetul Vaslui. În ultimii ani, foarte multi cetãteni s-au implicat în apiculturã, cu rezultate foarte bune. Îmi pare rãu cã nu se gãsesc fonduri pentru a implementa programul de distributie a mierii de albine în scoli, însã am promisiuni cã în bugetul de anul viitor se vor gãsi si resurse bugetare pentru acest program, extrem de benefic pentru copii. Cred cã, în anii viitori, GAL-urile vor atrage multe fonduri pe aceste proiecte si tot mai multi tineri vor alege aceastã profesie frumoasã” – senator de Vaslui, Doina Silistru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.